Tasapainoista sinfonista metallia – Arviossa Beyond the Blackin uusi albumi “Beyond the Black”

Kirjoittanut Jere Hippeläinen - 11.1.2023

Sinfonista metallia soittava saksalaisyhtye aloittaa vuoden julkaisemalla viidennen studioalbuminsa nimeltä ”Beyond the Black”. Albumilta on julkaistu neljä singleä, ja tyyliltään albumi on enimmäkseen edeltäjiensä kaltainen.

Albumin alkuun sijoitetut singlejulkaisut ovat ihan toimivia kappaleita, ja ”Is There Anybody Out There” on kelpo aloitus albumille omalla mielenkiintoisella intro-osuudellaan. Hyvä soundi jatkuu seuraavillakin kappaleilla, mutta kahden singlejulkaisun sijasta olisi ehkä toivonut alkuun jotain uutta. ”Free Me” -kappale ottaa askeleen hieman kevyempää soundia kohti, mikä ei ole huono asia vaan tuo mukavaa vaihtelua singlejulkaisuista tuttuun soundiin.

Albumin viides kappale ”Into the Light” olisi hyvin voinut toimia albumin avauskappaleena. Kappaleen puolen minuutin mittainen intro, joka vähitellen lisää kitaran rinnalle rummut ja lisää vauhtia, olisi ollut se jokin uusi, mitä albumin alkuun jäi kaipaamaan. Monia elementtejä yhdistelevä kappale on todella miellyttävää kuunneltavaa ja yksi albumin vahvimmista teoksista.

Hyvää tasapainoa albumille tuovat kappaleet ”Wide Awake” ja ”I Remember Dying”. Akustisella kitaralla varustettu balladimainen kappale ”Wide Awake” luo hyvää vaihtelua albumin rytmiin ja sopii hyvin puoleen väliin albumia. Päätöskappale ”I Remember Dying” muistuttaa tyyliltään jotain, jota voisi odottaa kuulevansa fantasiaelokuvien, kuten Lord of the Ringsin, soundtrackillä. Yksittäisenä kappaleena ”I Remember Dying” on erittäin hieno teos, ja albumille se sopii erittäin hyvin päätöskappaleeksi. Muuten niin erilainen kappale ei välttämättä olisi keskelle albumia sopinut.

”Beyond the Black” on kokonaisuutena hyvä ja tasapainoinen yhdistelmä puhtaita ja örinälauluosuuksia sekä sähkö- ja akustista kitaraa. Tyyliltään kaikki kappaleet sopivat hyvin yhteen ja luovat miellyttävän kuuntelukokemuksen, ja albumin jaksaa kuunnella useammankin kerran putkeen läpi.

Kappalelista:

  1. Is There Anybody Out There
  2. Reincarnation
  3. Free Me
  4. Winter Is Coming
  5. Into the Light
  6. Wide Awake
  7. Dancing in the Dark
  8. Raise Your Head
  9. Not in Our Name
  10. I Remember Dying