Kuva: Peter Limon

”Tehdään tätä meidän juttua juuri näin, koska se on kuitenkin parasta mitä voi tehdä” – Haastattelussa uuden levyn julkaissut The Empire Strikes

Kirjoittanut Ingeborg Roos - 6.2.2024

Suomen ruotsalaisimman kuuloiseksi bändiksi tituleerattu helsinkiläinen rock-yhtye The Empire Strikes on julkaissut tammikuussa uuden albumin ”Motell Scandinavia” ja suuntaa seuraavaksi keikoille. Kaaoszine tavoitti vokalisti-kitaristi Tommi Tuoriniemen haastatteluun. 

Millaisissa tunnelmissa vuosi on alkanut? 

-Kiitos kysymästä, oikein hyvissä. “Motell Scandinavia” on vihdoin pihalla ja keikat pyörähtää käyntiin 8.2. julkkari-bakkanaaleilla Helsingin On the Rocksissa. Fiilis on kaikin puolin odottavan hykerryttävä livetouhun suhteen. Levyn julkaisu taasen tietyllä tapaa helpottava ulospuhallus. Nyt saa vetää taas keuhkot täyteen ja painaa pää märkänä pitkin poikin levyn tiimoilta. 

Teiltä ilmestyi 19.01. uusi levy “Motell Scandinavia”. Kertokaahan vähän levystä ja sen valmistumisesta. 

-Prosessi itsessään ei varsinaisesti eronnut edellisistä albumeista muutoin kuin kestonsa puolesta. Pandemiapaholaisen pysäytettyä pallon The Empire Strikeskin jäi tietyllä tapaa limboon tulevaisuuden suhteen. Kolmas levy “Charm” oli tullut pihalle loppuvuodesta 2019 ja sen rundit jäi hieman kesken, vaikka kerettiinkin kiertämään Eurooppaa myöden. Biisinraakileita kuitenkin syntyi lockdowneissa ihan tasaiseen tahtiin, ja jossain kohtaa tajuttiin että jos ei ole keikkoja niin tehdään sitten levy. 

Demoja perattiin totuttuun tapaan mökkisessioissa järven rannalla ja jatkojalostettiin sitten treeniksellä äänityskuntoon. Tämähän on siitä erikoinen levy, että biisit vähän niinkuin valikoivat itse itsensä vinyylille. Tehtiin kaikkiaan 17 pohjat, joista 10 on nyt creme de la creme “Motellilla”. Ei siinä etteikö ne 7 pois jäänyttä olisi olleet hyviä, mutta nämä 10 vain toimivat keskenään parhaiten. 

Albumi on äänitetty kahdessa eri sessiossa SF Soundilla Lehmossa, totutusti Hannu Hattusen sormeillessa REC-nappia tarkkaamossa. Hyväksi havaittu tapa äänittää bändipohjat laakista yhtäaikaa soittaen oli myös tämän albumin punainen lanka. Se miten levyllä kitarat, rummut ja basso kuuluu, on todennäköisesti noin kolmas live-otto siitä biisistä.  

Millaisen vastaanoton levy on saanut? 

-Käsittääkseni ihan hyvin on otettu vastaan. Ainakin palaute mitä on vuotanut meille päin on ollut aika suitsuttavaa. Kriitikoiden arvioita on tullut vastaan vasta yksi, jossa todettiin että “Primer mes del año y ya tenemos uno de los mejores discos del 2024….” Käännöskoneen mukaan suunnilleen että “Vuoden yks kovimmista levyistä tuli sitte pihalle heti tammikuussa.” Että jos tämä näin jatkuu, niin kai se pitää alkaa valitsemaan mekkoa Espanjan Emma-gaalaan pikkuhiljaa.  

Keikkakalenterissanne näyttää olevan parin Suomen keikan lisäksi useampi keikka Espanjassa. Teillä on ilmeisesti varsin vankka kuuntelijakunta siellä. Miksi juuri Espanjassa? 

-Hyvä kysymys. Onhan siellä rampattu useampaan otteeseen. Se, että mikä ibeerin tai baskin sytyttää Emppareille, en osaa varmasti sanoa. Luulen että se liittyy kuitenkin siihen, että musa toimii ja meidän keikoilla lavalla tulee hiki.  

Se, että miksi me siellä käydään, siihen on oikeastaan kaksikin syytä. Ensimmäinen on tietysti se, että paikalliset valuvat keikoille bailaamaan vaikka parinsadan kilsan päästä sunnuntaimatinealle ja ovat aivan pähkinäosastoa sen diggailun suhteen. Supersymppistä porukkaa on kohdattu. Espanjassa on rokkiskene aika voimissaan. Ja toisekseen, “Motellin” ja “Charmin” julkaissut Ghost Highway Recordings pitää majaansa Madridissa ja me pidämme majaamme GHR:llä, koska siellä on luottoa ja uskoa suomalaiseen, englanniksi rockmusiikkia kansainvälisille markkinoille tekevään kansainvälisen tason bändiin.

Onko lisää keikkoja odotettavissa loppuvuodelle? 

-On! Näistä tiedotellaan jahka aika on, mutta kotimaassa tullaan soittamaan muuallakin kuin pelkästään PK-seudulla, mitä onkin odoteltu jokunen tovi… Reissut on kuitenkin tämän homman suola. Lisäksi lähdetään syssymmällä pyörähtämään länsinaapurissa pikku finnkampenilla ja samoilla silmillä siitä Saksaan.

Bändiinne on liittynyt uusi jäsen edellisen levyn jälkeen. Onko tämä vaikuttanut uuden levyn syntyyn tai kenties levyn sisältö uuden jäsenen värväämiseen? 

-Juu, näin on. Soittimenkoskettaja Ari Suhonen liittyi Emppareiden kosketinsoittajaksi syksyllä 2023. Periaattessahan meillä on ollut paikka auki jostain vuodesta 2014 lähtien, mutta tarvittiin selkeästi primavista basisti että uskalsi ottaa pestin vastaan. Ari ei siis ole ollut mukana levyn teossa, eikä tätä miehistönlisäystä erityisemmin suunniteltu. Ajatus lähti leikkimielisesti liikkeelle elokuussa ja oikeastaan lokakuussa homma oli paketissa Arin täysjäsenyyden suhteen. Eikä väkimäärän kasvu pelkästään ”Motelliin” ole sidonnainen. Jos meidän back-katalogin kahlaa läpi, niin kyllä sieltä joka julkaisulta kiippariraitoja löytyy. Että siinä mielessä livetilanne siirtyy taas askeleen lähemmäs levytilannetta. 

Millaiset tulevaisuuden suunnitelmat tai odotukset teillä on? 

-Suunnitelmissa on nyt pitää niin hauskaa tämän levyn tiimoilta kuin suinkin. Soittaa jengille ympäri Eurooppaa sellaisia keikkoja että oksat pois. Tämä on siis kuitenkin ihan toteutettavaa kamaa. Ja sitten kun Motelli on puhallettu ilmoille, teroitetaan kynät ja piirretään levyllinen uusia lauluja.

Uuden albumin nimikappaleessa laulettu “low expectations and hopes are next to none” ei sinänsä ole tuulesta temmattu. Tehdään tätä meidän juttua juuri näin, koska se on kuitenkin parasta mitä voi tehdä. 

Millaisia terveisiä teillä on Kaaoszinen lukijoille?

-Voikaa hyvin, pysykää terveinä ja rakastakaa. 
Nii, ja ottakaas tämän vuoden kovin Emppari-levy kuunteluun ja tulkaa pällistelemään keikoille, että mitä tuolla aiemmin höpisin siitä hienerityksestä ja hyvästä musasta. 

Luetuimmat

Uusimmat