”Tervetullut, meluisa esikoinen” – arvostelussa Tasten ”Rope In the Closet”

Kirjoittanut Mikko Nissinen - 31.10.2020

Helsinkiläinen, taiteellisilla vivahteilla höyrystettyä noise rockia, post punkia, grungahtavaa vaihtoehtorockia ja free jazzia yhdistelevä Taste hakkaa debyytti-LP:llään ”Rope In the Closet” raivokkaasti maalailevaa, junnaaviin avosointukitarakiertoihin kiteytyvää, metallisesti kirskuvaa räminää.

Yhtyeen miehistön takaa löytyy myös muita varteenotettavia meluisan rockin kotimaisemia ryhmiä, kuten Teksti-TV 666, Rime, Death Race ja Hius, joten lähtökohtaisesti kovin pahasti metsään tä ryhmän mäiske ei voi mennä. Laulusolistin tulkinta albumilla on keskimäärin eläimellisen harkittua huudahtelua, raakkumista ja mölyä, josta tässä kontekstissa heruu pelkkää plussaa.

Tasten metakkapitoisesta mutta hallitusta räimeestä pukkaa vahvasti läpi erinäisiä vertailukohtia useilta yhtyeiltä menneiltä vuosikymmeniltä. Veneen, Keskustan (kappaleen ”Pillowhead” perusteella), The Stoogesin (”I Don’t Drink For Fun), Flipperin (”Stay at Home, Loser”) sekä Jesus Lizardin ja Nirvanan varhaisimpien vuosien tuotanto on yhtyeen jäsenistön toimesta kuunneltu ja jalostettu osaksi omia biisinrakennusmetodeja kiitettävän onnistuneesti. ”Get Me Rope”, ”Warsystem” ja etenkin päätösraita ”I Miss My Days as a Pillowhead” -biisissä on kuultavissa myös remprakkaa, jopa klaustrofobisia tunnelmia saavuttavia, alkuaikojen Sielun Veljet -tyyppistä junnaavan maanisuutta.

Yhdeksän kappaleen ja parinkymmenen minuutin neuroottisen riipivää räimerokkia sisältävä kokonaisuus on tasaisen hyvä ja sopivan mittainen melupläjäys. Kappaleiden välillä on sopivasti variaatiota jopa siihen pisteeseen asti, että kokonaisuus on verrattaen helppoa kuunneltavaa muillekin kuin pelkästään noise rockin ja indie-räminän diggareille. Mitään uutta tai ihmeellistä yhtye ei myöskään esikoisellaan taio, mutta se paiskoo kappaleittensa rakennuspalikat oikeaan järjestykseen esimerkillisellä ymmärryksellä ja tyylitajulla.

Taste vaikuttaa yhtyeenä tervetulleelta tulokkaalta kotimaisen metakkarockin painimolskille. Livenähän tämä tämmöinen toiminta on ensisijassa koettava. Tuossa muodossa yhtyeen kappaleisiinkin saa varmasti vielä aivan uudenlaista tarttumapintaa.

8/10

Kappalelistaus:

  1. Pillowhead
  2. Zero Bonus
  3. Not My Business
  4. Get Me Rope
  5. Warsystem
  6. Murder
  7. Stay-At-Home Loser
  8. I Don’t Drink For Fun
  9. I Miss My Days as a Pillowhead