Yleisökuva - Tuska 2018

Teoston tuoreen tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta naisesta kokee vähättelyä ja ammattitaitonsa aliarviointia musiikkialalla

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 19.4.2024

Teosto on julkistanut vuosittaisen yhdenvertaisuustutkimuksensa tulokset. Hiljattain julkaistusta raportista käy ilmi, että musiikkialalla on tapahtunut hidasta myönteistä kehitystä tasa-arvossa vaikka yhdenvertaisuuden edistämisessä on vielä paljon tehtävää.

Kysyttäessä, onko musiikkiala mielestäsi yhdenvertainen, tulevat esille miesten ja naisten erot katsantokannoissa. Suomessa 36 % ja maailmalla vain 24 % naisista pitää musiikkialaa yhdenvertaisena. Yhdenvertaisuuden kokemus on kuitenkin huomattavasti suurempi miesten joukossa: Suomessa 57 % ja maailmalla 44 % miehistä pitää musiikkialaa yhdenvertaisena.

Helmi-maaliskuussa 2024 toteutetussa musiikkialan yhdenvertaisuuskyselyssä tiedusteltiin vastaajien kuulumisesta erilaisiin vähemmistöryhmiin. Selvästi eniten musiikkialalla työskentelee erilaisiin seksuaalivähemmistöihin kuten homo- bi- pantai aseksuaalien joukkoon kuuluvia. Myös kielivähemmistöön (suomi ei äidinkieli) kuuluvia oli lähes joka kymmenes. Kyselyssä sama vastaaja saattoi kuulua useampaan eri ryhmään. Selvästi eniten syrjintää tai epäasiallista kohtelua olivat kokeneet etnisiin vähemmistöihin kuuluvat. Myös kielivähemmistöjen ja sukupuolivähemmistöjen (esim. transihmisten) joukossa syrjinnän kokemukset olivat hyvin yleisiä.

Voit lukea raportin kokonaisuudessaan täältä.