Yleisöä

Teosto: Musiikintekijöillä sukupuolesta riippuen täysin eri käsitys alansa tasa-arvoisuudesta

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 9.3.2023

Teoston teettämän tuoreen kyselyn mukaan Suomen musiikkialalla vallitsee räikeä ristiriita. Naispuolisista säveltäjistä ja sanoittajista 70 prosenttia ja muunsukupuolisista 77 prosenttia kokee musiikkialan epätasa-arvoisena. Miehistä vastaavan käsityksen alan epätasa-arvoisuudesta jakaa vain kolmannes eli 32 prosenttia. Toisin sanoen musiikintekijöillä on täysin eri käsitys alan tasa-arvoisuudesta. Valtaosa naisista kokee musiikkialan epätasa-arvoisena, valtaosa miehistä puolestaan tasa-arvoisena.

Tutkimuksen mukaan eri käsitykseen tasa-arvosta miehien, naisten sekä muunsukupuolisten välillä vaikuttaa ainakin syvään juurtuneet ennakkoluulot ja asenteet sekä naisten kokema vähättely ja syrjintä. Musiikkiala koetaan tutkimuksen miesvaltaiseksi: miehet päättävät, mitä on hyvä musiikki ja miehet toimivat musiikkiteollisuuden portinvartijoina. Ns. ”äijäkulttuurin” koetaan jarruttavan naisten ja muunsukupuolisten alalle tuloa ja asemaa.

Naisvastaajat kertovat kokeneensa sukupuoleen liittyvää syrjintää, joka ilmenee muun muassa arvostuksen puutteena ja vähättelynä, miesten suosimisena ja miesten parempina palkkioina.

Tutkimuksen teetti yksitoista musiikkialan toimijaa joiden joukossa muun muassa Suomen Jazzliitto, Suomen Säveltäjät, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Warner Music Finland Oy ja Yleisradio ja sen koordinoi Teosto. Tutkimukseen otti osaa 2 055 henkilöä, joista 1 505 työskentelee musiikin parissa. 

Voit lukea tutkimuksen kokonaisuudessaan täältä.

Luetuimmat

Uusimmat