The Rolling Stones – Blue & Lonesome

Kirjoittanut Miikka Tuovinen - 6.12.2016

Print”Blue & Lonesome” on The Rolling Stonesin 54 vuotta kestäneen uran ensimmäinen levy, joka koostuu kokonaan vanhoista bluesklassikoista. Konsepti syntyi ”vahingossa”. Veteraanit halusivat päästä oikeaan fiilikseen ennen varsinaisia studiosessioita soittamalla yhdessä muutaman päivän ajan sitä musiikkia, joka sytytti aikoinaan 17- vuotiaat pojat ensimmäisen kerran kunnolla henkisesti ilmiliekkeihin. Samalla haluttiin päästä sinuiksi yhtyeelle itselleen entuudestaan tuntemattoman Mark Knopflerin studion kanssa. Chicago Bluesia pursuavat sessiot kuulostivatkin kaikkien paikalla olleiden mielestä yllättäen niin hyvältä, että hetket päätettiin ikuistaa kuulijoille. Näin syntyi Keith Richardsin mukaan laskentatavasta riippuen Stonesin 23. tai 25. kokopitkä.

Eikä tässä voi muuta kuin todeta, että ”Blue & Lonesome” taltioi erittäin onnistuneesti veteraanien yhdessäolon syvimmän olemuksen ytimen. The Rolling Stones soittaa tällä levyllä samassa tilassa yhtyeenä. Tiukasti hetkessä eläen, spontaanisti. Ja sen kuulee, oikeasti. Tässä on Mickin, Keithin, Ronnien ja Charlien näkemys siitä, kuinka sydän sykkii ja veri kiertää suonistossa. Kuinka hengitetään ilmaa tai sauhuja. ”Blue & Lonesome” on jotain niin luonnollista, aitoa ja välitöntä, että kokonaisuutta on oikeastaan mahdotonta kuvailla millään syvemmällä analyysilla. Jotenkin vain pystyy aistimaan sen, että näillä ukoilla on ollut studiossa keskenään jonkinlainen telepaattinen yhteys. He ovat vaistonneet toistensa ilmeistä ja eleistä, että mihin mennään seuraavaksi ja heittäneet lisää rasvaa koneseen sitä mukaa, kun on koettu tarvetta päästä ylemmälle tasolle.

”Blue & Lonesome” kulkee eteenpäin esille nostamiensa kappaleiden ehdoilla. Alkuperäisille versioille ollaan uskollisia, eikä uusia mausteita ole edes pyritty lisäämään keitokseen. Joku saattaisi kaivata mukaan oikeaa improvisoimista, sellaista kunnon jamittelua. Joku toinen taas on sitä mieltä, että pyhiä asioita ei pidäkään mennä muuttamaan mitenkään. Eric Clapton on mukana kahdella kappaleella, mutta tätä ei ehkä huomaisi, jos ei olisi lukenut levyyn liittyviä ennakkotietoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Huomioitavaa on, että Keith Richards ja Ronnie Wood viljelevät läpi levyn harvinaisen vähän kummallekin ominaista romuluista, rennosti vähän sivuun roiskivaa soittotyyliä. Ajoittain kitaroiden käsittelyssä voi toki nousta esille yksityiskohtia, joiden kohdalla saatetaan tulkita hienovaraisesti uusiksi bluesin kirjoittamattomia sääntöjä, mutta sekin taitaa olla spontaanisuuden ansiota. Hetket on otettu talteen sellaisinaan, mitään ei ole hiottu tai siloiteltu. Ja kyllä tässä näkee sielunsa silmillä, kuinka hatut nousevat uurteisten kasvojen yltä ja röökinsavun keskeltä bluesin mestareiden kunniaksi. Jos joku loistaa tällä kertaa, niin se on Mick Jagger. Hän laulaa ja soittaa huuliharppua kuin olisi noiduttu. Saattaa oikeasti ollakin.

Oman materiaalinsa kanssa The Rolling Stones on seikkaillut muun muassa countryn, soulin, funkin, afrorytmien, suoran rock n’ rollin, discon ja tietenkin bluesin maailmoissa. ”Blue & Lonesome” ei seikkaile,eikä poikkea edes vahingossa yhdellekään sivupolulle. Se on yhden asian julistus, joka alleviivaa alussa mainittua paluuta Mickin, Keithin ja 1969 menehtyneen Brian Jonesin musiikillisen ensirakkauden luo. Matka perusasioiden ääreen tapahtuu niin vakuuttavasti, että kaikki epäilykset näiden äijien aitoudesta häviävät jazz-savukkeen aromin mukana yläilmoihin. Voihan sitä höpistä, että näitä vanhoja miehiä kiinnostaa enää vain raha, mutta sellaisella ajatusmallilla ja sielulla ei tehdä tällaista musiikkia. Oikeastaan, kaikki menneet vuodet, kokemukset, myrskyt ja hurjasta meiningistä hengissä selviäminen ovat varmasti avartaneet ja syventäneet näkemyksiä juuri bluesiin sopivalla tavalla.

Suurta herkkua on tämä. Ja jos kyseessä on yhtyeen viimeinen levy, niin eipä vuonna 1964 enimmäkseen covereilla alkanutta ympyrää voisi sulkea sopivammalla tavalla. Mutta niin kovaa jälkeä on esimerkiksi vielä vuonna 2005 julkaistulla ”A Bigger Bangilla” toimitettu, että en liene ainoa, joka odottaa vielä sitä yhtä mahdollista omaa materiaalia sisältävää kokonaisuutta. Olisihan se hienoa, jos…ja voisiko tämä tosiaan olla viimeinen kerta? Jollain määrittelemättömällä tasolla pysäyttävä, välitöntä haikeutta aiheuttava ajatus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Blue & Lonesome” tarjoaa lyhyen oppimäärän juurihoidosta ja oivallisen reitin juurevalle maaperälle tai Chicagon kaupungin valoihin. Voi nauttia ihan näinkin, mutta teet itsellesi suuren palveluksen, jos hakeudut originaalien äärelle, ja siitä aina vain syvemmälle sinisten sävelien syövereihin. Siellä on paljon oikeaa, hyvää ja kaunista.

10/10

Kappalelista:KaaosZine levyt
1. Just Your Fool
2. Commit A Crime
3. Blue And Lonesome
4. All Of Your Love
5. I Gotta Go
6. Everybody Knows About My Good Thing
7. Ride ’Em On Down
8. Hate To See You Go
9. Hoo Doo Blues
10. Little rain
11. Just Like I Treat You
12. I Can’t Quit You Baby

The Rolling Stones Facebookissa

Yhtyeen kotisivut

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittanut: Miikka Tuovinen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy