Yleisö - Hellsinki Metal Festival 2024

Tapahtuma-alan alv-katastrofiin ei poliitikoilta löytynyt ratkaisua

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 14.11.2024

Kulttuuri-, musiikki-, urheilu- jne. tapahtumien järjestäjät ovat joutumassa maksamaan myös loppuvuonna 2024 myydyistä lipuista 14 % arvonlisäveron, vaikka veronkorotus ei ole vielä edes voimassa. Eduskunnan verojaostolta ei löytynyt ratkaisua epäoikeudenmukaiseen tilanteeseen, joka on aiheuttamassa alalle miljoonien eurojen lisäkustannuksen.

Tapahtumateollisuus ry tiedotti 31.10.2024, että tapahtumajärjestäjille on aiheutumassa tilanne, jossa ne voivat joutua maksamaan myös vuonna 2024 myydyistä lipuista 14 % arvonlisäveron. Tämä johtuu siitä, että monissa tapauksissa lippuraha ei ehdi tapahtumajärjestäjälle asti ennen vuodenvaihdetta.

Arvonlisäveron korotus on ollut eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston käsiteltävänä ja Tapahtumateollisuus ry on yhdessä lipunmyyntiyritysten kanssa tuottanut tietoa ja ratkaisuehdotuksia verojaostolle, jotta alan kohtuuttomaan tilanteeseen löydettäisiin poliittinen ratkaisu. Eilen valmistuneen valtiovarainvaliokunnan mietinnön perusteella ratkaisua ei ole löytynyt ja ala on jätetty omilleen kohtaamaan ylimääräinen veroseuraamus ja sen vaikutukset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

”Lipunmyynnissä loppuvuosi on koko vuoden paras sesonki. Lipunmyyntiyrityksillä on asiakasvaratileillä jopa kahden tai kolmen kuukauden myyntiä vastaava määrä lippurahaa vuodenvaihteessa. On täysin kohtuutonta, että tuosta myynnistä jouduttaisiin maksamaan lähes puolet enemmän arvonlisäveroa kuin mitä asiakkaat ovat lipuissaan maksaneet”, toteaa lipunmyyntiyritys Tiketin toimitusjohtaja Mirva Merimaa. ”Käytännössä, kun eri maksuvälittäjien kautta saaduissa maksuissa on viivettä, meidän pitäisi pistää lippukauppa kiinni jouluna, jotta maksut ehtisivät varmuudella edes omille tileillemme ennen vuodenvaihdetta”, Merimaa jatkaa.

”Toisaalta, ottaisimme lipunmyyntiyrityksenä aivan valtavan liiketoiminnallisen riskin, jos tilittäisimme järjestäjille kaikki lippurahat jo ennen tapahtumaa alan normaalikäytäntöjen vastaisesti. Toimimmekin roolissamme kuluttajien ja heidän rahojensa turvaamiseksi. On arkijärjen ja oikeustajun vastaista, että tästä kuluttajien edun turvaamisesta on aiheutumassa alalle miljoonien lisälasku”, jatkaa lipunmyyntiyritys Lippupisteen toimitusjohtaja Juhana Stenbäck.

Tapahtuma-alalla nähdään, että paras ratkaisu tilanteeseen olisi veronkorotuksen peruminen. Toissijaisesti veronkorotusta tulisi lykätä, kunnes arvonlisäverolakia on uudistettu huomioimaan tapahtuma-alan vakiintuneet, kuluttajaystävälliset käytännöt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Päätös arvonlisäveron korotuksesta on poliittinen. Siksi ratkaisujen alan tilanteeseen tulisi löytyä myös poliitikoilta”, toteaa Tapahtumateollisuus ry:n toimitusjohtaja Sami Kerman. ”Huomioiden alan pienet katteet tällä yhdellä veroteknisellä tulkinnalla on koko ensi vuoden kannattavuuteen katastrofaalinen vaikutus. Lisäksi veronkorotus itsessään tulee aiheuttamaan kysynnän laskua, mikä on omiaan syöksemään alan taantumaan”, Kerman jatkaa.