The 3rd Attempt – Born in Thorns

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 17.9.2015

Norjan musiikkikentille ilmaantui uusi nimi vuoden 2014 alussa, kun Carpathian Forestin entiset kitaristit Tchort ja BloodPervertor perustivat uuden bändin nimeltään The 3rd Attempt. Monesta yhtyeestä tuttu Tchort on kertonut lähdön syyksi sen, ettei Carpathian Forest julkaissut uutta materiaalia vuosikausiin. Kauan ei näiltä miehiltä kulunutkaan, kun kasassa oli jo debyyttijulkaisu ”Born in Thorns”. Itse asiassa levy oli jo kirjoitettu, kun bändiin etsittiin vielä muita jäseniä. The 3rd Attemptin ensimmäinen levytys saadaan kuultavaksi 25.9.2015 Dark Essence Recordsin suosiollisella avustuksella. Mutta kannattiko noinkin monumentaalisesta bändistä lähtö?

Kun levy lähtee pyörimään, täytyy ensimmäisenä tarkistaa, lähtikö nyt käyntiin oikea levy. Aloitusbiisi ”Torment Nation” kuulostaa nimittäin jollain tapaa aivan saksalaiselta thrashiltä! Toki black metal sieltä taustalta kuultaa, mutta puhdasta bläkkistä odottavat saattavat tässä kohtaa pettyä. Mutta sanonpahan vaan, että nyt on nimittäin kovaa meininkiä, jossa on lähes kaikki kohdallaan! Varsinkin levyn alkupuoli on yhtä riffitulitusta, jonka päälle vokalisti Ødemark kähisee aivan loistavalla tyylillä. Levyä ei millään voi kategorisoida ainoastaan yhteen genreen, niin monipuolisesti vaikutteita on metallin eri lokeroista. Levyn alkupuolella liikutaan black/thrashin reviirillä, mutta mukaan on ujutettu myös melko suoraviivaista rock’n’roll-meininkiä. Tällaisesta minä tykkään!

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

”Born in Thorns” on levy, josta löytää jokaisella kuuntelulla uusia koukkuja – ja joka samalla koukuttaa kuulijansa totaalisesti. Välillä käväistään hyvinkin lähellä punk-meininkiä, ja esimerkiksi ”We Defy” -biisi voisi löytyä yhtä hyvin Taaken levyltä. Tämä biisi puskee eteenpäin kuin mikäkin hirvas! Levyn nimibiisi taas aloittaa levyn raskaamman osion ja on samalla varmasti koko levyn raskain kappale. Tässä vaiheessa levyä pitää tarkastaa, vaihtuiko artisti soittimessa epähuomiossa. Biisissä mennään jopa doomimaisiin fiboihin asti. Tässä myös Ødemark esittelee sellaista semipuhdasta vokalisointia, joka tuntuu häneltä luonnistuvan lähes yhtä hyvin kuin bläkkiskähinätkin.

Muutama levyn biiseistä kolkuttelee jopa kauhurokin ovilla ja tekee sen vielä kaiken lisäksi onnistuneesti. Esimerkiksi ”Firestorm”-biisin introsta kuultaa kaikuja jopa Alice Cooperiin saakka. Pari biiseistä voisi myös olla suoraan oppikirjasta ”Näin teet onnistuneen black metal -kappaleen”. Tämä kertoo siitä, että The 3rd Attempt osuu heti ensimmäisellä kierroksella napakymppiin tai ainakin aivan sen rajoille, mikä luo tietenkin aika kovia paineita tulevaisuutta ajatellen. Viimeisenä biisinä kuultava ”Anti-Self” on kokeellisuudessaan aivan loistava lopetus hienolle levylle. Sen jälkeen tulee uudelleen ja uudelleen aloittaneeksi levyn jälleen alusta.

Kyllä The 3rd Attemptin debyyttilevyn yllä on kapoinen Carpathian Forestin varjo, mutta onko se ihmekään – ja toisaalta: onko se nyt huono asia? Mutta bändi on kuitenkin saanut aikaiseksi itsensä kuuloisen, monipuolisen levyn. Harvoin kuulee kaikin puolin näin onnistunutta ensilevytystä, jossa jokainen palanen on kohdallaan eikä valittamisen aihetta löydy oikein mistään. Eli nyt kipin kapin levykauppaan, tämä sinun on hankittava.

9½ / 10

Kappalelista:

1. Torment Nation
2. Dark Vision
3. Art of Domination
4. We Defy
5. Born in Thorns
6. Beast Within
7. Sons of the Winter
8. Nekrogrammaton
9. Firestorm
10. Anti-Self

https://3rdattemptband.wordpress.com/
The 3rd Attempt Facebookissa

Kirjoittanut: Rudi Peltonen