Tasaisen vahvaa suorittamista – arviossa Warkingsin uutuusalbumi ”Morgana”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 11.11.2022

Warkings selkeästi viihtyy studion uumenissa, sillä bändi puskee pihalle jo neljännen albuminsa. Ei huono saavutus siihen peilaten, että yhtyeen debyyttialbumi ilmestyi vuonna 2018. Työtahti on siis kiitettävä, eikä tätä metallijoukkoa voi muutenkaan mielikuvituksettomana pitää. Mielenkiintoisiin rooliasuihin itsensä verhonneesta yhtyeestä kun löytyy jos jonkinlaista historiallista hahmoa, sillä yksi on kiskonut niskaansa spartalaisen sotilaan vermeet, toinen on kuin ristiretkiritari jostain keskiajalta konsanaan ja niin edelleen. Jos näyttävällä ulkokuorella on tarkoitus herättää huomiota, tehtävässä onnistutaan erinomaisesti. Pakkohan tämänlaisen joukon musiikkiin on perehtyä.

Vaikka Warkings epäilemättä synnyttää ulkoisen olemuksensa perusteella ajatuksen jonkinlaisesta huumoribändistä, tekee yhtye musiikkia tosissaan – pilkettä on toki silmäkulmassa, mutta mitään kainalopieruosaston revittelyä ei tarjoilla. Warkingsin veivaama musiikki on vahvoihin kitarariffeihin luottavaa power/heavy metal -pauhua, jonka äärellä nousee pakostakin mieleen sellaiset nimet kuin Hammerfall ja Sabaton. Mahtipontisuutta ja suuria kertosäkeitä ei siis säästellä, laulupuolella vedetään kuulaasti ja korkealta hyvin tonykakkomaisessa hengessä. Uutuuslevyllä ilmaisuun lisäsävyä tuo useammassakin kappaleessa mukana oleva laulajatar, taruhahmo Morgana le Faylta nimensä ottanut vieraileva tähti, jonka murinavokalisoinnit antavat mielenkiintoista lisäsävyä kappaleisiin.

“Morgana” on kaikin puolin ammattimaisesti tehty ja hyvillä soundeilla vuorattu levytys. Toimivia kappaleita löytyy pitkin kiekkoa, sillä esimerkiksi kipakasti etenevä “Hellfire”, makeasti tamppaava “Last of the English” tai perushyvää kitaraosastoa esittelevä “Monsters” kuulostavat oikein mainioilta metalliralleilta. Hieman kokonaisuus jää kuitenkin kaipaamaan enemmänkin niitä metallisydäntä värisyttäviä huippuvetoja, jotka saisivat kuulijan menemään kunnolla pähkinöiksi. Riffipuolella isketään kultasuoneen monessa kohtaa, mutta siellä täällä sävellykset, kappalekokonaisuudet ja paikoitellen lauluosuudetkin jättävät kaipaamaan sitä viimeistä läpilyöntiä. Hieman enemmän tunnetta, paloa ja jämäkkyyttä, niin pankki räjähtää perustuksia myöten.

“Morgana” ei suinkaan ole huono albumi, mutta suurempaa syytä hekumointiin levytys ei anna. Warkings selkeästi taitaa toimivan metallimusiikin luomisen, mutta albumikokonaisuus kaipaisi lisää ruutia ja hieltä haisevaa tekemisen meininkiä. Yhtyeen tulevia seikkailuja jää kuitenkin odottamaan mielenkiinnolla, sillä perusasiat ovat mallillaan. Nyt vain lisää täsmäiskuja hittiosastolle, niin jatkossa mikä vain on mahdollista.

Kappalelista:

  1. Hellfire
  2. To the King
  3. Monsters
  4. Last of the English
  5. Heart of Rage
  6. Row (Into the Storm)
  7. Immortal
  8. Shame
  9. The Rite
  10. Legend Untold