The Rasmus valmiina euroviisulavalle: ”On suuri kunnia edustaa Suomea näin upeassa tapahtumassa”

Kirjoittanut Niko Kuusela - 10.5.2022

Euroviisuviikko on käynnissä! Torinon Eurovision Song Contest 2022:n semifinaalit kisataan tiistaina 10.5. ja torstaina 12.5. sekä finaali lauantaina 14.5. Kaikki ohjelmat nähdään suorana Ylen kanavilla klo 22.00 alkaen. Suomen edustaja, The Rasmus, on mukana torstain toisessa semifinaalissa. Intensiivisen Torinon harjoitusviikon jälkeen The Rasmus on täynnä itsevarmuutta ja katseet ovat tiiviisti torstain semifinaalissa. Yhtyeen euroviisushow on täysin uusi eikä perustu lainkaan UMK-finaalin esitykseen.

“Eka treeniviikko meni todella hyvin! Puitteet ovat loistavat ja meillä on vahva luotto Euroviisujen ammattimaiseen lavatiimiin, joka on ottanut hienosti haltuun haastavan esityksemme toteutuksen. Viisutunnelma Torinossa on käsinkosketeltava ja ihmiset hymyilevät ystävällisesti. On suuri kunnia edustaa Suomea näin upeassa tapahtumassa”, bändi kommentoi.

The Rasmuksen ensimmäiseen viisuviikkoon kuului harjoitusten, lehdistötilaisuuksien ja haastatteluiden lisäksi myös mm. katusoittokeikka sekä yhteisesiintyminen Ukrainan Kalush Orchestran kanssa.

The Rasmuksen euroviisuesityksen suunnittelu:

Fredrik Rydman (luova johtaja), Ari Levelä (visuaalinen pääsuunnittelija), Juhis Valtonen (monikameraohjaaja), Reija Wäre (koreografi-lavaohjaaja), Elina Lario, Teemu Muurimäki ja Vesa Silver (pukusuunnittelu), Annastiina Paavola (apulaistuottaja), Matti Myllyaho (avustava show-tuottaja) ja Anssi Autio (päätuottaja).

Suomi äänestää 2. semifinaalissa – Aksel Kankaanranta antaa Suomen raadin pisteet

The Rasmus aloittaa torstain toisen semifinaalin, jossa kisaa yhteensä 18 maata. Kymmenen maata pääsee jatkoon lauantain finaaliin yleisöäänien (50 %) ja maiden tuomaristojen äänien (50 %) perusteella. Suomessa asuvat pääsevät äänestämään toisessa semifinaalissa suosikkimaataan – omaa maata ei voi äänestää. Osallistujamaiden lisäksi 2. semifinaalissa äänestävät Saksa, Iso-Britannia ja Espanja, jotka pääsevät suoraan finaaliin. Ensimmäisessä semifinaalissa suomalaiset eivät voi äänestää. Äänestää voi tekstiviestillä, soittamalla tai Euroviisujen virallisella sovelluksella.

Suomen raadin pisteet lauantain finaalissa antaa Suomen vuoden 2020 UMK-voittaja Aksel Kankaanranta. Suomen asiantuntijaraadin koostumus julkistetaan vasta finaalin jälkeen. “On todella suuri ilo antaa Suomen pisteet tämän vuoden Euroviisuissa ja päästä maamme viisulähettilääksi nyt tässä muodossa. Tulee olemaan ihan äärimmäisen jännää ja ihanaa!”, Aksel kommentoi.

Tuttuja ja uusia viisuselostajia – nyt myös saameksi

Semifinaalit ja finaali lähetetään suorana Yle TV1:llä, Yle Areenassa, Yle Radio Suomessa ja Yle X3M:llä. Lisäksi YleX:llä kuullaan oma finaalilähetys. Suomenkielisenä kommentaattorina toimii jälleen Mikko Silvennoinen, ruotsinkielisestä osuudesta vastaavat Johan Lindroos ja Eva Frantz. Levan Tvaltvadze hoitaa venäjänkielisen selostuksen. Tänä vuonna Euroviisut selostetaan ensimmäistä kertaa myös saameksi. Siitä vastaavat Heli Huovinen (inarinsaame) ja Aslak Paltto (pohjoissaame).

Lähetysajat ja selostukset:

Eurovision Song Contest 2022: Semifinaali 1 ti 10.5. klo 22.00 (Suomi, Ruotsi, Saame)
Eurovision Song Contest 2022: Semifinaali 2 to 12.5. klo 22.00 (Suomi, Ruotsi, Venäjä, Saame)
Eurovision Song Contest 2022: Finaali la 14.5. klo 22.00 (Suomi, Ruotsi, Venäjä, Saame)