Teknistä kuolonmetallia parhaimmillaan – arviossa Nilen uutuusalbumi ”Vile Nilotic Rites”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 31.10.2019

Yli 20 vuotta sitten ensimmäisen studioalbuminsa julkaissut Nile ei ole ulosantiaan pahemmin uransa aikana päivitellyt. Ja mikäpä siinä, sillä yhtyeen muinaisen Egyptin tunnelmia henkivä kuolonmetalli on osoittautunut toimivaksi konseptiksi, josta on onnistuttu rakentamaan vuosien varrella useampikin huippualbumi. Komeasta diskografiasta huolimatta yhtyeen viime vuodet ovat olleet ongelmallisia, sillä viimeisimmät julkaisut eivät ole nousseet samanlaiseen lentoon kuin bändin albumit parhaimmillaan. Nyt ongelmat ovat kuitenkin taakse jäänyttä elämää, sillä Nile palaa levytyskantaan rytinällä. Yhtyeen uutuusalbumi “Vile Nilotic Rites” on pirun tiukka death metal -kiekko.

“Vile Nilotic Rites” on Nilen yhdeksäs studioalbumi, jolta löytyvät kaikki ne elementit, jotka yhtyeen albumilta odottaakin löytävänsä. Mukana on teknisesti kimurantteja sävellyksiä, jotka varioivat sopivassa suhteessa nopeasta tykityksestä hitaampaan ruhjontaan, sekä muinaisen Egyptin mytologiasta ammentavaa kuvastoa ja samasta maailmasta henkiviä tunnelmia, joita luodaan eksoottisemmilla soittimilla sekä komeilla välisoitoilla. Vaikka bändin kokoonpanossa on tapahtunut muutoksia sitten viime julkaisun, ei tämä ole vienyt musiikkia uusille urille. Uutta potkua tuore kokoonpano on kuitenkin bändin soittoon tuonut, sillä “Vile Nilotic Rites” sykkii energiaa, jota yleensä kuulee vain juuri uransa aloittaneiden yhtyeiden levytyksiltä. Nile vuosimallia 2019 elää ja voi hyvin.

Vajaan tunnin kellottava “Vile Nilotic Rites” on jyhkeä kokonaisuus. Laatunsa puolesta 11 kappaletta käsittävä albumi on tasaisen vahva esitys, jonka heikoimmatkin vedot pitävät sisällään enemmän hyvää kuin huonoa. Kiekon vahvuuksiin lukeutuu myös sen monipuolisuus, sillä intensiteettiä säädellään juuri sopivasti,minkä myötä kappaleiden aikana kuullaan usein monenlaisia tunnelmia. Esimerkiksi raivoisa “Snake Pit Mating Frenzy”, moneen taipuva “The Imperishable Stars are Sickened” sekä mahtipontinen “Seven Horns of War” ovat loistavia osoituksia siitä, että Nile osaa edelleen luoda vaihtelevaa, mutta silti tyylilleen ominaista musiikkia ilman, että tämä toistaa häiritsevällä tavalla itseään. Vaikka kitarapuolen egyptiläistyyliset vingutukset ja juoksutukset ovat alkaneet käydä vuosien aikana hyvinkin tutuiksi, eivät nämä kuitenkaan muodosta ongelmaa. Albumin raivoisa metallirymistely kaappaa niin tehokkasti mukaansa, että pienet epäkohdat ja muutama tasapaksumpi kappale eivät lopulta haittaa kokonaisuudessa yhtään mitään.

Parin kehnomman studiokiekon jälkeen Nilen uutuusalbumi on positiivinen yllätys. Yhtye ei ole lähtenyt tarpeettomasti päivittämään ulosantiaan, vaan painaa eteenpäin hyväksi havaitulla tyylillään lopputuloksen kuulostaessa silti tuoreelta ja laadukkaalta. “Vile Nilotic Rites” on albumi, joka ei tule tuottamaan pettymystä yhdellekään bändin fanille.

9-/10

Kappalelista:
1. Long Shadows of Dread
2. The Oxford Handbook of Savage Genocidal Warfare
3 Vile Nilotic Rites
4. Seven Horns of War
5. That Which is Forbidden
6. Snake Pit Mating Frenzy
7. Revel in their Suffering
8. Thus Sayeth the Parasites of the Mind
9. Where is the Wrathful Sky
10. The Imperishable Stars are Sickened
11. We are Cursed