The Deathtripin kakkosalbumi ”Demon Solar Totem” on mielenkiintoinen sekoitus mustaa metallia ja hämyistä tunnelmaa

Black metal -yhtye The Deathtrip palaa levytyskantaan toisella täyspitkällään ”Demon Solar Totem”. Mielenkiintoisesti ja huomiota herättävästi nimetyn kakkosalbumin lupaillaan olevan mustaa metallia, joka on kaapannut sielunsa lajityypin pioneereilta mutta sisältää ripauksen okkultismia, messuamista sekä tunnelmaa, joka lennättää kuulijan kohti aavemaisia ulottuvuuksia. Näitä The Deathtrip uutukaisellaan tarjoaakin, mutta täysin yhtye ei onnistu vakuuttamaan.

Kaiken kaikkiaan ”Demon Solar Totem” on hyvä julkaisu, jossa perusasiat ovat enemmän kuin kohdillaan. Soitto irtoaa moitteetta ja soundipuoli on sopivan selkeä mutta riittävän rosoinen, jotta se palvelee niin raskaampaa tykitystä kuin albumilla kuultavaa mystistä tunnelmaakin. Albumin ilmapiiri onkin sen paras piirre, sillä kiekkoa ympäröi miellyttävän hämyinen aura, jonka ansiosta musiikissa on ripaus salaperäisyyttä. Samaa tunnelmaa jatkavat teemaan sopiva kansikuva sekä julkaisun visuaalinen toteutus, jotka sopivat albumin henkeen erinomaisesti.

Sävellyspuolella The Deathtrip suoriutuu myös vahvasti, vaikka ”Demon Solar Totem” ei moneenkaan otteeseen onnistu järisyttelemään kuulijaa. Vahvan tunnelmanrakentelun kylkeen on pultattu perinteistä mustaa metallia, josta löytyy sopivassa suhteessa nopeaa räimimästä sekä hitaammin päälle puskevaa raskautta. Albumin sävellyksissä ei sinällään ole mitään vikaa, sillä upealla tunnelmalla kuorrutettu tykittely onnistuu kaappaamaan mukaansa. Ongelmaksi muodostuu lopulta se, ettei musiikki tarjoa lajityyppiin mitään uutta. Erityisesti kitarapuolen osuudet kuulostavat välillä niin tutuilta, että perinteitä kunnioittava lähestystapa kääntyy lopulta itseään vastaan. Lisäksi kappalekestot venyvät välillä turhan pitkiksi, mikä aiheuttaa paikoitellen turhautumista. Pienellä tiivistämisellä kokonaisuus olisi toiminut huomattavasti paremmin.

Kaikesta huolimatta ”Demon Solar Totem” on mielenkiintoinen julkaisu, joka ongelmineenkin pitää sisällään enemmän hyvää kuin huonoa. Albumin vahva ilmapiiri luo kiekolle sen verran jämäkän perustan, että muiden osa-alueiden tasapaksuutta voi katsoa läpi sormien. ”Demon Solar Totem” ei ole mikään black metal -helmi, mutta The Deathtripin painotukset kakkosalbumilla ovat sen verran kiinnostavia, että kiekon äärelle tulee varmasti palattua myös tulevaisuudessa.

7+/10

Kappalelista:
1. Demon Solar Totem
2. Angel Fossils
3. Enter Spectral Realms
4. Surrender to a Higher Power
5. Vintage Telepathy
6. Abraxas Mirrors
7. Awaiting a New Maker

Kommentoi julkaisua