Tasavahvaa viikinkimetallia, josta puuttuu selkeät huippuhetket – arviossa Amon Amarthin uutuusalbumi ”The Great Heathen Army”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 31.7.2022

Viikinkimetalliryhmä Amon Amarth on kasvattanut itsensä varmoin askelin maailmanluokan yhtyeeksi. Kolmekymmentä vuotta kestänyt ura on poikinut useita huippulevyjä, vielä vakuuttavamman nipun keikkakäyttöön soveltuvia hittibiisejä sekä spektaakkelimaisia konsertteja, jotka tarjoavat runsain mitoin virikettä niin näkö- kuin kuuloaistille. Vaikka osa levykokonaisuuksista on toiminut toisia paremmin, on Amon Amarthilla huikea taito luoda jokaiselle levylle ainakin muutama täsmähitti, jotka juurtuvat pysyvästi settilistoille. Tahti ei myöskään ole hyytynyt vuosien kuluessa, sillä viimeisimmiltäkin levyiltä löytyy todellisia ässävetoja. Kappaleet kuten ”Raven´s Flight”, ”The Way of Vikings” ja ”Deceiver of the Gods” ovat vain muutamia esimerkkejä siitä jalometallista, jota yhtye takoo ahjoissaan vielä tänäkin päivänä.

Yhtyeen 12. studioalbumi ”The Great Heathen Army” ei lupaillut ennakkoon kuitenkaan erityisen paljoa. Etukäteen julkaistu kappalepari ”Get in the Ring” sekä nimikkokappale ”The Great Heathen Army” olivat peruskivoja vetoja, jotka eivät kuitenkaan onnistuneet räjäyttämään tajuntaa. Varsinkaan nimikkokappale ei saavuta kunnollista kliimaksia missään vaiheessa, vaikka kipaleen pahaenteinen ja uhkaava tunnelma kuulostaakin vakuuttavalta. Biisi tuntuu lähinnä introlta jollekin eeppiselle, jota ei koskaan saavuteta. Sama ilmiö vaivaa monessa kohtaa koko ”The Great Heathen Army” -albumia. Kiekko on tietyllä tavalla tasaisuutensa puolesta yksi yhtyeen vahvimmista levykokonaisuuksista, vaikka se tapahtuu harmittavasti selkeiden hittibiisien kustannuksella.

Yhdeksästä kappaleesta rakentuvan albumin pyörittelee mielellään lävitse. Amon Amarth veivaa edelleen melodista kuolonmetalliaan varmalla otteella ja tutulla tyylillään, minkä ansiosta muuan muassa vedot ”Heidrun”, ”The Serpent´s Trail” ja väkevä ”Find a Way or Make One” ovat erittäin nautittavia esityksiä. Kolme varttia kellottava kiekko ei ärsytä missään vaiheessa, vaikka sitä puhuttelevampaa materiaalia voisi seassa ollakin enemmän. Ainoastaan kappale ”Saxons And Vikings” vetää homman kainalopieru-osastolle, sillä biisi tuntuu kaikkine koukeroineen humalaisen saunaillan päätteeksi keksityltä vitsiltä. Voi vain kuvitella, kenen ajatus on ollut pyytää tämän nimiseen kappaleeseen vokalistivieraaksi – yllätys yllätys – Saxon-laulaja Biff Byford. Vaikka homma vedetään vakavissaan, on kappaleeseen hankala suhtautua vakavasti. Sääli, sillä kyseessä on sävellyksiltään yksi levyn parhaimmista vedoista.

”The Great Heathen Army” on juuri niitä hankalia levyjä, joista ei sinällään löydy mitään vikaa, mutta joista ei kuitenkaan jaksa suuremmin innostua. Riippuukin hyvin paljon kuulijasta, miten Amon Amarthin uutuuskiekon arvottaa. Jos nautit tasavahvasta viikinkimetallista ilman maata järisyttäviä huippukohtia, on “The Great Heathen Army” albumi juuri sinulle. Jos puolestaan nautit laadullisen aaltoilun vastineeksi niistä selkeistä timanttivedoista, jättää Amon Amarth uutukaisellaan nälkäiseksi. ”The Great Heathen Army” on jämäkkä ja perushyvä levy, vaikka sekaan olisi kaivannutkin enemmän keikkakäyttöön soveltuvia täsmäiskuja. 

Kappalelista:

  1. Get in the Ring
  2. The Great Heathen Army
  3. Heidrun
  4. Oden Owns You All
  5. Find a Way or Make One
  6. Dawn of the Norsemen
  7. Saxons and Vikings
  8. Skagul Rides with Me
  9. The Serpent’s Trail

Luetuimmat

Uusimmat