The Killersin luovuus ja uudistunut soundi hipovat täydellisyyttä – arvostelussa ”Imploding The Mirage”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 3.9.2020

The Killers oli pitkään profiloitunut itselläni yhtyeeksi, jolla on yksi kirkas hitti, ”Somebody Told Me”, ja jonka muu diskografia on vähemmän mielenkiintoista. Omistan muutaman The Killersin albumin, mutta ne eivät ole toistaiseksi herättäneet itsessäni kovin suurta intoa. Siksi olikin mieluinen yllätys, kun elokuussa julkaistu ”Imploding The Mirage” sai kiinnostukseni heräämään ja ajatukseni muuttumaan yhtyeen suhteen.

Vuonna 2001 Las Vegasissa perustettu The Killers on julkaissut uransa aikana tasaisesti albumeita, ja elokuussa julkaistu ”Imploding The Mirage” on järjestyksessään kuudes studioalbumi. Yhdysvaltalaisyhtyeen uralle mahtuu myös yksi kokoelma-albumi, livelevy sekä harvinaisuuksista kappaleista koostuva ”Sawdust”. Ehkä omaperäisin on kuitenkin vuonna 2016 ilmestynyt joulukokoelma ”Don’t Waste Your Wishes”, jolla on niin yhtyeen itse kirjoittamia kappaleita kuin covereita. The Killers vaikuttaa nauttivan kotimaassaan vankkaa suosiota, mutta on varastanut ihmisten sydämiä ympäri maailman.

Ensimmäinen huomio ”Imploding The Miragea” kuunnellessa kiinnittyi siihen, kuinka modernilta ja uudistuneelta The Killers kuulostaa, vaikka pitkäsoiton muutamilta kappaleilta löytyykin kasarivivahteita. Yhtye ei kuulosta missään määrin parhaat päivänsä nähneeltä, vaan sen soundi rokkaa koko komeudessaan. On kyse sitten ”Caution”-kappaleen kaltaisesta vauhdikkaasta kappaleesta tai verkkaisesti etenevästä, mutta kertosäkeistöissä komeuteensa räjähtävästä ”When The Dreams Run Dry:sta”. Jälkimmäisessä on muuten hulvattoman upeat perkussio-osuudet.

Rokkaavat ja raikkaat melodiat eivät ole ainoa hämmästelyn aihe, vaan myös Brandon Flowersin äänenkäyttö ansaitsee kiitoksensa. Flowers on kehittynyt laulajana mahtaviin mittoihin, minkä seurauksena hänen tulkintakykynsä on hioutunut huippuunsa. Vaikka miehen äänessä on melankoliaan taipuvainen pohjavire, istuu hänen äänensä mahtavasti ”My Own Soul’s Warning”- ja ”Blowback” -kappaleiden kaltaisiin pirteisiin melodioihin. Erityisen henkeäsalpaavalta Flowersin laulu kuulostaa rauhallisessa ja harmonisessa ”Lightning Fieldsissä”. Kyseisessä kappaleessa miehen ääni muistuttaa hetkittäin jopa edesmennyttä Freddie Mercuryä. Vastaavasti ”My God” -kappaleella kuullaan mielenkiintoinen dialogi Flowersin ja vierailevan Weyes Bloodin välillä, mutta mielestäni upeimmat vokaalit löytyvät ”When The Dreams Run Dry:lla”.

Pakko se on myöntää, että The Killers pääsi yllättämään uudella albumilla – ja kovin myönteisesti sen tekikin. ”Imploding The Mirage” pitää kuulijansa varpaisillaan alusta loppuun eikä turhaan toista itseään. Vaikka vuotta 2020 on jäljellä vielä useampi kuukausi, kohoaa The Killersin kuudes pitkäsoitto silti ehdottomasti tämän vuoden hienoimpien rock-albumien kärkikaartiin.

9½/10

Kappalelista:

  1. My Own Soul’s Warning
  2. Blowback
  3. Dying Breed
  4. Caution
  5. Lighting Fields
  6. Fire In Bone
  7. Running Towards A Place
  8. My God
  9. When The Dreams Run Dry
  10. Imploding The Mirage

The Killers Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat