”Tehdään musiikillisesti parasta MyGrainin levyä tähän mennessä” – haastattelussa MyGrain

Viisihenkiseksi kutistunut, melodista death metalia soittava MyGrain on työstänyt hiljalleen viidettä kokopitkää albumiaan. Kaaoszine istahti alas kitaristi Teemun kanssa keskustelemaan yhtyeen kuulumisista.

Yhtyeellähän on värikäs historia takana?

Teemu: Joo, se on totta. 2015 toukokuussa vedettiin jäähyväiskeikka Nosturilla. Sen jälkeen lähdettiin sitten määrämättömälle pikkutauolle. Ei tehty mitään sopimuksia bändin jäsenten kanssa, että katsellaan nyt, mitä mahtaa tapahtua tulevaisuudessa. Sitten 2018 tuli idea, jos tehtäisiin vähän lisää musiikkia. Sehän vaikutti oikein hyvältä idealta, ja käytiin vääntämässä EP. Siitähän sitten lähti ihan luonnollisesti eteenpäin. Viime vuonna ennen juhannusta saatiin yhteydenottoa tuolta Saksan päästä Reaper Entertainment Europe -nimiseltä tuoreehkolta firmalta, jonka kanssa ruvettiin sähköposteja ja ideoita vaihtamaan. Nyt ollaan sitten tässä pisteessä, että levy on viittä vaille valmistumassa.

Minkälaista settiä on luvassa uudella levyllä?

Teemu: Tekisi mieli käyttää mature-termiä [naurua], että tässä ollaan taas vähän kasvettu enemmänkin henkisesti aikuismaisempaan suuntaan. Kypsempiä sovituksia ja juttuja biiseissä, että ei tule ehkä sellaisia äkkivääriä liikahduksia äärilaidasta toiseen. Pysyy sellainen kokonaisuus paremmin hallussa. Mutta edelleen on luvassa paljon melodiaa, ihan törkeen hienoja melodioita, kunnon örinälaulua, ihan helkkarin hienoja puhtaita vokaaleja ja hittikertsejä. Vähän haastavampia melodioita kertsien seassa ja kaiken kaikkiaan energistä hyvää eteenpäin vievää meininkiä.

Koska on lupa odottaa uutta materiaalia ulos?

Teemu: Lokakuun alussa olisi tarkoitus julkaista, ja maailmanlaajuisesti Reaperin kautta tulee levyä pihalle. Sinkkua musavideon kera olisi luvassa elokuun alussa.

Minkäslaista musavideota on luvassa?

Teemu: Mitenhän sitä kuvailisi? Muutamia still-otoksia nähnyt tarinaosuuden kuvauksista. Yksi oli aika hyvä: kaunis neito juoksee metsässä, ja perässä juoksee kameramies, jonka perässä toinen kaveri, joka pitää paidasta kiinni, ettei kameramies kompastu [naurua]. Eeppistä menoa. Bändin osuudet on kuvattu kauppakeskus Triplan läheisyydessä Pasilan veturitallien luona. Siellä betoniseinän edessä on heilutettu tukkaa.

Mitäs merchandisea löytyy ja mitä on luvassa? Mistäs löytyy yhtyeen tuotannot?

Teemu: Tämä olikin aika kiperä. Totuushan on se, että vanhasta merchistä meillä saattaa olla jotain kestokasseja ehkä jossain laatikonpohjalla lojumassa [naurua]. Uudesta on ollut puhetta, että pitäisi tehdä, mutta luulen kaiken ajan menneen siihen, kun tehdään musiikillisesti parasta MyGrainin levyä tähän mennessä. Ei taida kukaan olla merchistä maininnut mitään. Jos sieltä jotain tulee, niin varmasti jotain perus T-paitaa. Mutta nämä kaikki aikaisempaa neljä täyspitkäähän löytyy Spotifystä ja muistakin yleisistä striimauspalveluista. Fyysisiä versioita saattaa vielä löytyä yleisimmistä levykaupoista. Sitten tämä EP, mikä julkaistiin itse, niin sehän löytyy vain digitaalisesti. Uusi levy tulee myös fyysisenä, sekä tietysti digitaalisena.

Onkos muita suunnitelmia tiedossa uuden levyn lisäksi?

Teemu: No, tuossa noin muutama kuukausi sitten solmittiin keikkamyyntisopimus erään herrasmiehen eli Rauli Alaruikan kanssa. Toivotaan, kun saadaan levy pihalle, että saataisiin mahdollisimman paljon keikkoja, joihin pääsisi promoamaan levyä. Keikoilla soittaminen on se suola kuitenkin näissä hommissa. Pääsee esittämään niitä aivan huikeita biisejä. Aina jää hyvä fiilis ja energiatasot nousee kummasti. Jaksaa taas purtaa sitten sen viisi päivää siellä duunissa ja kerää rahaa seuraavaa reissua varten, koska artistihan aina maksaa [naurua].

Jos MyGrainilta pitäisi suositella kahta kappaletta sellaisille, jotka eivät yhtyettä tunne, niin mitkä ne olisivat?

Teemu: Voisin suositella vaikkapa meidän kolmannelta levyltä biisejä. Ekasta biisistä, ”Of Immortal Aeons”, siitähän on tehty musavideo, joten suosittelen sitä ihan ensimmäisenä, koska siinä kiteytyy aika hyvin MyGrainin olemus ja musiikillinen anti. On melodiaa, ördää ja hittikertsia, helvetin hieno kitarasoolo ja helkkarin hyvää puskemista. Toinen biisi olisi ”Trapped In An Hourglass”, eli toinen musavideo kolmannelta levyltä. Siinä on aika hyvä. Ihan yhtä lailla kaikkea monipuolista musiikillista antia tarjolla siinäkin biisissä, ja myös pääsee vähän katsomaan silmänruokaa videon muodossa.

Terkkuja lukijoille?

Teemu: Käykää livekeikoilla. Kannattaa.

MyGrain

Vokaalit: Tuomas ”Tommy” Tuovinen
Basso: Jonas Kuhlberg
Kitara: Joni Lahdenkauppi
Kitara: Teemu ”Mr. Downhill” Ylämäki
Rummut: Janne ”DJ Locomotive” Manninen

Facebook:  https://www.facebook.com/MyGrain/
Instagram: https://www.instagram.com/mygrainofficial/