Tanssilattian natinaa ja moshpittiä – Machinae Supremacy jylläsi Kerubissa

Machinae Supremacy @ Nosturi

Ruotsalainen videopeli-metalia loihtiva Machinae Supremacy teki toukokuun aikana neljän keikan kattavan Suomen kiertueen. Kiertue alkoi keskiviikkona 24.5 Kuopiosta ja huipentui Helsingin Nosturin keikkaan lauantaina. Ennen Helsinkiin menoa yhtye kävi myös Joensuun Kerubissa soittamassa kotimaisen crab core -yhtyeen One Morning Leftin kanssa. Luvassa oli ilta, josta ei puuttunut hikeä, riehumista eikä vanhojen videopelien tilutusta.

Olin saapunut Kerubiin hyvissä ajoin ennen One Morning Leftin aloitusta ja salissa ei silloin ollut paljon porukkaa. Kun yhtye aloitti soittamisen kymmenen maissa alkoi yleisöä kertyä lavan edustalle. En ollut kuunnellut kotimaista esiintyjää etukäteen, joten koin pienen alkujärkytyksen. Ensimmäinen ajatukseni One Morning Leftin musiikista oli, että metalcoren ja nintendo 64 kaltaisten pelien pimputuksen sekoittaminen keskenään on todella härskin kuuloista – ajatusta ei vähentänyt myöskään se, että ensimmäisissä kappaleissa pompittiin metalcoremaisesta raivosta yhtäkkiä videopelien fiilistelyyn ja sitten takaisin ärjyntään. Kappaleet kuulostivat todella häiriintyneiltä, mutta ehkä se on jossain määrin tarkoituskin? Alkujärkytyksen jälkeen kuitenkin aloin sietää One Morning Leftin musiikkia. Suurin osa kappaleista oli rakennettu todella tarttuviksi, joita kuunnellessa omat jalkani eivät vain pysyneet paikallaan.

One Morning Left @ Nosturi

Yhtyeen vokalisti Mika Lahti hoiti tonttinsa moitteitta ja hänen äänialansa oli yllättävän laaja, vaikka hän keskittyikin pääasiassa tuottamaan syviä murinoita ja raivoavaa ärinää. Vokalisti-kitaristi Leevi Luoto lauloi puhtaat vokaalit ja keikan edetessä hänen osuuksien määrä kappaleissa kasvoi, jolloin yleisö pääsi kuulemaan ”kevyempää” tuotantoa, jos niin tämän yhtyeen kohdalla voi puhua – esiintyminen oli pääasiassa todella energistä, mutta se ei tapahtunut vakavasti. Huumoria viljeltiin ja ilmapiiri oli rento, mutta välispiikit olivat päässeet kangistumaan kaavoihinsa, jolloin ne ärsyttivät teennäisyytensä vuoksi. One Morning Left soitti reilun puolen tunnin setin, jonka aikana tanssilattiakin notkahteli useamman kerran, kun yleisö innostui riehumaan yhtyeen kanssa. Lauteet jäivät kuumiksi pääesiintyjää varten.

Machinae Supremacy @ Nosturi

Machinae Supremacy on ehtinyt luoda jo pitkän uran melodisen metalin ja videopelimusiikin saralla. Vuodesta 2000 alkaen pystyssä ollut yhtye vieraili kuitenkin vasta nyt ensimmäistä kertaa Joensuun Kerubissa. Yhtyettä katsomaan oli tullut paljon porukkaa, joista suurin osa oli yhtyeen vannoutuneita faneja. Yleisö otti Machinae Supremacyn vastaan hurraten ja nautti puolitoista tuntisesta keikasta alusta loppuun saakka. Sillä ei ollut mitään merkitystä, soittiko yhtye vanhaa vai uutta tuotantoa, sillä jokainen kappale sai aikaan vellovan nyrkkimeren. Ruotsalaisorkesteri soitti ammattitaitoisen jämäkästi vauhdikkaita kappaleitaan, joista osa ilman videopelimäisiä ääniä olisi voinut toimia power metal-ralleina. Machinae Supremacyn kappaleet olivat monipuolisia ja mukaansatempaavia, joissa videopelimusiikki kääriytyi nokkelasti melodiseen metaliin.

Machinae Supremacy @ Nosturi

Vaikka pääesiintyjän esitys ei saavuttanut samanlaista raivoa energian ja raskuuden tasolla kuin lämmittelijänsä, sai Machinae Supremacyn muutaman kerran aikaan moshpitin – ensimmäinen tapahtui noin keikan puolivälin kohdalla ja toinen viimeisen kappaleen kohdalla. Yhtye oli tästä mielissään ja kiittelikin yleisöä heidän heittäytymisestään. Itse yhtye esiintyi melko neutraalisti lavalla. Toki kitaristit ja basisti ottivat katsekontaktia yleisöön ja innostivat osaltaan väkijoukkoa, mutta eniten lavan tilaa käytti hyödykseen vokalisti Robert Stjärnström, joka seilasi jatkuvasti lavan päästä päähän. Machinae Supremacy ei turvautunut sen suurempiin visuaalisiin efekteihin kuin valoihin, mutta ei erikoistehosteita jäänyt kaipaamaan. Ainut mitä olisi toivonut lisää, oli kommunikointi yleisön ja yhtyeen välillä – se tuntui jäävän välipuheiden puolesta todella niukaksi. Toisaalta yhtye lupasi tavata fanejaan keikan jälkeen, joten ehkä keikan jälkeen osa paikalletulijoista pääsi juttusille bändin kanssa.

Machinae Supremacy @ Nosturi

En ollut aikaisemmin nähnyt Machinae Supremacyä enkä One Morning Leftiä esiintymässä. Vaikka lämmittelijä olikin itselleni aluksi hienoinen järkytys, olen tyytyväinen että näin tämänkin suomalaisyhtyeen. Machinae Supremacy soitti raudanlujalla otteella ja piti koko keikan ajan oman energisyytensä ja soittonsa huipussaan. Silti ruotsalaisyhtyeen keikka jäi itselleni hiukan etäiseksi – yhtye esiintyi hyvin, mutta ei oikein herättänyt suurempia tunteita. Ehkä en ollut itse parhaimmassa vireydessä vastaanottamaan musiikkia tai sitten videopelimetalli ei ole minun juttuni. Machinae Supremacy järisytti Kerubin salia ensimmäisen kerran, mutta yhtyettä tullaan varmasti vielä tulevaisuudessakin näkemään Kerubissa. Sen verran hyvän vastaanoton yhtye sai Joensuussa.

One Morning Left Facebookissa

Machinae Supremacy Facebookissa

Raportti: Aleksi Parkkonen

Kuvat: Sami Eräluoto, Nosturin keikalta

Kommentoi julkaisua