Testaa miten suvaitsevainen metallinkuuntelija olet. Helvetin yhdeksän piiriä.

Kirjoittanut Sebastian Laitila - 4.5.2015

Pystytkö kuuntelemaan alla olevat 20 kappaletta ilman minkäänlaista pahoinvointia? Väitätkö olevasi kaikkiruokainen metallin suhteen? Onko metalli paskimmillaankin parasta? Testaa, ja heitä kaikki toivosi.

Ja edessään Dante näkee Limbuksen. Paikan, jossa lepäävät ne kappaleet, jotka ovat periaatteessa hyviä ja sitä itseään, mutta jättävät jälkeensä likaisen olon. Vasemmalla puolellaan on paikka, joka on liian kylmä ollakseen helvetti. Se on varattu sille suomimetallille, joka ammentaa inspiraationsa oikeasta lähteestä, mutta onnistuu kuitenkin olemaan liian kornia ollakseen uskottavaa. Ensimmäinen kappale alkaa soida.

Ohitettuaan liekkipaidat ja tribaalitatuoinnit saapuu Dante onnistuneiden, joskin korvaan särähtävien crossovereiden luokse. Dantelle ojennetaan jamaikan lipun väreillä kuvioidut kuulokkeet ja toinen kappale soi.

Helvetin toisessa piirissä olevat kappaleet ovat antautuneet himojensa vietäväksi ja niistä on tullut limaisia. Siirapin ja juuston tuoksu täyttää Danten nenän kun kappale alkaa soida.

Dante pudistelee hattaran ja pecorinolastut hartioiltaan ja huokaisee. Pääsemme sinne, missä fanien miellyttäminen on mennyt aivan liian pitkälle.

Kappaleen päätyttyä Dantelle iskee tunne kuin kivi olisi kääntynyt Marcus Grönholmin kartturin takapuolessa. Kolmatta piiriä ympäröi sankka savu, jonka läpi ei näe kyynärää pidemmälle. Kuumuus muodostuu ympärillä ikuisesti liekehtivästä pellosta Cannabis Indicaa.

Savun viedessä Danten voimia hän jaksaa kuitenkin liikkua eteenpäin vain huomatakseen savun muuttuvan yhä sakeammaksi. Hänen alkaa tehdä mieli hampurilaista, jonka välissä on suklaalastuja. Ja matjessilliä.

Viimeisillä voimillaan hän pääsee neljänteen piiriin, jossa kykenee jälleen hengittämään. Piirin reunalla ilma on kuitenkin niin ohutta, että se ei paranna hänen oloaan. Saitureiden ja ahneiden piirin vartija, Hades, lupaa taluttaa miehen eteenpäin kunhan tämä asettaa kuulokkeet korvilleen.

Selvittyään hapenpuutteesta pääsi Dante paikkaan, jossa ilma on niin paksua että se piristi hänet välittömästi. Hän oli tullut ahneille varatulle alueelle. Sinne, minne levottomin avantgarde on tullut juoksemaan ikuisesti häntänsä perässä.

Neljännen ja viidennen piirin rajalla ilma tuntuu ohenevan vain vähän, mutta muuttuvan sitäkin uhkaavammaksi. Dante on saapunut vihaisten ja kaunaisten piirille. Sinne, minne liian nopeat joutuvat. Styx-suon pohjalle, jota vartioi rumpukone nimeltään Mr. Roboto.

Riffien ja rumpujen sinkoillessa tuntuu kuin ei mikään riitä. Konerumpuihin, jotka ovat liian nopeat yhdellekään elävälle ihmiselle, voi laittaa vielä entisestään säröä niin että musiikki voidaan viedä yhä pidemmälle äärimmäisyyksiin.

Tärisevänä Dante raahautuu pois viidenneltä piiriltä kohti kuudetta, jossa ilma muuttuu uhkaavasta synkäksi ja pimeäksi. Voivatko kyyneleet itkeä kyyneleitä, jotka itkevät verta? Metallin kerettiläisten haudoissa katto on aina liian alhaalla ja köysi liian paksu.

Tämä voi muuttua vain pahemmaksi, ajatteli Dante siirtyessään eteenpäin kohti äärimmäistä synkkyyttä. Sitä paikkaa, missä väärä metalli on syntynyt kuolleena, mutta jatkaa silti epäelämäänsä.

Päästyään pois kerettiläisten ja liian synkkien piiriltä, on dante seitsemännellä, naurettavan brutaalin death metalin, piirillä. Murinat eivät tämän piirin alussa tule kurkusta vaan vatsasta. Dante pyytää rennien, mutta kukaan ei anna sitä hänelle.

Seitsemännen piirin sisäosassa death metal on liian brutaalia ihmisen esitettäväksi. Vokaalit on annettu eläinten, kuten papukaijojen ja koirien esitettäväksi. Dante pudistelee päätään kappaleen soidessa.

Helvetin kahdeksas piiri on varattu naurettaville crossovereille. Niille, jotka ovat jopa länsimaalaiselle liikaa. Piirin ulkoreunalla odottavat venäläiset tanssimetalleineen. Trastui!

Hämmentyneenä ja jo heikentyneenä ulkoreunan maatuskat vaihtuvat kissoihin ja lonkeroihin. Dante ei ymmärrä mitä tämä tarkoittaa, ennen kuin hän kuulee kahdeksannen piirin viimeisen kappaleen.

Danten voimat alkavat olla jo vähissä. Hän huomaa antavansa periksi manalan houkutuksille. Mitä pahaa on suklaassa? Viimeisellä piirillä odottavat iljetyksistä pahimmat, kauhistuksista kauheimmat. Väärän metallin piiri.

Dante alkaa menettää otettaan. Kuka hän on ja miksi hän on ylipäätään alkanut kuunnella metallia? Onko millään merkitystä? Onko Anaconda oikeasti hyvä? Onko Sepi Kumpulainen oikeasti hyvä?

Dante hoipertelee kohti keskipistettä kävellen kuin olisi loppunut vessapaperi kesken kaiken. Crabcore oli liikaa. Autotune oli liikaa. Millään ei ollut enää merkitystä. Ja keskellä seisoo paholainen, joka nostaa syliinsä kasettimankan ja laittaa viimeisen kappaleen, yli 20 minuutin My Little Pony -metallioopperan, soimaan.

Paholaisen vierellä istuu jotain, joka oli joskus mies. Helvetin ulompiin piireihin kuuluu huuto, jota ei yksikään kadotettu sielu ymmärrä…

”Brohoof! Fluttercord on paras ship! Rara on mun waifu! Clop clop!”

Bonus:

Laske pisteet sen perusteella kuinka monta kappaletta pystyit kuuntelemaan loppuun voimatta edes lievästi pahoin.

0-1 Puristi
Mitäpä sitä hyvää vaihtamaan. Jos on kerran kuullut Iron Maidenia, niin miksi sitä pitäisi mennä merta edemmäs kalaan? Miksi syödä muutenkaan muuta kuin keitettyjä perunoita ja jauhelihakastiketta? Miksi pitäisi mennä oman lähiön ulkopuolelle? Kusipäitä siellä kuitenkin asuu.

2-5 Tavis
Olet jo päässyt hiukan Radio Rockia pidemmälle. Et välttämättä edes kuuntele enää Radio Rockia, vaan saatat jopa omistaa jonkinlaisen suoratoistotilin ja/tai levyjä ja hurjina päivinä pyydät pitsan päälle ananasta. ANANANASTA!

6-9 Perehtynyt
Saatat omistaa jonkin levykokoelmaksi kutsuttavan ja käytät päivittäin aikaa musiikin kuunteluun. Kuuntelet muutakin kuin metallia, etkä häpeä myöntää sitä. Voit jopa sanoa pitäväsi musiikista.

10-14 Kriitikko
Kriitikon perustaso. Musiikkia arvostelevan paskasuodattimen paksuuden on oltava 11-15, että se keskinkertaisen roskan määrä, mitä joutuu analysoimaan, ei pääsisi viemään hulluuden partaalle.

15-18 Hipsteri
Mozart on niin nähty, Iannis Xenakis on päällikkö. Saatat kuunnella ironisesti Frederikiä. Oikeasti et kuuntele sitä ironisesti.

19-20 Dante
CTHULHU FTAGN TOL CORMPT NORZ NORZ NORZ TAVISCRATCH KREEGAH BUNDOLO.