Tarot kitaristilta instrumentaalialbumi kesäkuussa

A2Z 2013Suomalaisen heavy metalin pioneereihin lukeutuvan Tarotin kitaravirtuoosi Zachary Hietala ja hänelle vuosia kitaroita rakentanut AJH custom guitarsin Ari Hentunen tukijoukkoineen julkaisevat kitarainstrumentaalilevyn A2Z -nimen alla. Kymmenen kappaletta kitarailoittelua sisältävä ”Parasites of Paradise” -albumi saapuu kauppoihin kesäkuun 7. päivä.

Kuuntele maistiainen ”Praying Mantis”:

Vuonna 2007 julkaistulle metallimusiikin kitarasankareita yksien kansien sisään koonneelle ”Guitar Heroes” –albumille säveltämänsä ”Antz” -kappaleen myötä Zacharyltä udeltiin kiinnostusta äänittää koko levyllinen instrumentaalipohjaista melodista metallia. Vastaus oli tuossa vaiheessa ”ei”, mutta ajatus albumista jäi kytemään miehen takaraivoon. Ari Hentusen kitarainstrumentaaleja sisältänyt debyyttialbumi ”AJH – Stone King” (2011) toimi tärkeänä katalyyttinä A2Z:n muodostumiselle.

Pitkäaikaiset ystävykset Ari ja Zachary alkoivat tehdä yhteistyössä biisejä loppusyksyn 2011 ja vuoden 2012 alkupuoliskon aikana. Kappaleet tarvitsivat kuitenkin selkärangakseen rytmiryhmän ja vastaus puutteeseen löytyi AJH –albumilla soittananeista Pekka Rinteestä ja Mika Rintasesta, jotka ottivat vastuun rumpu- ja basso-osuuksien toteuttamisesta albumille. Levyn täydensivät loistavalla panoksellaan Tarot ja Nightwish –yhteyksistään tuttu Marco Hietala, joka loihti albumille upeita akustisia kitaroita, sekä Tarotin Janne Tolsa oivaltavilla kosketinsoitinsovituksillaan.

Arin ja Zacharyn hyvin yhteensopivat rytmikitaratyylit luovat tiukan pohjan albumin kappaleille. Kaksikon suurimmat erot ovat sooloissa, joissa Arin pehmeämpi sointi yhdistettynä Zacharyn kirkkaampaan soundiin luo levylle kontrasteja, sekä dynaamisia vaihteluja. Rytmiryhmällä on metallisten mieltymysten lisäksi myös vahvoja taipumuksia progressiivisten elementtien käyttämiseen, joista albumilla on myös kuultavissa kaikuja.

Kappalemateriaali eroaa perinteisestä kitarainstrumentaalilevystä siinä mielessä, että biisin merkitys yli soolojen näyttävyyden oli kitaravelhoille ehdoton lähtökohta. Levyllä on paljon häikäisevää soolotyöskentelyä, mutta biisien rakenteet ja melodiset teemat olivat tekoprosessin aikana syvemmän tarkastelun kohteena kuin varsinaiset kitarasoolot.

A2Z Parasites Of ParadiseKappalelista:
1. Cockroach
2. Nightcrawler
3. Isopod
4. Beetle
5. Centipede
6. Caterpillar
7. Mosquito
8. Praying Mantis
9. Strider
10. Leech

Kommentoi julkaisua