The Crown

The Crown 2014Ruotsalainen deathin ja thrashin katkuista metallia paahtava The Crown julkaisee uuden levynsä viiden vuoden tauon jälkeen. Levy nimeltään ”Death is not Dead” julkaistaan 9.1.2015. Uudella levyllä on taas vokaaleissa bändin alkuperäinen laulaja Johan Lindstrand, joka ei ollut mukana edellisellä ”Doomsday King” -levyllä vuonna 2010. Bändin kitaristi Marko Tervonen vastaili Kaaoszinen kysymyksiin uudesta levystä ja bändin tulevaisuudensuunnitelmista.

Morjensta! Millainen vuosi 2014 on ollut itsellesi sekä The Crownille kokonaisuudessaan?

Marko Tervonen: Morjensta! Vuosi on ollut kiireinen niin perheiden kuin bändinkin parissa, kaikenlaista on mukaan mahtunut, kuten tuo levyn tekeminen. Elikkäs hyvä mutta kiireinen vuosi!

Takana on muutaman vuoden levytystauko ja nyt bändiltä on tulossa ulos uusi albumi ”Death is not Dead”. Voisitko kertoa jotain levyn luomisprosessista?

Marko Tervonen: Liian monen vuoden levytystauko… mutta siis joo, uusi levy on tulossa ulos. Huomattiin jossain vaiheessa, että on kulunut melko pitkä aika edellisestä levystä ja ajatusprosessin tuloksena alkoi syntyä biisejä. Biisien tekoprosessi jaettiin minun ja meidän basistimme Magnuksen kesken ja aikaiseksi saatiin hyviä kappaleita. Prosessiin varmasti vaikutti se, että saatiin tehdä biisit ihan rauhassa, levyllä kun ei ollut minkäänlaista julkaisuaikataulua ennen kuin olimme siinä pisteessä, että sellainen haluttiin asettaa.

Yhtyeenne oli tauolla vuosina 2004 – 2009, mutta paluun jälkeen on kuitenkin kuudessa vuodessa tullut ulos vain kaksi albumia. Mikä on suurin syy siihen, että albumeiden tekeminen on venähtänyt?

Marko Tervonen: Noh, elämä (naurua). Eihän me olla enää nuoria poikasi,a joilla on aikaa keskittyä pelkästään bändiin, on perheet ja muuta tällaista, mikä vaatii huomiota. Niinpä levyjen teossa venähtää kauemmin kuin aikanaan. Kyllä me mieluusti tehtäisiin levyjä vähän useamminkin, mutta prosessi ottaa aikansa ja elämä veronsa, ei siihen sen ihmeellisempää syytä ole.

Kertoisitko meille hieman uuden albumin teosta? Milloin tämän albumin tekeminen oikein alkoi ja onko kaikki levyn kappaleet tehty samaan aikaan vai onko kappaleita syntynyt vuosien varrella?

TheCrown_Death is not DeadMarko Tervonen: No, levyä lähdettiin tekemään jo hyvä tovi sitten. Kappaleita on tehty hitaasti ja ilman minkäänlaista kiirettä, mutta materiaali on tälle levylle sävellettyä, joten mistään vanhoista lokerikoista kaivetusta materiaalista ei ole kyse muutamaa takataskuun jäänyttä riffiä lukuunottamatta. Kappaleita syntyi lopulta sen verran, että niistä voitiin alkaa levyä vääntämään ja väännettiinkin!

Yhtyeen alkuperäinen vokalisti Johan Lindstrand tekee albumilla paluun. Miten Johan tuli mukaan yhtyeeseen ja mikä on ollut hänen vaikutuksensa uusia kappaleita kirjoitettaessa?

Marko Tervonen: Se lähti liikkeelle melko perinteisesti niin, että käytiin keskusteluja Johanin kanssa – ja siitä se ajatus sitten lähti. Johan lähti bändistä aikanaan siksi, ettei hänellä ollut aikaa eikä mielenkiintoa siinä elämänvaiheessa jatkaa bändin kanssa. Istuin muistaakseni baarissa sitten Johanin kanssa ja esitin idean, että hän palaisi bändiin. Vastaus oli välittömästi: ”Totta kai”! Toki on mukava saada Johan takaisin bändiin, mutta hyvin Tomas hoiti myös hommansa! Mitään pahaa sanottavaa mulla ei ole Tomasista, mahtava kaveri, joka lähti bändistä ihan hyvissä väleissä ja ymmärsi tilanteen hyvin.

Toisena kitaristina toimii ensimmäistä kertaa tällä levyllä Robin Sörqvist. Miten hänet löydettiin ja minkälainen vaikutus hänellä on ollut siihen, miltä uusi levy kuulostaa?

Marko Tervonen: No siis Robin on vanha tuttu, samoilta kulmilta kotoisin kuin me, ollaan tunnettu pitkän aikaa ja tavallaan ei siis otettu ”uutta” kitaristia vaan vanha tuttu bändiin. Kyllähän tietysti uusi kitaristi kuulostaa omanlaiseltaan levyllä, mutta helkkarin kova kitaristihan Robin on! Levyltä saavat fanit sitten itse kuunnella, miltä miehen soittelu kuulostaa, mutta voin luvata, että se kuulostaa kovalta!

Jos vertaat musiikillisesti tätä albumi ”Doomsday King” -albumiin, mitä itse näet albumeiden suurimpana erona? Oliko teillä jokin tavoite, jonka halusitte uudella albumillanne saavuttaa?

Marko Tervonen: En tiedä, voiko albumille sillä tavalla asettaa tavoitteita. ”Doomsdaytä” ei voida millään sanoa aivan nappiin osuneeksi levyksi; en oikein itsekään tiedä, mikä siihen oli syynä, mutta jotenkin palaset eivät sillä levyllä loksahtaneet kohdalleen oikein mitenkään. Se ei ole huono levy, mutta jotain yhtenäisempää ja parempaa lähdettiin tekemään tästä uudesta levystä, jotain mikä olisi ehkä parempi ns. ”comeback”-levy kuin ”Doomsday” oli.

Kuten sanoin, albumeiden välissä oli viisi vuotta. Oliko tätä albumia tehdessä pelko, että ihmiset ovat jo unohtaneet teidät, koska olette viettäneet kauan hiljaiseloa?

 The Crown 2015 1Marko Tervonen: Täytyy kyllä rehellisesti myöntää, että tällä kertaa kävi mielessä pari kertaa ajatuksia siitä, miten jengi ottaa vastaan levyn pitkän levytystauon jälkeen. Mutta uskoa on hyvin valanut se, että keikoilla ja muilla ihmiset on kysellyt kovasti, milloin tulee uutta lättyä ja tätä rataa. Eli eivät ihmiset ole ilmeisesti unohtaneet meitä!

Minkälaisia teemoja levyllä käsitellään, jatkavatko sanoitukset ”tuttua” The Crown-linjaa vai onko lähdetty maailailemaan uusille urille?

Marko Tervonen: Kyllä ne hyvin pitkälti samaa linjaa noudattavat kuin aikaisemminkin, itseä rasittavista asioista ja maailman menosta jyristään Crownille sopivassa muodossa, eli tuttua muttei sentään turvallista!

Levy sisältää kaksi cover-biisiä; mikä johti juuri näiden biisien valintaan coveroitavaksi ja miten levylle päätyi ylipäätään cover-biisejä?

Marko Tervonen: Itse asiassa covereita on vain yksi, normiversiossa siis Paradise Lostin ”Eternal”, joka päätettiin lisätä levylle siksi, että biisi on yksinkertaisesti niin helkkarin hyvä, ei niinkään materiaalin lisäämiseksi. Haluttiin vain coveroida se. Digipak-versiossa on sitten mukana vielä kaksi muuta coveria, Sodomin ”Agent Orange” ja Piece by Piecen ”We Come in Peace”. Merkittävää oli myös se, että cover-biisi laitettiin keskelle levyä eikä loppuun kuten usein laitetaan. Saksassa olivat lafkan pojat melko ihmeissään, voiko näin edes tehdä!

Levyltä on julkaistu etukäteen yksi biisi, ”Headhunter”. Miten tämä biisi valikoitui sinkkubiisiksi?

Marko Tervonen: Noh, levyltä piti valita jokin biisi sitä edustamaan ja ”Headhunter” on semmoinen, mikä oli meidän mielestämme ihan hyvä valinta. Levyltä on toki aina huono ottaa erillisiä biisejä, kun kyse on kuitenkin kokonaisuudesta, mutta tuo biisi toimii kuitenkin hyvänä maistiaisena.

Yhtye täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Onko tarkoituksena juhlistaa tätä jotenkin muutenkin kuin uuden albumin muodossa?

Marko Tervonen: Siitä on puhuttu muttei ole päästy vielä varmuuteen, mitä tehdään. Live-DVD on yksi esille nostettu vaihtoehto, mutta mitään ei ole kiveen kirjoitettu. Ehkä keikkahommissa tehdään jotain erikoista, mutta tosiaankaan vielä ei ole päätetty mitään, katsotaan mitä tapahtuu.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia yhtyeellä on? Koska bändiä voidaan odotella keikalle Suomeen?

The Crown 2015 2Marko Tervonen: Suomeen tultaisiin keikalle heti, kun se on mahdollista. Omastani ja koko bändin mielestä on aina ollut mukava soittaa Suomessa. Perheet ovat suuri osa elämäämme nykyään, joten emme voi vain sanoa ”Hei, lähden kiertueelle pariksi viikoksi ryyppäämään ja soittamaan”. Homma ei vain toimi niin. Suomessa on ollut mukava soittaa muun muassa Tuska festivaaleillla, jossa soitimme eräänä vuonna, kun myös suomalainen legenda Stone soitti siellä. Suunnitelmissa on ollut tehdä mahdollisesti jotain festareita, mutta mitään ei ole vielä varmistettuna.

Monet mediat ovat alkaneet listailemaan omia suosikkejaan vuodelta 2014. Onko tänä vuonna tullut joitain albumeita, jotka ovat omassa soittimessasi pyörineet enemmän kuin yleensä? Jos on, niin mitä?

Marko Tervonen: Mä pelkäsin tätä kysymystä! Voi hitto… enhän mä osaa sanoa, mä kuuntelen hirveen vähän musiikkia, koska mulla on tarpeeksi tekemistä siinä, että teen musiikkia! Jos mä en vastaa tähän mitään, sopiiko semmoinen? (Naurua)

Kiitoksia paljon haastattelusta ja onnea tulevaisuuteen. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain suomalaisille faneillenne?

Marko Tervonen: Kiitoksia kiitoksia! Hommatkaa ihmiset uusi levy ja kuunnelkaa sitä, keikoilla tavataan!

https://www.facebook.com/thecrownofficial

Haastattelu: Samuli Jalonen

Kommentoi julkaisua