Tässä on vuoden albumi: Nokturnal Mortumin seitsemäs kokopitkä ”Verity”

Pitkä odotus on vihdoin ja viimein ohi! Ukrainalaisen folk/black metal -yhtye Nokturnal Mortumin seitsemäs tuotos ”Verity” on ilmestynyt. Kahdeksan vuotta sitten yhtyeen edellinen kokopitkä ”Voice of Steel” (2009) tarjosi näytteeksi aimo annoksen eksoottisuuden multihuipentamaa äärimetallia, josta monien kuuntelijoiden leuat loksahtivat auki. Itse kuuluin tähän kastiin todeten, ettei yhtyeen musiikki voi enää tuosta paremmaksi muuttua. Vai voiko? Asia saadaan selville tutkimalla ”Verity”-uutukaista.

Levyn julkaisua kärsivällisesti odottaneet kuuntelijat ovat saaneet etukäteen maistiaiseksi biisin ”Wolfish Berries”. Mainio teos on vain esimakua siitä, mitä ”Verity” tarjoaa. Jos edellinen ”Voice of Steel” on äärimmäisen monipuolinen ja kolossaalinen, mitä voimme odottaa uudelta julkaisulta? Mitä uusi teos voisi sisältää? Onko levy yksinkertaisesti ”halpa” jatko-osa edelliselle julkaisulle? Ei, ”Verity” on kuin suurtakin suurempi monumentti ja pakanajumalien siunaama luomus! Pyhäkkö, joka on rakennettu elokuvamusiikin, pakanallisuuden mahdin ja mustan metallin voimin.

Kahdeksan vuoden ajan yhtye on työstänyt ja hionut ”Verity”-kiekkoa, minkä huomaa erittäin hyvin ja nopeasti. Levy ei ehkä tarjoa sitä raakaa ja nopeaa black metalia, josta jotkut saavat iloa ja nautintoa, mutta siltä löytyy hyvin, hyvin eeppistä, hypnoottista ja fantastista äärimusiikkia. Lähes jokainen levyn nuotti, tahti, sovitus ja sävel on viimeisen päälle hiottu. ”Wolfish Berries” -teoksen lisäksi mainitsemisen arvoisia pakanajumalhenkisiä tuotoksia ovat muun muassa ”Molfa”, ”Wild Weregild” ja ”Night of the Gods”, joiden parissa aika pysähtyy ja jäät ihmettelemään, kuinka näin uskomattoman hyvää musiikkia voi saada vielä nykyvuosina aikaiseksi. Eikä todellakaan pidä unohtaa mainiosti coveroitua ”Lira”-kappaletta, joka on napattu goottirock-yhtyeeltä Komu Vnyz. Sanat eivät tässä tapauksessa riitä kertomaan, kuinka hienoja kappaleita”Verity”-albumilta löytyy.

Yleensä intro/prologikappaleet, joita löytyy erilaisilta yhtyeiltä ympäri maailmaa, jäävät vähälle huomioon, mutta tällä levyllä jopa sellaiset teokset kuin ”I’ll Meet You in Ancient Darkness” ja ”Black Honey” saavat ihonkarvat pystyyn. Mukaansa vievät sävelet ovat hienonkuuloisia ja loistavia alkuviisuja levyn teemaan ja tuleviin mestariteoksiin.

Olin väärässä sen suhteen, että ”Voice of Steel” olisi Nokturnal Mortumin paras levy. Paskan marjat, ”Verity” pyyhkii ”Voice of Steel”-albumin naamaa lattia vasten ja vie 6-0! Niin paljon on käytetty aikaa ja vuodatettu kyyneleitä, jotta tulokseksi on saatu uskomaton ”Verity”. Pitkä työ ja kärsivällinen odotus ovat olleet palkitsevia Nokturnal Mortumille ja monille kuuntelijoilla, sillä tämän julkaisun parissa voidaan juhlia ja riemuita hyvin pitkään! ”Verity” on siunaus! ”Verity” on albumi, joka muistetaan vuoden 2017 julkaisuna genrestä riippumatta!

10/10

Kappalelista:

01. I’ll Meet You in Ancient Darkness (Intro)
02. Molfa
03. With Chort in My Bosom
04. Spurce Elder
05. Song of the Snowstorm
06. Wolfish Berries
07. In the Boat With Fools
08. Wild Weregild
09. Lira (Komu Vnyz cover)
10. Black Honey
11. Night of the Gods
12. Where Do the Wreaths Float Down the River? (Outro)

Nokturnal Mortum Facebook

Nokturnal Mortum Offical Website

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua