Within Temptation – Hydra

Jo Mayojen maailmanlopun aikaan aloitetut ”Hydra”-albumin äänitykset on nyt saatu pakettiin. Kyseessä on yhtyeen kuudes kokopitkä levy ja se julkaistiin Euroopan rintamalla tammikuun viimeisenä päivänä.
Itselleni henkilökohtaisesti Within Temptation ei ole merkannut mitään pitkiin aikoihin. Monta vuotta seurasin heidän toimintaansa ja pikkuhiljaa he unohtivat enemmän ja enemmän metallin ja siirtyivät enemminkin heavy-popin puolelle. Tuskin olen moneen vuoteen kuunnellutkaan koko yhtyettä, mutta nyt annan heille vielä yhden mahdollisuuden.

Levy alkaa hidastempoisella, mutta mahtipontisella ”Let Us Burn”-nimisellä kappaleella. Kyseessä ei ole erikoinen kappale, mutta laulaja tuntuu antavan kaikkensa tähän kappaleeseen, sillä laulu tulee suoraan syvistä tunteista. Ihan kiva aloitus.

Sitten leuat loksahtavtakin auki, kun selviää, että seuraavassa kappaleessa, ”Dangerous”, on mukana entinen Killswitch Engagen laulaja Howard Jones. Tämä Morpheusta muistuttava ukko toimittaa loistavaa tulkintaa lyriikoista, mutta hänelle annetaan loppujen lopuksi todella vähän tilaa biisin aikana. Tästä huolimatta kyseessä on jo ihan hittiaineksia sisältävä kappale.

Kolmas kappale alkaa jo sillä tavanomaisella hidastempoisella pianon pimputuksella ja fiilis herää, että: ”Taas näitä väkisin tehtyjä hitaita biisejä, mitä täytyy jokaisella levyllä olla vähintään yksi.” Leukaluuni taisi kuitenkin lähteä irti ja tipahtaa lattialle, kun kertosäe saavutti nosteensa, sillä tähän kappaleeseen on saatu mukaan vanhanliiton räppäri Xzibit. Ja jollain kierolla tavalla tämä toimii. Räppiosuuksille annetaan vielä vähemmän tilaa, kuin edellisen kappaleen vierailevalle tähdelle, mutta silti tästä on onnistuttu tekemään mielenkiintoinen kappale. Pienestä omaperäisyydestä hatun nostot!

Tästä seuraa oletettavasti neljäs kappale ”Paradise” ja vierailevat tähdet eivät lopu vieläkään, sillä mukaan on vielä napattu Nightwishin entinen tähtönen Tarja Turunen. Kyseinen kappale kuljettaa loistavaa melodista soitantaa ja kaikesta viikinkimäisyydestä huolimatta siitä huomaa Tarjan vahvan olemassaolon biisin sävellystä tehdessä. Valitettavasti vain tämän kappaleen lauluosuudet jäävät melko laihaksi yritykseksi ja se ei onnistu tuomaan huomattavan suurta tunnetta. Kiva kuitenkin nähdä, että Turunen jaksaa vieläkin porskuttaa musiikin puolella vahvasti.

Vierailevat tähdet ja tähtöset loppuvatkin sitten tähän ja samalla myös taso hieman laskee. Viides raita ”Edge Of The World” on vähän keskitasoa heikompi kappale. Se ei toimita muuta erikoista, kuin muutaman kivankuuloisen viuluheilutuksen ja parin siistin riffin. Biisi ei ole huono, mutta ei kuitenkaan mikään erikoinenkaan. Nytkö ne hyvät biisit jo sitten loppuivat?

Seuraava kappale ”Silver Moonlight” menee samaan kastiin edellisen kanssa, mutta siinä on kuitenkin pieni twisti. Kyseiseen kappaleeseen on otettu mukaan jo vähän örinälaulua, joka vielä toimii aika pirun hyvin. Tätä ei ole vielä kuultu melkein ollenkaan Within Tempationin kappaleissa ja se pistää miettimään, että miksi yhtye ei käytä sitä enemmän, kun se kuitenkin toimii niin hyvin. Ehkä on siinä on pelätty miten reagoivat vanhat fanit, jotka ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi tottuneet kuuntelemaan Sharon den Adelin puhdasta lyrikointia.

Next in line: todella tasapaksuja biisejä. Vieläkään ne eivät ole huonoja kappaleita, mutta ne eivät tarjoa mitään ihmeellistä tai erikoista, vaan rullaavat ohitse kuin tyhjää vain. Juuri tätä Within Temptationia inhosin aikani ja se tunne on tulossa taas takaisin pikkuhiljaa. Mainittakoon kuitenkin levyn viimeinen kappale ”The Whole World Is Watching”, johon on saatu vielä viimeinen vieraileva tähti David Pirner, joka tunnetaan Soul Asylum-yhtyeen keulakuvana. Kyseessä on kuitenkin todella rento popkappale, jossa toimii vain laulu.

Kokonaisuudessa levy oli suuri yllätys itselleni. Alkupuolen kappaleet olivat yksinkertaisesti mahtavia, mutta puolenvälin jälkeen taso laskee radioystävällisemmäksi. Tästä huolimatta kokonaisuus toimii hienosti. Biisit olisi voitu ehkä kuitenkin sijoittaa eri lailla, että esim. mahtipontisempia kappaleita olisi aina joka toinen, tai jotenkin muulla tavalla. Lopun kappaleet vain kuulostavat juuri niiltä ”ylijäämä” ideoilta, joita on sitten väkisin täytynyt saada mukaan levylle.

Mutta turha kitinä lopun poppimaisuudesta sikseen. Kyseessä on miltei loistava albumi, joka tarjoaa varmasti jokaiselle jotakin. Vierailevissa tähdissä ja Nightwishmäisissä sävellyksissä on vain sitä jotain. Suositellaan kaikille melodisen metallin ja vähän popahtavamman rytkeen ystäville.

8/10

Kappalelista:
1. Let Us Burn
2. Dangerous (ft. Howard Jones)
3. And We Run (ft. Xzibit)
4. Paradise (ft. Tarja Turunen)
5. Edge Of The World
6. Silver Moonlight
7. Roses
8. Dog Days
9. Tell Me Why
10. The Whole World Is Watching (ft. Dave Pirner)

http://www.within-temptation.com/

Kirjoittanut: Jussi Nurmi

Kommentoi julkaisua