Tasavahvaa kuolonmetallia – arviossa Outer Heavenin debyyttialbumi ”Realms of Eternal Decay”

 

Syyt, jotka saavat innostumaan itselleen aiemmin tuntemattomista yhtyeistä vaihtelevat välillä paljonkin. Useimmiten parhaana sisäänheittäjänä toimii maistuva musiikkinäyte, mutta myös komea kansitaide tai vaikkapa poikkeuksellisen kiinnostava tyylilaji voivat johdattaa kuulijan ja tälle aiemmin vieraan bändin yhteen. Outer Heavenin tapauksessa kiinnostuskäyrät punaiselle nosti yhtyeen nimi. Kun bändin nimi synnyttää mielleyhtymiä nuoruusvuosien lempipelisarjaan, on lähes pakollista tarkastaa, mistä on kysymys. Vaikkei Outer Heavenilla mitään tekemistä Metal Gear Solid -pelien kanssa olekaan, on kyseessä silti mukava uusi tuttavuus.

on Yhdysvalloissa vaikuttava death metal -yhtye, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2013. Useita pienempiä julkaisuja vuosien varrella tehtaillut bändi sylkee nyt ilmoille debyyttialbuminsa “Realms of Eternal Decay”. Eikä lopputulos ole lainkaan hassumpi, sillä kyseessä on varsin väkevästi möyrivä vanhan koulukunnan death metal -kiekko, jossa rosoinen ja visvaa pursuava äänimaailma yhdistyy paikoitellen hyvinkin näppäriin sävellyksiin, joiden tempoa varioidaan sopivasti läpi albumin.

Kymmenen kappaletta käsittävä “Realms of Eternal Decay” tampataan lävitse reilussa puolessa tunnissa, joten turhanpäiväiseen ei aikaa tuhlata. Outer Heaven puristaa kuolonmetallinsa tiiviiseen ja maistuvaan muotoon, jonka ansiosta kiekko ei ala missään vaiheessa puuduttamaan. Vaikka albumilta ei mitään varsinaisen ainutlaatuista löydy, ovat perusasiat toteutettu tinkimättömällä tyylitajulla. Erityismaininnan ansaitsee vahvasti suorittava kitaraosasto, jonka edesottamuksia seuraa suurella mielenkiinnolla läpi albumin. Väkeviä riffejä murjotaan ulos jatkuvana virtana ja nämä muodostavat albumille jämäkän selkärangan. Vaikka “Realms of Eternal Decay” ei pidä sisällään yksittäisiä hittivetoja, on kokonaisuus kiehtova ja taidolla toteutettu. Kaiken kruunaa komea kansikuva, joka henkii osuvasti albumin yleistä ilmapiiriä.

Vakuuttavasta tekemisen tasosta huolimatta albumilta löytyy yksi suuri ongelma. Vokalistin tontilta kaikuva rähinä on harvinaisen mitäänsanomatonta. Tasapaksu, kappaleesta toiseen samanlaisena jatkuva huutoärinä on lähes ala-arvoista kuultavaa. Tämä laskee kuuntelukokemuksen mielekkyyttä merkittävästi. Kunnon tekijämies mikin varressa nostaisi albumin tason uusiin sfääreihin, sillä kaikilta muilta osin “Realms of Eternal Decay” on viihdyttävästi toteutettu kuolonmetallikiekko.

Outer Heaven on lupaava yhtye, jonka vanhan koulunkunnan kuolonmetalli on puutteineenkin kiinnostavaa kuultavaa. Kunhan jatkossa vokalisointi kipuaisi samalle tasolle muuten hyvälaatuisen musiikin kanssa, voi yhtyeelle luvata valoisaa tulevaisuutta. Vaikka “Realms of Eternal Decay” voisi olla parempikin kiekko, kannattaa jokaisen death metal -diggarin antaa Outer Heavenin debyyttialbumille mahdollisuus.

7½/10

Kappalelista:
1. Vortex of Thought
2. What Lies Beneath
3. Pulsating Swarm
4. Multicellural Savagery
5. Echoes from Beyond
6. Tortured Winds
7. Bloodspire
8. Sacrificial Evolution
9. Putrid Dwelling
10. Decaying Realms

 

Kommentoi julkaisua