Watain, Vanha ylioppilastalo Helsinki

”Tarkoituksena on täyttää Tuskan jättämä aukko metallikentällä”: haastattelussa Hellsinki Metal Festivalin promoottori Toni Törrönen

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 26.4.2023

Näyttävästi viime vuoden puolella lanseerattu uusi pääkaupungin metallifestivaali Hellsinki Metal Festival järjestetään 11.–12. elokuuta Helsingin jäähallin alueella. Festivaalin ohjelmisto kattaa kattavasti metallin eri osa-alueet ja elokuussa lauteilla nähdään mm. Blind Guardian, Emperor, Stratovarius, Watain, Voivod, I Am Morbid, Sodom, Leprous sekä Clawfinger.

Kaaoszine tavoitti puhelimitse festivaalia järjestävän All Things Live Finlandin promoottorin Toni Törrösen, joka avasi hieman taustoja uuteen festivaaliin sekä sen tulevaisuuteen liittyen. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Morjensta Toni. Mitäs itsellesi kuuluu huhtikuuhun 2023?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
North of Hell 2022 - Leprous. Kuva: Jari Huttunen
Leprous 2022. Kuva: Jari Huttunen

Toni Törrönen: Mitäs tässä. Vuoden 2022 loppu oli varsin mielenkiintoinen ja jännittävä kun julkaistiin uusi festivaali Helsinkiin.

Tosiaan tuossa jo hieman aihetta sivusitkin, eli me keskustellaan tänään koska järjestät elokuun 11.-12. päivä Helsingin jäähallin parkkipaikalla uuden festivaalin nimeltä Hellsinki Metal Festival. Menikö tuo alueen kuvaus oikein?

Toni Törrönen: Parempi kuvaus alueelle olisi ehkä Helsingin jäähallin alue koska festivaalin sisäänkäynti tulee olemaan jäähallin pääovista ja jäähalli tulee olemaan auki koko tapahtuman ajan. Alun perin oli ajatus että myös jäähallin parkkipaikalta olisi päässyt festivaaliin sisään mutta koska siellä on JVG:n konsertti stadionilla samaan aikaan ja roudaus tapahtuu kyseistä tietä pitkin niin sen vuoksi päädyimme pitämään sisäänkäynnin vain jäähallin pääovilla tällä kertaa. Jäähallin kautta pääsee sitten isolle pääkentälle missä päälava sijaitsee. Jäähallissa tulee olemaan lisäksi Black Box -tyylinen ratkaisu kolmannelle lavalle johon mahtuu noin 3000 henkeä ja kaksi ensimmäistä lavaa löytyvät vierekkäin sitten parkkialueelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuinka paljon tapahtumaan mahtuu maksimissaan ihmisiä?

Watain, Vanha ylioppilastalo Helsinki

Toni Törrönen: Tuo on vähän hankala kysymys vastattavaksi, mutta varmaan semmoinen 15 000 sinne mahtuisi per päivä mutta joku 10 000 on sopiva määrä jolloin palvelut vielä toimivat eikä tule liian ahdasta. Toki kun jäähalli on käytössä kaikkine palveluineen ja myös ulos tulee erillinen ruokamaailma, niin ei sielä pitäisi liian ahdasta tulla missään vaiheessa ja palveluita voidaan levittää laajalle alueelle viihtyvyyden maksimoimiseksi.

Mistä idea alun perin lähti Hellsinki Metal Festivaliin? Koska sait ajatuksen festivaalista ensimmäisen kerran?

Toni Törrönen: Kyllä siitä taitaa olla jo noin kaksi ja puoli vuotta aikaa kun aloin ensimmäisen kerran miettimään että pitäisi saada jotain uutta projektia alle, kun Rockfest siirtyi Nelonen Median omistukseen. Olin siinä puikoissa parin vuoden ajan niin kun se iso projekti lähti pois niin oon siitä asti kaivannut uusia haasteita. Julkaistiinhan me yhdessä vaiheessa Metal Expo Kaapelitehtaalle ihan koko line-upin kera, mutta sitten tuli korona ja sotki ne suunnitelmat täysin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Istuimme sitten yhdessä alas miettimään, mitä voisimme tehdä seuraavaksi ja siinä yhteydessä se idea Hellsinki Metal Festivalista sitten syntyi. Ajatuksena siinä oli se, että järjestetään kahtena viikonloppuna samalla alueella eri genren festarit, kun toisena viikonloppuna on Weekend Festival ja toisena sitten Hellsinki Metal Festival. Weekend kuitenkin siirtyi Vermoon eli ollaan kyllä samassa suunnassa, mutta silti eri alueilla. Tuossa voidaan hyvin saada joissain asioissa säästöjä, kun siirretään osa asioista Weekendista sitten Hellsinki Metal Festivaliin. Se on sekä taloudellisesti että myöskin ympäristöllisesti hyvä asia, kun ei tarvitse asioita siirrellä suuria matkoja.

Missä kohdin sait idean, että haluat järjestää tapahtuman juuri Helsingin jäähallin alueella?

Toni Törrönen: Alueiden osalta oli alun perin ehkä kolme erilaista vaihtoehtoa, mutta olin itse koko ajan sitä mieltä että se jäähallin ympäristö on kaikista paras niistä vaihtoehdoista. Puhuttiin mm. Kaisaniemestä, mutta ajoin itse tota paikkaa koko ajan, koska se tuntui vain parhaimmalta infran kannalta. Olen nähnyt kuinka hyvin Sideways-festivaali on alueella toiminut ja sielä on valmiina jo paljon asioita, niin kyllä se helpottaa paljon festivaalin tekoa.

En ole valitettavasti ikinä käynyt Sidewaysissa, mutta mitä katsoin festivaalin alueen kuvia niin alue vaikuttaa erittäin toimivalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toni Törrönen: Kyllä. Paikka on lähes Helsingin keskustassa joten sekin helpottaa asioita huomattavasti festivaaliin saapuvien kävijöiden osalta.

Kun aloit suunnittelemaan Hellsinki Metal Festivalin ohjelmistoa niin oliko itselläsi joku selkeä visio siitä millaisen ohjelmiston siihen halusit bändien osalta?

Toni Törrönen: Oli kyllä. Halusin että ohjelmisto on laadukasta äärimetallia.

Kun tuota tämän vuoden kattausta katsoo, niin sehän on metallimusiikin eri alatyylejen osalta varsin laaja. Oliko se myöskin itselläsi takaraivossa, että halusit sinne eri tyylisiä bändejä metallimusiikin sisältä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Emperor @ Inferno 2018

Toni Törrönen: Kyllä tavallaan mutta lähdin laatukeskeisellä ajattelulla, että sekä pienet että isot bändit täytyy olla festivaalissa laadukkaita. En lähtenyt rakentamaan festivaalia niistä kaikista isoimmista esiintyjistä, vaan aloin rakentamaan sitä alun perin niistä keskikastin bändeistä. Ne lyötiin ensin lukkoon ja siitä sitten lähdettiin ylöspäin ja alaspäin.

Useastihan ensin lyödään lukkoon pääesiintyjät ja sitten vasta aletaan katselemaan muita bändejä, niin tässä toimittiin ohjelman osalta hieman erilaisella ajattelulla.

Oliko tuohon ajattelumalliin joku syy?

Toni Törrönen: Halusin vain tehdä sen eri tavalla. Ei siihen oikeastaan ollut mitään muuta syytä. Uskon niin, että ne keskikastin bändit on kuitenkin usein niitä mitä ihmiset tulevat enemmän katsomaan mielenkiinnolla kuin niitä pääesiintyjiä. Se on mun oma näkemys asiasta mitä olen lukenut palautteita. Enemmän sielä puhutaan Sodomista ja Voivodista kuin isommista artisteista ja ne on juuri siinä keskikastissa. Ne on sellaisia bändejä jotka saa sen porukan liikkeelle.

Esikuvina mulla on ollut vähän nämä Keski-Euroopassa järjestettävät festivaalit. Tottakai Wackenissa ja Hellfestissa on todella nimekkäät pääesiintyjät ja valtava ohjelmisto muutenkin, mutta siellä on aina erittäin vahva myös se keskikasti bändeissä.

Hellsinki Metal Festivalin aikaan järjestetään myös Brutal Assault Tsekeissä ja se on myös hyvä esikuva festivaalina. On suomalaisia jotka ovat useana vuotena käyneet Brutal Assaultissa mutta ovat nyt päättäneet jäädä Helsinkiin eli sen suhteen on ainakin onnistuttu.

Meinasin seuraavaksi kysyä että oliko tuossa ajankohdassa jokin ajatus taustalla, mutta tuossahan tuo aika hyvin tulikin että miksi festivaali järjestetään juuri tuona viikonloppuna.

Toni Törrönen: Tuo ajankohta oli oikeastaan usean eri asian sattuman summa. Halusimme että festivaali on mahdollisimman kaukana Tuskasta. Yksi asia oli myös että se on lähellä Weekend festivalia ja katsottiin myös, että mitä on samaan aikaan ulkomailla festivaaleja koska silloin on artisteja myös enemmän liikenteessä. Pystyy katsomaan mitä on muualla ja ehkä saamaan niitä myös Suomeen.

Eli siinä on aika iso merkitys myös synergialla että samaan aikaan on muitakin festivaaleja Euroopassa?

Toni Törrönen: On joo. Vaikka ei tehtäisikään yhteisiä tarjouksia artisteista niiden ulkomaisten festivaalien kanssa niin se auttaa esimerkiksi yhdysvaltalaisten artistien saamisessa Suomeen jos ne ovat jo valmiiksi samaan aikaan Euroopassa.

Onko ohjelmistossa jotain sellaisia yhtyeitä joita odotat eniten näkeväsi livenä?

Toni Törrönen: White Ward ehdottomasti. Se oli yksi ensimmäisistä bändeistä joita festivaaliin buukkasin. Myöskin tietenkin kiinnostaa nähdä Clawfinger ja Watainin täysi tulishow koska Vanhalla Ylioppilastalolla se ei ollut mahdollista toteuttaa. Watainin keikka todennäköisesti tulee olemaan Black Boxissa että saadaan tehtyä sinne kunnon rienaus.

Eli tulta ja tappuraa ja ehkä sianpäitä on luvassa?

Toni Törrönen: Katsotaan mitä ruotsalaiset keksii (naurua).

Missä mallissa ohjelmiston kasaus on? Onko se valmis jo?

Kuva: Niko Sihvonen

Toni Törrönen: Ei se ole vielä ihan valmis, mutta mitään painetta sen suhteen ei ole. Muutama bändi on vielä hakusessa ohjelmistoon.

Tykkään tehdä festivaalia vähän sellaisella DIY-mentaliteetilla vaikka kaikki tehdäänkin ammattitaidolla. Haluan, että siinä on olemassa vähän joustoa myös ohjelmiston osalta.

Onko tarkoituksena seuraavaksi julkaista koko ohjelmisto seuraavaksi vai julkaistaanko vielä vain osa bändeistä?

Toni Törrönen: En ole vielä lyönyt asiaa lukkoon. Olen halunnut pitää tarkoituksella yhtä slottia auki jos sattuu tulemaan mielenkiintoinen tarjous. Jos kaikki bändit on bookattu niin siinä kohdin voi harmittaa jos vielä tarjotaan jotain erittäin mielenkiintoista nimeä.

Miltä vaikuttaa yleisesti ottaen festivaalin tulevaisuus. Onko katseita siirretty jo osittain myös vuoteen 2024?

Toni Törrönen: Ei tällaisia festivaaleja kannata järjestää siinä uskossa että ne ei tapahtuisi myös seuraavana vuotena, eli kyllä se ajatuksena on. Alun perin oli ehkä tarkoituksena tehdä hieman suurempi festivaali, mutta tehdään nyt ensimmäisenä tällainen keskisuuri festivaali ja saadaan sitä kautta sitten luonnollinen kasvu ensi vuoteen ja sitä seuraavaan vuoteen.

Ainakin tällä hetkellä näyttäisi siltä että tällaista tapahtumaa on kaivattu koska se näkyy vastaanotossa ja se näkyy myöskin lipunmyynnissä.

Onko bändien saatavuudessa ollut vaikeuksia jos vertaa vaikkapa aikaan ennen koronaa? Miten itse asian koet?

Watain, Vanha ylioppilastalo Helsinki

Toni Törrönen: Tuohon on aika vaikea vastata, koska osittain on ja osittain ei. Jotkut artistit on olleet tosi helppoja ja joitain on saanut odottaa vastauksien osalta kauan. Päätöksiä tehdään bändien suunnalla paljon hitaammin kuin ennen pandemiaa. Lisäksi joidenkin artistien hinnat ovat nousseet, koska jotkut tahot ovat  Suomessa maksaneet niistä suurempia summia. Silloin se ongelma siirtyy seuraavalle promoottorille koska artistit odottavat saavansa seuraavastakin Suomen-keikasta samanlaisen tai jopa suuremman korvauksen.  Sitä on muutaman artistin kanssa tullut vastaan. Se päätöksen tekeminen on kuitenkin ollut asioista se kaikista haastavin. Lisäksi myös Suomen sijainti Euroopassa on ja tulee aina olemaan varsin haasteellinen asia, koska se on vähän syrjässä ja sen vuoksi tänne tuleminen maksaa enemmän.

Isot artistit usein haluavat tulla täyden produktion kanssa mikäli Suomeen tulevat ja se tietenkin myös lisää kuluja jos rekkoja tulee laivalla Suomeen monta. Muuttujia on siis useita.

Miten itse näet Hellsinki Metal Festivalin aseman festivaalikartalla Suomessa. Silloin kun festivaali julkaistiin puhuttiin mm. Tuskan haastajasta niin miten itse näet festivaalin aseman?

Toni Törrönen: En ole koskaan nähnyt asiaa niin, koska Tuskan ohjelmistohan on suunnattu mainstreamin puoleen. Se aiheutti sen, että osa niistä Tuskan vakiokävijöistä käy siellä koska ei ole mitään muutakaan tarjolla.

Kyllähän Tuskassa on aina kiva käydä ja se on perinteikäs ja hyvin järjestetty festivaali, mutta pakko myöntää että en ole enää viimeisiin vuosiin käynyt siellä kovinkaan paljoa katsomassa artisteja vaan nauttimassa tunnelmasta.

Totta kai siellä ajatellaan kasvua ja kehitystä joka on täysin luonnollista ison yrityksen ja festivaalin kanssa, mutta samalla he ovat jättäneet pienen tyhjiön johon Hellsinki Metal Festival sitten sopii hyvin. Olen aina sanonut että tulemme täydentämään festivaalikenttää Helsingissä emmekä haastamaan Tuskaa. Joku voi tietenkin kokea sen haastajana, mutta oma ajatus on vain täydentää ja monipuolistaa tuota kenttää ja Helsinki on jo kauan kaivannut Tuskan rinnalla toista tapahtumaa.

Iso kiitos Toni itsellesi ajasta ja kaikkea hyvää tulevaan ja kesän festivaaliin. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain Kaaoszinen lukijoille?

Toni Törrönen: Haluan sanoa vielä loppuun että pyrimme todella tekemään tapahtuman missä ei vain musiikki ja keikat ole keskiössä vaan ruoka- sekä juomatarjontaan on panostettu. Lisäksi alue pyritään saamaan mahdollisimman hyväksi yleiseen hengailuun eli että sielä olisi tarpeeksi istumapaikoja ja varjoisia tiloja jos on aurinkoa ja jos taas sataa niin sitten sateensuojia tarpeeksi.

Oheisohjelmaa mietitään parhaillaan ja jos niiden suhteen on ideoita niin niitä voi vapaasti heitellä meidän suuntaan tai sitten vaikkapa tämän haastattelun kommentteihin. Nyt on hyvä aika koska me kuitenkin teemme tätä yleisölle ja haluamme, että se on mukava tapahtuma käydä vieraana.

Kävin eilen ruokamyyjien kanssa läpi hieman mitä kaikkea ruokatarjontaa tulee ja ainakin itse olen siitä innoissani.

Eli ei tule nälkä eikä jano?

Toni Törrönen: Ei tule ei.

Kiitoksia haastattelusta.

Toni Törrönen: Kiitos.

Luetuimmat

Uusimmat