Tapahtumateollisuuden mitta tuli täyteen: vie AVI:n oikeuteen päätösten laillisuuden selvittämiseksi
Tapahtuma-ala on kärsinyt muiden tavoin koronaviruksen aiheuttamista rajoituksista jo reilusti yli vuoden. Monista aloista poiketen tapahtumateollisuuden työntekijöitä on kuitenkin kielletty tekemästä töitä, sillä rajoitukset ovat saattaneet yleisötilaisuuksien järjestämisen tyystin mahdottomaksi. Lisäksi rajoitukset on koettu eriarvoittavaksi, ja epävarma tieto siitä milloin töitä saa taas tehdä, on aiheuttanut lisää harmaita hiuksia alan toimijoille.
Niinpä ei olekaan ihme, että nyt tapahtumateollisuuden yritykset ovat viemässä AVI:n päätökset hallinto-oikeuden tutkittavaksi. Alan keskusjärjestö Tapahtumateollisuus ry:n julkaiseman tiedotteen mukaan toimijat pitävät AVI:n päätösten laillisuutta ja perusteluja kyseenalaisina. Tapahtumateollisuus haluaa saada oikeuden avulla näkemyksen rajoitustoimiin ja ratkaisun alan toimintamahdollisuuksista.
”Käsityksemme mukaan AVI on soveltanut tartuntatautilain 58 §:ää ilmeisen väärin. Jos turvavälin määräämiselle toisaalla tartuntatautilaissa edellytetty välttämättömyysedellytys ei täyty, ei turvavälin määrääminen voi olla mahdollinen toisaalla samassa laissa olevan toisen säännöksen kautta. Sama rajoitustoimi ei siis voi olla yhtä aikaa samaan epidemiologiseen tietoon perustuvan välttämättömyysarvion perusteella sekä välttämätön että ei-välttämätön”, toteaa Tapahtumateollisuus ry:n johtaja Maria Sahlstedt, ja jatkaa:
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy”AVI perustelee päätöksiä usein hybridistrategian linjauksilla. Valtioneuvoston laatima hybridistrategia ei kuitenkaan ole asiakirja, jolla voidaan ohittaa eduskunnan lailla säätämät turvavälin asettamisen epidemiologiset perusteet.”
Tapahtumateollisuudessa arvioidaan Suomessa toimivan noin 3200 yritystä. Mukana on myös suuri joukko freelance-toimijoita, ja eri toimijoita jakautuu monelle eri osa-alueelle tapahtumateollisuutta. Toimialan kokonaisarvo on noin 2,35 miljardia euroa, ja helmikuisten arvioiden mukaan alan kokonaismenetykset viime vuoden osalta nousevan jopa 1 900 miljoonaan euroon.