Tarinoita sulosoinnuista ja tylsistä räpellyksistä – arviossa Crystal Viperin seitsemäs pitkäsoitto ”Tales of Fire And Ice”

Kuunnellessani ensimmäistä kertaa puolalaisen heavy metal -yhtye Crystal Viperin räväkkää debyyttiä ”The Curse of ” (2007) ajattelin sen olevan ”todellista antia” pitkään aikaan. Mitä enemmän aloin tutustua bändin myöhempiin tuotantoihin, sitä enemmän huomasin kipinän ja kiinnostuksen pikkuhiljaa haihtuvan. Bändin uudemmat tuotannot eivät ole vetäneet vertoja alkuajan ensimmäisille julkaisuille. Aivan kuin yhtyeessä olisi tapahtunut jotain radikaalia, ja kaikki räväkkyys ja mahti olisivat haihtuneet siitä täysin. Nyt, kun uusi albumi ”Tales of Fire And Ice” on saapunut, on ehkä hyvä aloittaa puhtaalta pöydältä. Jospa se vanha kipinä syttyy uudestaan tämän uutukaisen parissa.

”Tales of Fire And Ice” kuulostaa ensipuraisuna siltä samalta tutulta Crystal Viperilta. Vokalisti Marta Gabrielin kauniit ja persoonalliset laulusuoritukset ovat albumin vahvuus. Intron jälkeen sinkkuteokseksi muodostunut ”Still Alive” on tarttuvuudeltaan mainio tuotos. Siitä jatkavat hieman Nightwishin alkutuotantoa muistuttavat ”Crystal Sphere” ja ”Bright Lights” eivät häpeä ensimmäisen kappaleen rinnalla, vaikka ne eivät osukaan aivan samalla tavalla napakymppiin. Hieman hitaampi vedos ”Neverending Fire” alkaa lupaavasti, mutta viimeistään kertosäkeen aikana meno lässähtää ja tuntuu pakotetulta.

Levyn väliosasto ei herätä kummoisia ajatuksia. Sävellyksissä ei ole hirveitä luomuksia, mutta niistä ei tahdo löytyä sielua tai mitään, minkä vuoksi niihin palaisi uudestaan. ”One Question” koittaa tuoda ylle uutta energiaa, mutta se kompastuu jälleen pakotetuksi tehdylle kertosäkeelle. Levyn viimeinen hidas vedos ”Tears Of Arizona” on suoraan sanottuna tylsä ja täysin turha veisu. Bonuksena Crystal Viper tarjoaa Dokkenilta lainattua ”Dream Warriors” -kappaletta, mutta tässä vaiheessa tylsyys ja unettavuus koituvat aivan liian suureksi, jolloin stop-napin painaminen on ainoa oikea vaihtoehto kärsimyksen päättämiselle.

”Tales of Fire And Ice” tarjoaa hetken aikaa hyviä hetkiään, mutta myös tylsiä ja keskinkertaisia osuuksia on mahtunut mukaan. Kipinä ja kiinnostus heräävät hetkeksi aikaa henkiin mutta katoavat viimeistään levyn B-puoliskolla. Kaikesta positiivisuudesta ja negatiivisuudesta huolimatta albumi on ihan ok-tason julkaisu. Ei enempää, ei vähempää.

7-/10

Kappalelista:

1. Prelude
2. Still Alive
3. Crystal Sphere
4. Bright Lights
5. Neverending Fire
6. Interlude
7. Under Ice
8. One Question
9. Tomorrow Never Comes (Dyatlov Pass)
10. Tears of Arizona
11. Dream Warriors (Dokken Cover)

Crystal Viper Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua