Tasaisen varma suoritus – arviossa Overkillin ”The Wings of War”

Yhdysvaltalainen thrash metal -ikiliikkuja Overkill on ollut viimeiset vuodet kovassa iskussa. Varsinkin studiossa jälki on ollut vakuuttavaa, sillä kuluneen vuosikymmenen aikana pihalle on suollettu useita levytyksiä, jotka kipuavat bändin parhaimpien albumeiden joukkoon. Rässiryhmän 19. studioalbumi “The Wings of War” ei sekään ole hullumpi julkaisu, vaikkei kiekko mitään maata mullistavaa tarjoakaan.

“The Wings of War” etenee samoilla urilla kuin yhtyeen viimeisimmät studioalbumit. Homman nimi on edelleen moneen taipuva ja teknisesti näppärä thrash metal, josta löytyy sopivassa suhteessa niin vauhdikasta kiihdyttelyä, veijarimaista asennetta kuin raskaampaa junttaustakin. Jokainen soittomies hallitsee tonttinsa vankalla kokemuksella ja myös rumpupatteriston taakse istahtanut Jason Bittner hoitaa hommansa moitteetta. Kunniamaininnan ansaitsee kuitenkin bändin tunnistettavin hahmo Bobby “Blitz” Ellsworth, jonka omaperäinen vokalisointi irtoaa edelleen totutun kireästi.

Kymmenen kappaletta käsittävä “The Wings of War” on sisällöltään tasaisen vahva julkaisu. Biisikattaus koostuu suurimmalta osin laadukkaista thrash-ralleista, joiden seasta löytyy parikin ässävetoa: varsinkin napakasti eteenpäin takova “Last Man Standing” sekä kujeilevan hyväntuulinen “Bat Shit Crazy” jäävät mieleen. Albumin tasaisuus muodostuu kuitenkin myös sen suurimmaksi ongelmaksi. Kokonaisuuden kuuntelee lävitse vaivattomasti ja kiekon parissa viihtyy, mutta mitään järisyttävää ei lopulta ole tarjolla. Overkill kun on viime vuosina tehnyt levytysrintamalla niin erinomaista jälkeä, että bändin uutukainen tuntuu pitävän sisällään “vain” sitä samaa kuin aina ennenkin. Nyt sekaan alkaa kaivata niitä todellisia thrash-timantteja, sillä tällaisenaan uutukainen ei juuri erotu viime vuosien hyvätasoisista levytyksistä edukseen. Lisäksi joukkoon on eksynyt muutama heikompi renkutus, joista erityisesti ankea ”Head of a Pin” alkaa ärsyttämään varsin nopeasti.

Overkill ansaitsee kaikesta huolimatta hatunnoston. Liki 40-vuotias yhtye ei osoita hyytymisen merkkejä, ja puutteineenkin ”The Wings of War” onnistuu nousemaan voiton puolelle. Overkill rakentaa musiikkinsa varmalla tyylitajulla ja esittää sen niin hyvällä sykkeellä, ettei kiekkoa vaivaava tasapaksuus tuhoa kuuntelunautintoa. ”The Wings of War” on sen verran varma kokonaisuus, että jokaisen thrash metal -diggarin kannattaa ottaa albumi kuunteluun.

7-/10

Kappalelista:
1. Last Man Standing
2. Believe In The Fight
3. Head Of A Pin
4. Bat Shit Crazy
5. Distortion
6. A Mother’s Prayer
7. Welcome To The Garden State
8. Where Few Dare To Walk
9. Out On The Road-Kill
10. Hole In My Soul

 

Kommentoi julkaisua