Tharaphita

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 6.4.2015

TharaphitaMaantieteellisestä sijainnistaan aivan pohjoismaiden lähistöllä huolimatta, ei Viro ole juurikaan tuottanut suuria metalliyhtyeitä maailmalle. Maan tunnetuimman yhtyeen, folk metal-pumppu Metsatöllin takana on aukko, jossa olisi tilaa useammallekin virolaiselle yhtyeelle. Mutta toki maasta metallimusiikkia löytyy. Yksi yhtye eteläisestä naapurimaastamme, joka ansaitsisi suurempaakin huomiota, on jo suhteellisen pitkän uran tehnyt Tharaphita. Pakanallista black- ja heavy metallin sekoitusta soittava ja vironkielellä laulava yhtye julkaisi viime vuonna viidennen albuminsa “Ülestõus”, jolla se yrittää päästä suuremman kuulijakunnan tietoisuuteen. Kaaoszine kyseli yhtyeen keulamieheltä Ankilta lisää tämän hetken kuulumisia.

Voisitko aluksi esitellä lukijoille yhtyeenne kertomalla lyhyesti sen historian sekä edustamanne musiikkityylin?

Alun perin sooloyhtyeenäni perustettu Tharaphita nousi nopeasti yhdeksi Viron vaikutusvaltaisimmaksi ”pakana black metal” -yhtyeeksi. Tällä hetkellä musiikkityylimme on sekoitus black metallia sekä heavy metallia todellisessa pakanallisessa hengessä.

Ensimmäiset treenit varsinaisen kokoonpanon kanssa soitettiin vuoden 1995 maaliskuussa ja saman vuoden elo-/ syyskuun aikana nauhoitimme myös ensimmäisen treenidemomme ”Must Viirastus”. Tällöin valitsimme myös yhtyeelle sen nykyisen nimen.

Ensimmäisen keikkamme soitimme 18. päivä toukokuuta 1996. Sen jälkeen olemme soittaneet yli 100 keikkaa, kotimaamme lisäksi myös muissa Baltian maissa, Suomessa, Norjassa ja Ukrainassa. Olemme soittaneet samalla lavalla yhtyeiden, kuten Paradise Lost, Hypocrisy, Katatonia, Rotting Christ, Ensiferum, Arkona, Skyforger, Ancient Rites, Susperia ja niin edelleen.

Yhtye on tähän mennessä julkaissut 5 täyspitkää albumia sekä useita pienempiä julkaisuja.

Tharaphita - UlestousViimeisin albuminne ”Ülestõus” julkaistiin viime kesänä. Voisitko kertoa tästä albumista hieman lisää? Miksi jokaisen lukijan pitäisi katsastaa kyseinen tuotos ja oletteko itse tyytyväisiä sen lopputulokseen?

”Ülestõus” on sekä musiikillisesti, että sanoituksellisesti hyvin voimakas tuotos. Albumilla on selkeä sanoma, eikä se ole tehty pelkästään viihdyttääkseen tyypillistä metallin kuuntelijaa. Se on kaikista albumeistamme parhaiten valmistettu ja oma henkilökohtainen suosikkini. Nauhoitimme albumin Roundsound Studiolla yhdessä Metsatöllista tutun Atson sekä Keijo Koppelin kanssa ja olemme erittäin tyytyväisiä sen äänimaailmaan. Albumin kansikuva esittää Kaali-nimisen järven pääkraateria, jonka sai aikaan meteoriitti tuhansia vuosia sitten. Legendan mukaan Viron mahtavin tulen jumala Tarapita saapui tuolloin Viron suurimmalle saarelle Saaremaalle. Esi-isämme ovat nähneet tämän tulen taivaalla. Esi-isämme palvoivat luontoa ja selittivät tapahtumia, joille eivät löytäneet parempaa selitystä hengellisellä tavalla. Tämä on osa historiaa ja kulttuurillista taustaamme.

 ”Ülestõus” on tosiaan jo viides täyspitkä yhtyeeltänne. Kuinka vertaisit albumia aiempiin tuotoksiinne ja kuinka näet, että yhtyeenne on kehittynyt musiikillisesti kaikkien näiden vuosien aikana?

Yhtyeen alkuaikoina musiikkityylimme oli suunniteltu olevan raakaa black metallia ja yhtyeen piti myös käyttää nimeä Ancestral Damnation. Eri syistä johtuen, tämä ajatus lopulta muuttui ja kehittyi kaukaisemmaksi. Ajan kuluessa black metalliin pohjautuvaa musiikkiamme tuli täydentämään pakanallinen henki, eeppiset elementit sekä vaikutteet heavy ja thrash metallista. Uusin albumimme on sekoitus black-, heavy- ja thrash metallia.

Tharaphita - Ank3Oletteko alkaneet suunnitella jo seuraavaa albumianne?

Olen alkanut kirjoittaa kappaleita sille. Toivon mukaan se julkaistaan joko 2016 tai 2017.

Mitkä yhtyeet ovat Tharaphitan suurimpia vaikuttajia? Kuunteletteko laisinkaan musiikkia metallin ulkopuolelta?

Bathory, Celtic  Frost/ Hellhammer/ Triptykon, Rotting Christ, Varathron, Burzum, Darkthrone, Enslaved, Satyricon, Mayhem, Emperor, Root, Master´s Hammer, Count Raven, Saint Vitus, Candlemass,  Accept/ U.D.O., Iron Maiden, Black Sabbath/ Dio/ Ozzy Osbourne, W.A.S.P., Twisted Sister,  Manowar, Grave Digger, Running Wild, Warlock/ Doro, Rage, Gamma Ray, Axel Rudi Pell, Saxon, Kreator, Sodom, Destruction, Overkill, Dark Angel, Slayer, Metallica, Megadeth, Testament, Kruiz, Shah, Stone, Shower, Gunnar Graps,  J.M.K.E./ Velikije Luki, Metal Church/ Reverend, Savatage, Deep Purple/ Rainbow, Whitesnake, Europe, Kiss, King Diamond/ Mercyful Fate,  Motörhead, Vader, Kat, The Exploited, Death, Massacre, Morbid Angel, Entombed, Dismember, Bolt Thrower, Loits, Metro Luminal sekä useita muita.

Metallin ulkopuolelta kuuntelen useita musiikkityylejä, kuten neofolk, gothic rock, occult rock, folk/ etno, punk, grunge, ambient, psychobilly, country, blues, klassinen… Dead Can Dance, Nebelhexe/ Aghast, Nekromantix, Chelsea  Wolfe, Oort, Sisters Of Mercy, Depeche Mode, Johnny Cash, Fleetwood Mac/Stevie Nicks,  Patti Smith, Cranberries, Mike Oldfield, Joan Jett ja niin edelleen.

Tharaphita - BrutalisMistä asioista ammennat inspiraatiosi musiikin luomiseen?

Se tulee ihan luonnostaan päivittäisten aktiviteettieni lomassa. Pyöritän nykyään omaa pientä yritystä ja sen takia minulla on mahdollisuus ottaa kitara käteen ja soittaa milloin tahansa, kun saan ideoita. Sama pätee sanoituksiini, ne ovat inspiraatiovirran lopputuloksia. En osaa vain istua alas ja aloittaa kirjoittamista tai säveltämistä.

Kuinka kuvailisit musiikkianne käyttämättä tyypillisiä sanoja, kuten ”metal” laisinkaan? Toisin sanoen, kuinka kuvailisit musiikkianne henkilölle, joka ei ole koskaan kuullutkaan metallimusiikista?

Se on tunteideni ulostuloa, jossain määrin villiä ja hyvin tunteellista. Kuuntele esimerkiksi ”Ülestõus” ajan kanssa ilman ennakkoluuloja. Metallimusiikia ei pitäisi mieltää alemman luokan tyhmäksi viihteeksi, eikä myöskään yhdistää epäoikeutettuun väkivaltaan. Se on elämäntyyli, jota eletään tunteella.

Tharaphita - BentonMitä voit kertoa meille Tharaphitan sanoituksista? Mistä aiheista ne yleensä kertovat ja kuinka tärkeä osa taidettanne sanoitukset ovat?

Sanoituksemme ovat pääasiassa saaneet innoituksena kunnioituksestamme luontoa kohtaan, esi-isiemme selviytymistaisteluista ja heidän kotimaansa vapaudesta. Vaikka sivilisaatio on saavuttanut tason, jossa ihmiset voivat helpommin nauttia laadukkaasta elämästä ja turvallisuudesta kuin koskaan aiemmin, niin ihmisen ahneus ja halu kontrolloida kaikkea ja kaikkia, sekä nykyajan teknologian tarjoama mahdollisuus siihen, saattaa johtaa ihmiskunnan suurimpaan tuhoon. Mielestämme perinteiseen elämiseen luonnon kanssa ei pitäisi suhtautua siten, että koetaan sen olevan kehityksen esteenä tai yrittää murskata sitä täysin. Pikemminkin, ihmiskunnan pitäisi käyttää kehittämäänsä teknologiaa puhdistaakseen ja kehittääkseen luonnollista ympäristöä, eikä tuhotakseen sitä.

Tharaphitan kappaleet ovat valtaosin laulettu äidinkielellänne. Kuinka päädyitte tähän ratkaisuun ja tuleeko näin olemaan myös jatkossa?

Sanoituksemme ovat pääosin viroksi, koska se on kieli jota käytämme jokapäiväisessä elämässämme. Ajattelen tällä kielellä ja siksi se myös inspiroi minua. Englanninkieliset käännökset ovat kaikkien luettavissa albumiemme kansista. Kokeilimme kertaalleen laulamista englanniksi (”Primeval Force” 2005), mutta se ei vaan tuntunut oikealta. En tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta luultavasti tulemme jatkamaan vironkielisillä sanoituksilla.

Tharaphita - DraconicTulette maasta, joka ei ole kovinkaan tunnettu metallimusiikistaan. Mitä muita virolaisia yhtyeitä voisit suositella meille?

Kaikki varmasti tietävät Metsatöllin, he ovat Viron kuuluisin ja kovasti työskentelevä folk metal-yhtye. Mutta toki täällä on useita muitakin mahtavia yhtyeitä, kuten  Urt, Põhjast, Aghor, Loits, Thrashless, Rattler, Soul Thrower, Wyrm Sub Terra, Taak, Tapper, Goresoerd, Cantilena ja niin edelleen.

Kuinka vaikeaa (tai helppoa) on soittaa metallimusiikkia maassa, jossa se ei ole kovinkaan suosittua?

Harrastuksena metallimusiikki on helppoa, voit treenata yhtyeesi kanssa ja soittaa muutamia keikkojakin joka vuosi. Mutta olisi miltei mahdotonta omistaa koko elämänsä olemaan metallimuusikko, ja olla tekemättä mitään muuta elääkseen.

Suomalainen metallimusiikki lienee sinulle melko tuttua? Mitä yhtyeitä tiedät ja mistä pidät maastamme?

Olen aina seurannut Suomen metalliskeneä suurella mielenkiinnolla. Suosikkiyhtyeitäni ovat ainakin Stone, Oz, Beherit, Amorphis, Impaled Nazarene, Stratovarius, Thergothon, Reverend Bizarre, Moonsorrow, Sentenced. Sekä myös Peer Günt ja Hanoi Rocks (jotka eivät ole metallia, mutta hyviä yhtyeitä), ja useita muita.

Tharaphita - MeluMikä on mielestäsi suurin syy, miksi Tharaphitan pitäisi olla seuraava metallimusiikin iso yhtye? Mikä on suurin myyntivalttinne?

En sanoisi, että tulemme olemaan kuuluisia joku päivä, kun en oikeasti vain tiedä sitä. Mutta uskomme todella tekemiseemme ja olisihan se hienoa, jos saisimme promota musiikkiamme huomattavasti laajemmalle kuulijakunnalle, kuin nyt. Musiikkimme ei todellakaan ole valtavirtaa, mutta silti suosittelen kaikkia kuuntelemaan sitä ajan kanssa!

Minkä uskoisit olevan seuraava iso asia metallimusiikissa yleisesti puhuen?

Sitä on hyvin vaikea ennustaa. Meitä nuoremmilla ihmisillä on erilaiset mieltymykset ja he ovat kuitenkin skenen tulevaisuus. Me olemme enemmänkin vanhan liiton yhtye. Toivon, että tulevaisuudessa tulee olemaan enemmän luonnolliselta kuulostavaa musiikkia. Vähemmän triggereitä, tietokoneita ja niin edelleen.

Missä luulet ja toivot Tharaphitan olevan 10 vuoden päästä?

Minä haluan tehdä musiikkia koko elämäni ajan. “Ülestõus” ei ole Tharaphitan viimeinen albumi. Tällä hetkellä keskityn vahvasti promootioon ja toivon, että fanimme odottavat meidän jatkavan. Tulemme koko ajan ammattimaisemmiksi, mutta aiomme jatkaa sen kaltaisen musiikin tekemistä, mistä itse pidämme, emmekä tee sitä, mistä oletamme muiden pitävän.

Mitkä ovat Tharaphitan lähitulevaisuuden suunnitelmat?

Toivon, että “Ülestõus” tulee saavuttamaan maailmanlaajuisesti enemmän huomiota kuin edelliset albumimme. Toivomme myös pääsevämme soittamaan lisää keikkoja Viron ulkopuolella. Tärkeintä meille on kuitenkin jatkaa omaa luomistyötämme, vaikka meistä ei koskaan kuuluisia tulisikaan.

Kiitos haastattelusta. Olisiko sinulla vielä viimeisiä sanoja lukijoillemme?

Vain, että tehkää sitä, mistä olette ylpeitä ja älkää välittäkö liikaa muiden mielipiteistä. Ja toteuttakaa unelmanne!

Haastattelu: Riku Mäkinen
Tharaphita facebookissa
Tharaphita webshop

English version:

TharaphitaIn spite of geographical location near to the Nordic countries, there haven’t come many bigger metal bands for the world from Estonia. Behind their most famous band, folk metal group Metsatöll, there’s a hole where is plenty of room for many other Estonian band. But of course one can find metal music from Estonia too. One band from our southern neighboring country, which deserves more attention that they’ve got, is a quite long career already made Tharaphita. Mixing black- and heavy metal with pagan spirit and Estonian lyrics, the band released their fifth full-length album “Ülestõus” last year and tries to reach wider audience with that. Kaaoszine contacted the main man behind the band, Ank, to ask a little bit more how things are going right now.

First of all,  could you give our readers an introduction of Tharaphita by telling a short biography and the style of music you are playing?

Created as my solo project, Tharaphita soon became one of the most influential pagan-black metal bands in Estonia.  At present, our music is a mix of black and heavy metal with a true pagan spirit.

The first rehearsals with the initial line-up of Tharaphita took place in March 1995. During August and September of the same year, the first rehearsal demo “Must Viirastus” was recorded. It was also the period of choosing the name for the band.

The first gig of Tharaphita was in 18.05.1996. For now, there have been more than 100 gigs, also in other Baltic countries, Finland, Norway and Ukraine, besides the homeland Estonia. The stage has been shared with the bands like Paradise Lost, Hypocrisy, Katatonia, Rotting Christ, Ensiferum, Arkona, Skyforger, Ancient Rites, Susperia etc.

We have released 5 full-length albums and several short releases.

Tharaphita - UlestousYou have just released your latest album “Ülestõus” last summer. What can you tell our readers about it? Why should everyone check it out and are you satisfied with the result yourself?

The album is powerful for both music and lyrics. It is an album carrying a message, not just covering supposed to entertain a typical metal-head. This is our most well-prepared album of all times and my personal favorite. The recordings took place in Roundsound studio (by Atso from Metsatöll and Keijo Koppel). We are really satisfied with the sound. The cover of the album depicts the main crater of lake Kaali, which was formed by a meteorite thousands of years ago. According to legend, the mightiest Estonian fire god Tarapita landed at Estonia’s biggest island Saaremaa. The ancestors had seen this fire in the sky. Our ancestors worshiped nature and gave spiritual meanings to events they could not always well explain. It is a part of our history and cultural background.

“Ülestõus” is already fifth full-length album of Tharaphita. How would you compare the album to your previous releases and how to you see the band has developed musically during all these years of existence?

At the beginning,  the music was planned to be raw black-metal. The band was planned to carry the name Ancestral Damnation. For different reasons, the idea somewhat changed and developed further. During the time, black-metal core of the music became complemented by pagan spirit, some epic elements and influences of heavy and thrash metal. The new album’s music is a mix of black, heavy and thrash metal.

Tharaphita - Ank3Are there any plans made for new album already?

I have started writing songs for the new album. Hopefully it will be released in 2016 or 2017.

Which bands are biggest influences for Tharaphita? Is there any music outside of metal you like to listen?

Bathory, Celtic  Frost/ Hellhammer/ Triptykon, Rotting Christ, Varathron, Burzum, Darkthrone, Enslaved, Satyricon, Mayhem, Emperor, Root, Master´s Hammer, Count Raven, Saint Vitus, Candlemass,  Accept/ U.D.O., Iron Maiden, Black Sabbath/ Dio/ Ozzy Osbourne, W.A.S.P., Twisted Sister,  Manowar, Grave Digger,  Running Wild, Warlock/ Doro, Rage, Gamma Ray, Axel Rudi Pell, Saxon, Kreator, Sodom, Destruction, Overkill, Dark Angel, Slayer, Metallica, Megadeth, Testament, Kruiz, Shah, Stone, Shower, Gunnar Graps,  J.M.K.E./ Velikije Luki, Metal Church/ Reverend, Savatage, Deep Purple/ Rainbow, Whitesnake, Europe,  Kiss, King Diamond/ Mercyful Fate, Motörhead, Vader, Kat, The Exploited, Death, Massacre, Morbid Angel,  Entombed, Dismember, Bolt Thrower,  Loits, Metro Luminal… many more.

Non metal: various styles of music:  neofolk, gothic rock, occult rock, folk/etno, punk, grunge, ambient, psychobilly, country, blues, classical music… Dead Can Dance, Nebelhexe/Aghast, Nekromantix, Chelsea  Wolfe, Oort, Sisters Of Mercy, Depeche Mode, Johnny Cash, Fleetwood Mac/Stevie Nicks,  Patti Smith, Cranberries, Mike Oldfield, Joan Jett etc.

Tharaphita - BrutalisFrom where do you draw inspiration for creating music?

It just comes to me during my everyday activities. I now run my own little company and I have the opportunity to take my guitar and play whenever I feel a new idea coming. Lyrics are also a result of flows of inspiration. I can´t just sit down and push myself to writing.

How would you describe your music without using basic words like “metal”. In other words, you would you describe your music for a person who has never heard metal music before?

It is an output of my feelings, somewhat wild but very emotional. Just take your time for this mental journey and listen to “Ülestõus”, without prejudices. Metal music should not be considered as a stupid entertainment of lower classes, neither be associated with unjustified violence. It is a lifestyle to live out your emotions.

Tharaphita - BentonWhat can you tell us about the lyrics of Tharaphita? Which subjects are they basically about? How important part lyrics are for Tharaphita?

Lyrics are mostly inspired by our respect for nature, our ancestors’ hard struggle for survival and the freedom of their homeland.  Though, our civilization has reached a stage where people can enjoy more luxury and safety in personal lives than ever before, human greed, wish to control everything and everyone around with technological tools available for this may lead to a great disaster for all living beings. We think that the traditional way of living in accordance with nature should not be regarded as less developed or savage. Moreover, we should use technological achievements for improving and cleaning the natural environment, not for destroying it.

Your vocals are sang at your native language. How did you ended up with this decision and will they be this way in the future as well?

Lyrics are mainly in Estonian, because it is the language of our everyday life. I think in this language and it inspires me. Everyone can read translations of our texts in English from the CD booklet. We have once also experimented in singing in English (“Primeval Force” 2005) but it just did not seem to be right for us. I don´t know what the future will bring but probably we will continue with lyrics in our native language Estonian.

Tharaphita - DraconicYou are hailing from country, which is not so familiar of metal music. Which bands you can recommend for us from Estonia?

I think that most of you already know Metsatöll. They are the most famous and hard-working Estonian folk metal band. Of course, there are many more great bands. Urt, Põhjast, Aghor, Loits, Thrashless, Rattler, Soul Thrower, Wyrm Sub Terra, Taak, Tapper, Goresoerd, Cantilena etc.

How hard (or easy) it is to play metal music in a country where metal music isn’t such a huge thing?

It is easy to take metal music as a hobby, rehearse with your band and make some gigs every year but it is almost impossible to devote your life to being a metal musician and doing nothing else for living.

I guess you are quite familiar with Finnish metal music? Which bands do you know and like from our country?

I have always observed the Finnish scene with great interest. My favorites are perhaps: Stone, Oz, Beherit, Amorphis, Impaled Nazarene, Stratovarius, Thergothon, Reverend Bizarre, Moonsorrow, Sentenced. Also Peer Günt and Hanoi Rocks (not metal but still good bands), but there are many more.

Tharaphita - MeluWhat do you think is the biggest reason why Tharaphita should be the next big thing in metal? What is your biggest selling point?

I won´t say that we will become famous one day. I just do not know that. But we really believe in what we are doing and it would be great if we would be able to promote our music to much wider audience than now. It is definitely not mainstream metal but take your time and listen to it yourself!

What do you think will be the next big thing in metal generally speaking?

It is very hard to forecast. Younger people have somewhat different preferences and they are the future of the scene. We are a rather old-school band. I hope there will be more natural sounding music, less triggers, computers etc.

Where do you see and hope Tharaphita will be after 10 years?

I want  to make music during my lifetime. “Ülestõus” will not be the last album of Tharaphita. I put much effort in promotion now and I really hope that our fans will expect us to continue. We will become more professional but still make the music we like not that we expect to be liked.

Which are the main plans of Tharaphita for the near future?

I hope that “Ülestõus” will gain more attention worldwide than our previous albums. We also hope to make more gigs outside Estonia. Nevertheless, it is most important for us to continue with our creation, even if we won´t become famous.

Thanks for the interview. Any last words for our readers?

Just do what you are proud of, don´t care too much about others´ opinions, and fulfill your dreams!

Interview: Riku Mäkinen
Tharaphita in facebook
Tharaphita webshop