”The Garden” on vaikuttava ja mykistävä kokonaisuus – arviossa Hanging Gardenin tuorein albumi

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 15.4.2023

Hanging Garden on kulkenut omia polkujaan koko olemassaolonsa ajan, mutta yhtyeen ilmaisu sai uusia sävyjä ja kohosi uudenlaisiin sfääreihin vokalisti Riikka Hatakan liityttyä yhtyeeseen ”Into That Good Night” -albumin myötä. Nykyisin kahdeksan jäsentä käsittävä Hanging Garden on vuosien varrella kokenut jäsenten vaihdoksia kuten pitkänlinjan yhtyeet yleensä, mutta kokoonpano on alkanut vakiintua viime vuosina. Poikkeuksena on rumpalin pesti, joka siirtyi Sami Forssténilta takaisin Antti Ruokolalle. Ruokola vaikutti Hanging Gardenissa aiemmin vuosina 2010-2015. Kitaristien rintama vahvistui myös alkuvuodesta, kun Kimmo Tukiainen lyöttäytyi mukaan kolmanneksi kitaristiksi. ”The Gardenin” perusteella nykyisellä kokoonpanolla on loksahtanut moni asia kohdalleen.

Hanging Gardenia on vaikea profiloida mihinkään tiettyyn kategoriaan. Yhtye tuntuu ulosantinsa suhteen kallistuvan jonnekin death metalin ja doom metalin välimaastoon. Kuvaus ei tee kuitenkaan täysin oikeutusta yhtyeelle, sillä äänimaisemasta löytyy paljon levollisuutta, mikä ei ole ominaista kummallekaan tyylisuunnalle. Hanging Gardenin tavaramerkiksi ovat viime vuosina muotoutuneet ilmavat, harmoniset ja mahtipontiset äänimaisemat sekä vokalistien kombinaatio, jossa yhdistyvät puhtaat nais- ja miespuoliset lauluosuudet örinöitä unohtamatta.

Uusimmalla pitkäsoitolla asetelma on edelleen sama kuin vaikka vuonna 2021 julkaistulla ”Skeleton Lake” -albumilla, mistä huolimatta ”The Garden” tekee selvää eroa aiempiin julkaisuihin. Yhtyeen ulosanti on hieman pelkistetympää, aiempaa ilmavampaa ja suorastaan elokuvamaisempaa. Osan siitä selittää kappaleiden aluissa tai lopuissa kuultavat efektit, mutta merkittävin pääpaino on upeasti sovitetuilla kappaleilla. Kauniina yksityiskohtina ovat myös Riikka Hatakan joikumaiset lauluosuudet, joista pääsee nauttimaan esimerkiksi kappaleilla ”The Fire At First Dawn” ja ”The Nightfall”. Vaikuttavana lisänä ovat myös Toni Hatakan puheosuudet ”The Four Winds”- ja ”The Journey” -kappaleilla.

”The Garden” on mielenkiintoinen albumi useasta syystä. Yksi kiehtova piirre on se, että vaikka kappaleet soljuvat vaivattomasti toinen toisensa perään ja ovat myös helposti lähestyttäviä harmonisen ulosantinsa puolesta, ei pitkäsoitto ole kuitenkaan helposti sisäistettävä. Se ei tosin ole huono piirre, sillä albumi onnistuu hyvällä tavalla haastamaan kuulijan ja saa palaamaan äärelleen kerta toisensa jälkeen. Pitkäsoitolle pitää vain antaa aikansa, jotta sen nerokkuus alkaa aueta.

Henkeäsalpaavien äänimaisemien ja lauluosuuksien lisäksi myös lyriikat herättävät mielenkiintoa. Osa sanoituksista on hyvin narratiivisen kuuloisia, mikä vahvistaakin ajatusta siitä, ettei ”The Garden” koostu erillisistä, yksittäisistä kappaleista vaan muodostaa teemallisen jatkumon. Sanoitukset tuntuvat kietoutuvan elämän rajallisuuden, erityisesti elämän ja kuoleman rajamailla olemiseen ja sen pohdiskelun ympärille. Nimikkokappaletta voi tulkita esimerkiksi vuodenaikojen rytmittämänä elämänkulun kuvauksena, joka lopulta päättyy yöhön eli kuolemaan.

The Song Of Spring” ja ”The Nightfall” ovat myös tulkittavissa kuvauksiksi liikkumisesta elämän ja kuoleman rajalla sillä erotuksella, että jälkimmäinen on surumielisempi. Samaan kategoriaan lukeutuu äänimaisemansa suhteen myös albumin pirtein teos ”The Fireside”. Vaikka pitkäsoittoa leimaa vahva melankolia, varmistaa albumin päättävä ”The Resolute” sen, ettei kuulija päädy täydelliseen epätoivoon albumia kuunnellessaan. Kyseinen kappale onkin sanoituksellisesti kuin kaihoisa kuvaus siitä, kuinka kaikkien sielujen vaellus päättyy lopulta ykseyteen. Tai niin sanoitukset voi ainakin tulkita.

”The Garden” on mykistävä ja kiehtova albumi. Pitkäsoiton vaikuttavuus ei rakennu pelkästään sen äänimaiseman varaan, vaikka voisi upeutensa puolesta niin tehdäkin, vaan myös lyriikat antavat oman merkityksellisen lisänsä. Albumia kuunnellessa ei voi olla ihmettelemättä, miten harmonisen, syvällisen, henkeäsalpaavan ja mielenkiintoisen albumin Hanging Garden onkaan pystynyt luomaan. Se on vaikuttavaa ja kunnioitusta herättävää.

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/HangingGardenOfficial

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat