Tapahtumateollisuus ry julkaisi huolestuttavan tutkimuksen: Jopa kahden tuhannen tapahtuma-alan yrityksen toimintaa uhkaa lopetus lähikuukausina

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 10.11.2020
Fanit – Tuska 2019.

Suomen tapahtuma-alan tekijöistä koostuva Tapahtumateollisuus ry kartoitti lokakuussa toteutulla verkkokyselyllä jäsenyritystensä liiketoiminnan tilannetta ja näkymiä. Kyselyn tulokset ovat varsin huolestuttavia sillä yli 70%:lla tapahtuma-alan yrityksistä liiketoiminta on edelleen pääosin seisahduksissa ja yli 60% alan yrityksistä arvioi selviytyvänsä enää alle puoli vuotta ilman taloudellista apua.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä ainoastaan 4% ilmoitti, että liiketoimintaa on tällä hetkellä hyvissä määrin. Lähes puolilla alan toimijoista liikevaihto tulee putoamaan yli 80% edelliseen vuoteen verrattuna ja 61% yrityksistä kertoo tulevansa tekemään merkittävästi tappiollisen tuloksen tänä vuonna.

Tapahtumateollisuuden edunvalvontajohtaja Kati Kuusisto kertoo huolestuttavasta tutkimuksesta seuraavaa:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Alamme yritykset on ennennäkemättömän vaikeassa tilanteessa. Pitkään jatkuneen kriisin jäljiltä kassat ovat tyhjentyneet ja samaan aikaan liiketoiminnan käynnistäminen vaatisi suurta riskinottoa.

Jatkuvasti muuttuva epidemiatilanne ja erilaiset suositukset heikentävät asiakkaidemme luottamusta sekä ostohalua samalla kun voimassa olevien rajoitusten noudattaminen kasvattaa tapahtumajärjestämisen kustannuksia.”

Tapahtumateollisuus ry on aloittanut tapahtumien exit-strategian luomisen yhdessä jäsenistönsä kanssa. Strategiassa tapahtumateollisuus määritellään tulevaisuuden avainalaksi, joka toimii koko kansantalouden elpymisen ja kasvun moottorina. Strategian toimenpiteet tähtäävät turvallisen ja taloudellisesti kannattavan tapahtumajärjestämisen mallin synnyttämiseen sekä tapahtumatoimialan elpymisen ja kasvun varmistamiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kati Kuusisto kertoo aiheesta tiedotteessa seuraavaa:

”Riittävän taloudellisen tuen tulee olla ensisijainen ja välitön toimenpide, jotta alamme toiminnalle elintärkeän ekosysteemin vauriot eivät ennätä muodostua pysyviksi. Heti tämän jälkeen alan toimijoiden, viranomaisten ja ministeriöiden välisessä yhteistyössä tulee varmistaa, että tapahtumatoiminnan rajoitukset ja suositukset ovat tarkoituksenmukaisella tasolla. Kaikki markkinoilla olevat keinot turvallisten tapahtumien toteuttamiseksi, kuten vaikkapa toimiva pikatestaus tulee myös ottaa laajamittaisesti käyttöön. Samanaikaisesti tulee palauttaa asiakkaiden luottamus ja viestiä heille, että turvallisiin tapahtumiin osallistuminen on ok.”

Tapahtumateollisuudessa toimii noin 3200 yritystä ja toimialan kokonaisarvo on 2,35 miljardia euroa. Toimiala on ollut koronaepidemian vuoksi asetettujen voimakkaiden rajoitusten kohteena jo puolen vuoden ajan. Toimialan kokonaisarvosta uhkaa kuluvana vuonna kadota jopa 1,5 miljardia euroa. Alan työllistää 20 000 kokoaikaista ja 175 000 tilapäistä työntekijää. Tapahtumatoimialan välilliset vaikutukset ulottuvat myös useille muille toimialoille sekä kunta- ja aluetalouteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy