”Tarkoituksena on tehdä festivaalista monivuotinen tapahtuma” – haastattelussa Himos Metal Festivalin promoottori Timo Isomäki

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 30.7.2022

Himoksen tapahtuma-alue saa tantereelleen raskaampaa jytinää, kun uusi Himos Metal Festival tuo rockin ja metallin eturivin yhtyeet Keski-Suomen tummuviin öihin 5.-6.8.2022. Festareilla esiintyvät muun muassa Within Tempation, Amaranthe ja Amorphis.

Kaaoszine haastatteli festivaalin promoottori Timo Isomäkeä hieman tapahtuman synnystä, järjestämisestä sekä tulevaisuudesta.


Mistä idea Himos Metal Festivaliin lähti?

T: Olen vuosikausia tehnyt töitä Himoksen kanssa, ja järjestimme ensimmäisen juhannusfestivaalin siellä jo vuonna 1999. Siitä sitten olemme järjestelmällisesti tehneet töitä tapahtumien kehittämiseksi. Jäätyäni pois Nelonen Media Liven promoottorin tehtävistä mietin, että koska Himoksella ei ole vielä koskaan ollut metallitapahtumaa, niin sille voisi olla kysyntää. Ja niinhän sitä kysyntää olikin.

Onko sinulla ollut aikaisempaa kokemusta metallimusiikkiin keskittyvien festivaalien järjestämisestä?

T: Tampereella olimme järjestäneet kolmena vuotena South Parkia. Työsopimukseni Nelosella ehti loppua, kun Rockfest siirtyi Neloselle, eikä tapahtumaa voitu koronapandemian aikana järjestää. Vaikka tapahtumien lainalaisuudet ovat tietysti samanlaisia, niin on silti mukavaa lähteä tekemään uutta projektia.

Millaisena Himos näyttäytyy sijaintina metallifestivaalin kannalta?

T: Himoksen sijainti on keskeinen, Tampereen ja Jyväskylän välissä hyvien kulkuyhteyksien välillä. Himoksen ehdoton valtti on sen erittäin hyvä majoituskapasiteetti. Se on merkittävä tekijä sille, miksi Himoksella on järjestetty paljon tapahtumia. Ja koska olen tottunut siellä tekemään vuosikymmeniä töitä, niin olen oppinut tuntemaan alueen ja ihmiset hyvin.

Kuinka hyvin luulet ihmisten lähtevän esimerkiksi Helsingistä asti Himokselle metallifestivaalin perässä?

T: Kyllähän Helsingistä jonkin verran asiakkaita aina tulee, mutta tällä hetkellä on hieman arvoitus, kuinka hyvin väki liikkuu pääkaupunkiseudun puolelta. Tällä hetkellä Pirkanmaa ja Keski-Suomi ovat päämarkkina-aluettamme. Mutta toivomme, että väkeä lähtisi ympäri Suomea mukaan osallistumaan. Metalliväki varsinkin on sellaista, joka on hyvin innokasta lähtemään ja ovat uskollisia tapahtumille ja fanittamilleen bändeille. Olen siis hyvin luottavainen sen suhteen, että väki jaksaa tulla.

Oliko ulkomaalaisten bändien kiinnitys festareille hankalaa näin koronarajoitusten avaamisen jälkeen?

T: Ensimmäiseen tapahtumaan ei tietenkään voitu ihan valtavaa kattausta lähteä hakemaan, mutta ne yhtyeet, joita olimme lähteneet hakemaan, kuten juuri Within Temptation ykkösnimenä, olivat hyvinkin myöntyväisiä tiedustelujen jälkeen. Samoin myös Amaranthen kanssa. Heidän kanssaan olen tehnyt jo pitkään yhteistyötä, kuin myös Within Tempationin, joten asiat saatiin sovittua varsin jouhevasti. Eli ainakaan tässä vaiheessa ei ole ongelmia ilmennyt, eikä niitä ole odotettavissakaan.

Pyrimme saamaan sellaisen kattauksen, joka kiinnostaisi yleisöä ja saisi väen liikkeelle. Keski-Suomessa ei tämän kokoluokan tapahtumia ole hirveästi ollut, joten kattauksen suhteen olemme mielestäni onnistuneet erittäin hyvin.

Ohjelmistoon sisältyy paljon kotimaisia bändejä. Onko tämä jotain, mitä haluatte säilyttää jatkon kannalta?

T: Kyllä me tietenkin haluamme kotimaista musiikkia tukea, ja se on tärkeä osa festivaalia. Varmasti lähdemme kasvattamaan tapahtumaa tulevina vuosina, mutta haluamme pitää kiinni siitä, että aina on vahva kattaus kotimaista musiikkia. Suomessa on valtavan hieno metalliskene, ja haluamme toimia osana sitä. Ensimmäisen tapahtumavuoden jälkeen katsomme, että tuleeko mukaan myös enemmän sivulavoja. Mutta se riippuu myös siitä, millaista tarjontaa on esiintyjien suhteen seuraavana vuonna. Mahdollisuuksia kuitenkin on myös laajentaa.

Kilpailua tapahtumien suhteen on tänä vuonna varmasti paljon. Mitä asioita pidät mahdollisesti Himos Metal Festivalin valttikortteina kesän festarien suhteen?

T: Sijaintia ei voi liikaa hehkuttaa. Himos on ykköspaikka tapahtumien tekemiselle, ja nyt kun tällaista metallitapahtumaa ei ole siellä ennen ollut, niin uskon ihmisten löytävän paikalle. Tietenkin osa artisteista on sellaisia, että heitä on jo kesän aikana Suomessa nähty, mutta ei tietenkään kaikkia. Luotamme kyllä kattaukseemme, ja koemme kyseisen viikonlopun olevan meille vahva.

Himos on kysytty kohde erityisesti juuri talvella. Oletteko ajatelleet järjestää Himoksella talvella enemmän sisätiloihin keskittyviä metallitapahtumia?

T: Emme ole ehkä tuohon suuntaan hirveästi miettineet. Mutta ajatus on mielenkiintoinen, eli en voi sanoa, etteikö sellaista koskaan tehtäisi. Tietysti Himos Areenalla on jonkin verran metallitapahtumia, eli pienempiä viikonlopputapahtumia Himos Metal Festivalin tueksi voidaan miettiä tulevaisuudessa.

Minkälainen kysyntä festivaalilipuilla on ollut?

T: Tämä kesä tietysti näyttäytyy hieman erikoisena, kun koronarajoitusten jälkeen ihmisillä on varmasti tallessa paljon lippuja edellisiltä vuosilta. Mutta olemme tällä hetkellä hyvässä tahdissa lipunmyynnin suhteen. Kauppa käy ja uskon sen vielä kiihtyvän tapahtumaa kohti.

Onko teillä jo suunnitelmia seuraavaa vuotta varten festivaalin suhteen?

T: Olemme jo lähettäneet paljon tarjouksia ensi vuodelle, ja koko ajan haemme lisää esiintyjiä ensi vuodelle. Tarkoituksena on tehdä Himos Metal Festivalista monivuotinen jatkuva tapahtuma, jota kehitetään. Meillä on isoja suunnitelmia tulevaisuuden suhteen, joten toivottavasti pääsemme niitä toteuttamaan.

Lipunmyynti: www.himosmetalfestival.fi