”The Ides Of March” on saanut innoituksensa pandemia-ajan peloista ja levottomuuksista – arviossa Myles Kennedyn toinen sooloalbumi

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 1.6.2021

Yhdysvaltalainen vokalisti-kitaristi Myles Kennedy julkaisi viime kuussa uransa toisen sooloalbumin. Alter Bridgen nokkamiehenä tunnetuksi tullut ja muun muassa Slashin kokoonpanossa soittanut Kennedy julkaisi vuonna 2018 debyyttialbuminsa, jolla hän johdatti kuulijat isänsä kuoleman äärelle. ”The Ides Of March” ei jatka edeltäjänsä teemalla, vaan keskittyy nykyaikaan. Uusin pitkäsoitto on saanut inspiraationsa Kennedyn mukaan pandemian aiheuttamista poikkeusoloista, ihmisten peloista sekä Black Lives Matter -kampanjasta.

”The Ides Of March” ei ole ensimmäinen aikaan sidottu albumi, jonka Kennedy on sanoittanut. Vuonna 2016 julkaistulla Alter Bridgen ”The Last Hero” -pitkäsoitolla Kennedy sivuutti senhetkistä Yhdysvaltojen ilmapiiriä esimerkiksi ”Show Me A Leader”- ja ”The Other Side” -kappaleilla. Sen sijaan ”The Ides Of March” -albumin sanoitukset ovat saaneet inspiraationsa viime vuonna alkaneen pandemian myötä. Kennedy käsittelee lyriikoissaan pandemian aiheuttamaa ilmapiiriä, joka on kylvänyt pelkoa, epäluuloa ja jopa maailmanlopun kauhistelua.

Tästä kaikesta kumpuaa myös pitkäsoiton nimi, ”The Ides Of March”, joka tulee Rooman valtakunnan historiasta. Roomalaisessa kulttuurissa ”The Ides Of March”, tarkoitti maaliskuun 15. päivää, jota pidettiin velkojen takaisinmaksun päivänä. Luonnollisesti tuohon aikaan velkojen takaisin maksaminen on ollut raskaampi taakka kuin monelle nykypäivänä, ja ne jotka eivät ole pystyneet maksamaan velkojaan takaisin, ovat taatusti joutuneet maksamaan siitä hyvin raskaasti. Sen takia, maaliskuun viidettätoista päivää on ollut syytä varoa, jos on ollut paljon maksamattomia velkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kennedyn mielestä maailman pelokas ilmapiiri istui hyvin yhteen roomalaisen ajatuksen kanssa, enkä voi olla eri mieltä. Muusikko on tapansa mukaan sanoittanut kappaleet hienosti, ja ajatuksia herättelevästi. ”Get Along”-, ”In Stride”- ja ”Ides Of The March” -kappaleilla Kennedy kuvailee peloissaan olevia ihmisiä, jotka keskittyvät vain itseensä ja purkavat pahaa oloaan. Synkistelyn vastapainoksi ”Love Rain Down”, ”Moonshot” ja ”Wanderlust” tuovat pehmeämpää näkökulmaa, minkä seurauksena ”The Ides Of March” ei ole paatoksellista lopunajan julistusta, vaan enemmänkin kuuntelijoiden herättelyä siihen, että asioista selvitään yhteistyöllä.

Kennedyn debyyttisooloalbumi, ”Year Of The Tiger”, teki minuun vaikutuksensa niin sanomansa kuin pelkistetyn soundinsa puolesta. Yhdysvaltalaismuusikko jatkaa osittain samalla linjalla, mutta tällä kertaa kappaleissa on enemmän voimaa, vaihtelevuutta kuin sähköisyyttäkin. Erinomaisena esimerkkinä toimii albumin eepoksellinen nimikkokappale, joka kuljettaa kuuntelijan syviin vesiin lähes kahdeksan minuutin kestonsa aikana. Vastaavasti ”Wake Me When It’s Over” yllättää pirteällä groovillaan ja ”Moonshot” southern rock -vivahteillaan. ”In Stride” sen sijaan edustaa albumin tuhdimpaa soundia, kun ”Worried Mind” -kappaleella luotetaan kaihoisuuteen ja yksinkertaisuuteen.

”The Ides Of March” on edeltäjäänsä monipuolisempi, mutta silti konseptionaalinen albumi. Uudella pitkäsoitolla Kennedy raottaa repertuaariaan entistä rohkeammin, ja antaa kuulijalle todellisen musiikillisen elämyksen. Sanoitukset eivät ole tällä kertaa yhtä henkilökohtaisia, mutta puhuttelevia ja ajankohtaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

8½/10

Kappalelista:

  1. Get Along
  2. A Thousand Words
  3. In Stride
  4. The Ides Of March
  5. Wake Me When It’s Over
  6. Love Rain Down
  7. Tell It Like It Is
  8. Moonshot
  9. Wanderlust Begins
  10. Sifting Through The Fire
  11. Worried Mind

Myles Kennedy Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy