Tästä ei melodinen kuolonmetalli parane – arviossa Bloodred Hourglassin uutuuskiekko ”Your Highness”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 9.11.2021

Aina välillä tulee vastaan sellaisia albumeita, joiden äärellä muistaa, miksi metallimusiikkiin ylipäätään aikanaan rakastui. Kotimaisen melodeath-ryhmä Bloodred Hourglassin uutuusalbumi “Your Highness” on juuri tällainen julkaisu.

Kaupallinen yhteistyö

Festariennakko: Five Finger Death Punchin ja In Flamesin tähdittämä Sauna Open Air juhlitaan viikonloppuna Tampereella →

Bloodred Hourglass on kivunnut levy levyltä kotimaisen melodisen kuolonmetallin ykkösnimiin. Varsinkin viimeisimmillä albumeilla jälki on ollut erittäin laadukasta ja mieleen jäävää, vaikka yhtyeen perusasioihin luottava metallimusiikki ei turhia kikkaile. Toisaalta turhanpäiväiselle raja-aitojen kaatamiselle ei ole mitään tarvetta, kun homma toimii. Bändin melodiantaju on niin omaa luokkaansa, että yhtyeen musiikkia kuunnellessa huomaa toistuvasti ihmettelevänsä, mistä pirusta metalliryhmä tämän kaiken ammentaa.

Tältä osin mikään ei ole muuttunut, sillä viides täyspitkä “Your Highness” on upea lisäys yhtyeen kovatasoiseen levytyssarjaan. Tyylillisesti se ei lähde radikaalisti mullistamaan yhtyeen viime levyillä tutuksi tullutta linjaa, vaikka 15-vuotiaan metalliryhmän ilmaisuun on kokemuksen myötä alkanut ilmaantumaan tietynlaista kypsyyttä sekä uusia sävyjä. “Your Highness” osoittaa, ettei aina tarvitse rähistä ja riehua, vaan tällä kertaa uskalletaan enenevissä määrin myös rauhoittua, joka näkyy tunnelmallisempien hetkien lisääntymisenä sekä puhtaiden laulujen hyödyntämisenä. Ratkaisua voi pitää toimivana, sillä Bloodred Hourglass tuntuu taikovan tarttuvuutta kaikkeen mitä se tekee: ruhjovammat hetket pakottavat nyökkäilemään mukana, melodiset koukut ovat hävyttömän tarttuvia ja hitaampi fiilistely kuulostaa hyvältä tarjoten hengähdystaukoja muuten armottoman turpasaunan keskellä. Jos jotain napisemisen aihetta haluaa kaivaa, niin puhdas vokalisointi ei aivan nouse ihokarvoja nostattavan murinan tasolle, mutta onpahan jatkoa ajattelen jotain kehitettävääkin.

“Your Highness” on sisällöltään häkellyttävän kovatasoinen metallikiekko. Siitäkin huolimatta, ettei jokaiselle kipaleelle mestariteoksen statusta pysty myöntämään, on aivan kaikkiin kappaleisiin upotettu suuret määrä yksityiskohtia sekä koukkuja. Esimerkiksi kappaleet kuten “Leaves”, “Drag me the Rain”, “Veritas” sekä “Tell Me About Yesterday Tomorrow” tarjoavat erinomaisen tiivistelmän albumilla kuultavasta monipuolisuudesta, tarttuvuudesta sekä tyylitajusta, jolla yhtye musiikkiaan luo.

Harvassa ovat ne albumit, joista välittyy jo ensikuuntelun perusteella se tunne, että tekijöillä on homma täydellisesti hyppysissään. “Your Highness” kuuluu tähän joukkoon, sillä hyvällä sykkeellä esitetty sekä varmalla ammattitaidolla sävelletty kiekko huokuu alusta alkaen varmuutta siitä, ettei meininki lässähdä missään vaiheessa. Bloodred Hourglass painaa uutuuskiekkonsa läpi niin järkähtämättömällä itsevarmuudella erilaisia tunnelmia viskoen, ettei kyydistä voi kuin nauttia. Täytyy toivoa, että yhtye lyö kunnolla läpi myös ulkomailla, sillä tästä herkusta toivoisi mahdollisimman monen metallifanin saavan nauttia.

10-/10

 

Kappalelista:
1. Leaves
2. Drag Me the Rain
3. Nightmares Are Dreams Too
4. Leave Out All The Rest
5. Veritas
6. Tell Me About Yesterday Tomorrow
7. Change of Heart
8. Gone For Now
9. Kings & Queens
10. My Prime of Kneel
11. Until We Meet Again