Tarja Turunen paljastaa perjantaina ilmestyvässä elämäkerrassaan saaneensa aivoinfarktin vuonna 2019: ”Ensimmäisen vuoden aikana mielessä pyöri, miten hilkulla olin menettää kaiken”

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 27.10.2021

Poikkeuksellisen laulajanuran tehnyt, upeaääninen Tarja Turunen julkaisee elämäkerran nimeltä Laulun virta veressäni tämän viikon perjantaina Bazar kustannuksen kautta. Nightwish-yhtyeestä kuuluisuuteen noussut Turunen kertoo kirjassa matkastaan Kiteen Puhoksen kylästä kohti maailman suurimpia estradeja. Hän kertoo lapsuudestaan, lauluopinnoistaan, taiteilijuudestaan ja ainutlaatuisesta yhteydestä faneihinsa. Turunen kuvailee myös tyypillistä kiertuepäiväänsä sekä esiintymistä monituhatpäisen yleisön edessä niin Latinalaisessa Amerikassa kuin ympäri Eurooppaa, Suomea unohtamatta. Harvinaista, osin ennennäkemätöntä kuva-aineistoa sisältävässä teoksessa lukija pääsee kohtaamaan myös Turusen elämän yksityistä puolta.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Turunen paljastaa kirjansa loppupuolella saaneensa vuonna 2019 kotonaan aivoinfarktin keittiössä. Turusen puoliso Marcelo Cabuli löysi vaimonsa keittiöstä vasen puoli kasvoista valahtaneena ja koska tämä ei tuntunut pystyvän muodostamaan kunnolla sanoja ymmärsi Cabuli heti nyt olevan tosi kyseessä ja vei Turusen pikaisesti sairaalaan, jossa tällä todettiin aivoinfarkti.

Onneksi Turunen kuitenkin päätyi sairaalaan pikaisesti ja palautui infarktista täysin. Turunen avaa infarktiinsa liittyviä asioita tuoreessa Me Naisten haastattelussa ja kertoo aivoinfarktin jälkeisestä ajasta seuraavaa:

”Aivoinfarkti oli valtava shokki. Sen jälkeen sairastumisen- ja kuolemanpelko oli joka aamu ensimmäinen ajatukseni herätessä ja iltaisin viimeinen ajatukseni nukkumaan käydessä.

Minun on ollut vaikea ymmärtää, miksi sairastuin, eikä sitä ole oikein pystytty selvittämään lääkärissäkään. Oma ajatukseni on, että työ vaati minulta silloin ominaisuuksia, jotka eivät tule minulta luonnostaan.”

Aivoverenkiertohäiriön yleisiä oireita:

– Halvausoireet: yleensä toispuoleinen käden ja/tai jalan voima- ja/tai tuntoheikkous.
– Suupielen roikkuminen.
– Puhehäiriö
– Näköhäiriö: molemmilla silmillä nähtävät kaksoiskuvat tai näkökentän puutokset.
– Tasapainohäiriö, kävelyvaikeus ja huimaus yhdessä

Miten selvität onko ystävälläsi aivoinfarkti:

– Pyydä tätä nostamaan käsivarsia (käsien tai jalkojen voimattomuus tai tunnottomuus).
– Pyydä tätä toistamaan yksinkertainen lause (epäselvä puhe tai puhumisen vaikeus)
– Pyydä tätä hymyilemään (roikkuuko potilaan toinen suupieli, jääkö hymy toispuoleiseksi).

Mikäli jokin näistä ei onnistu, sairaalan päivystykseen on hakeuduttava välittömästi. Muista merkitä ylös myös kellon aika, jolloin oireet ilmaantuivat.

Voit ennakkotilata Tarja Turusen Laulun virta veressäni -kirjan täältä.