The Unguidedin Richard Sjunnesson: ”Ilman koskettimia kuulostaisimme samalta kuin kaikki muut metallibändit”

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 26.2.2016

The Unguided 2016Ruotsalainen melodista death metalia soittava The Unguided julkaisee tänään 26. päivä helmikuuta uuden ”Lust and Loathing” -nimisen albuminsa Napalm Recordsin kautta. Albumi päättää kolmen albumin mittaisen trilogian ja se kertoo toivon löytymisestä vaikeiden asioiden keskeltä. Kaaoszine tavoitti albumin julkaisun tiimoilta kipeänä kotonaan olleen yhtyeen huutolauluja hoitavan Richard Sjunnessonin ja keskusteli hieman miehen kanssa albumitrilogian päättymisestä. Voit lukea haastattelun tästä:

Terve Richard. Mitäs itsellesi tällä hetkellä kuuluu?

Richard Sjunnesson: Itselleni kuuluu tällä hetkellä muuten oikein hyvää, mutta olen ollut lähes viikon kipeänä, ja huomenna olisi keikka. Toivottavasti saisin itseni nyt ihmeen kaupalla parannettua huomiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uusi albuminne on nimeltään ”Lust And Loathing” ja se on kolmiosaisen trilogian viimeinen osio. Voisitko näin aluksi kertoa meille hieman itse albumin teosta? Oliko prosessi teille kaiken kaikkiaan tyypillinen vai erosiko se jollain tapaa aiemmista nauhoituksistanne?

The Unguided Lust And Loathing 2016Richard Sjunnesson: Se ei ollut aivan tavallinen. Minä ja veljeni olemme tehneet nyt seitsemän albumia yhdessä ja Roland Johanssonin (puhdas laulaja) kanssa tämä taitaa olla Sonic Syndicaten albumit mukaan laskettuna viides albumi. Levyä kirjoittaessa tulimme siihen lopputulokseen, että haluamme myös uutta verta kappaleiden kirjoittamiseen, ja otimme mukaan kappaleita kirjoittamaan myös basistimme Henric Liljesandin sekä rumpalimme Richard Schillin. He ovat molemmat taitavia kappaleiden kirjoittajia, joten saimme heiltä paljon ideoita albumia tehdessämme. Henric nauhoitti joitakin riffejä myös edelliselle ”Fragile Immortality” -albumillemme, mutta Richard teki ensimmäistä kertaa kanssamme levyä.

Aloimme keräämään ideoita albumille vuoden 2014 lopussa. Lähettelimme tiedostoja ristiin rastiin, ja aloimme sitä kautta luomaan kokonaisia kappaleita. Edellisen albumin valmistumisen jälkeen itselläni oli loistava fiilis, mutta nyt albumia kuunnellessa tuntuu kuin siitä silti puuttuisi jotain.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koska tämä albumi on trilogian viimeinen osa ja varmasti itselläsi oli alunperinkin jokin musiikillinen idea kolmelle albumille, niin oliko vaikea ns. ”antaa ohjat” myös muiden jäsenten käsiin?

Richard Sjunnesson: Musiikillisesti ei välttämättä, koska tuo konsepti ja lyriikoiden osalta ideat olivat päässäni. En oikeastaan hahmota koko konseptia koskaan itse musiikin osalta. Enemmän tuo trilogian idea pyöri nimenomaan lyriikoiden ja teemojen ympärillä kuin itse musiikin. Itselleni ei musiikilla tavallaan ole väliä, sillä keksin ne lyriikat siihen, jotka ovat päässäni jo pitkään jostain aiheesta pyörineet. En koskaan antaisi kenenkään kirjoittaa lyriikoita The Unguidedin kappaleisiin, mutta musiikin suhteen olen avoin (naurua).

Onko nyt kolmen albumin jälkeen takki tyhjä vai onko pää täynnä jo uusia ideoita tulevaa trilogiaa varten?

Richard Sjunnesson: Kun sain tämän albumin kirjoittamisen valmiiksi lyriikoiden osalta joskus maaliskuussa 2015 tuli itselleni kyllä olo, että tämä on tässä. Mitä helvettiä minun pitäisi sitten muka tehdä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eiköhän tuo tunne tule melkein kaikille muusikoille jotka tekevät jonkun ison ja haasteellisen projektin musiikin parissa?

Richard Sjunnesson: Varmasti. Olemme tehneet tätä kolmen albumin sarjaa nyt viisi vuotta, mutta ideat siihen ovat tietenkin olleet päässäni paljon kauemmin. Tuntuu todella oudolta olla vihdoin valmis sen kanssa. Olen kuitenkin jättänyt trilogiaan joitain aukkoja joihin saatan lyriikoiden osalta vielä palata seuraavalla albumilla, tai sitten ehkäpä keksin kokonaan uuden trilogian. Aika näyttää.

Mitä voit kertoa tarinan puolesta ”Lust And Loathing” -albumista? Millainen tarina on tämän viimeisen osan takana?

Richard Sjunnesson: Oikeastaan kaikki perustuu toivoon. Trilogian tarinana on oma elämäni eri bändien kuten Sonic Syndicaten sekä The Unguidedin kanssa, vaikkakin erilaisten metaforien ja kuvitteellisten hahmojen kautta kerrottuna. Vaikkakin kolikossa on aina kaksi puolta, on silti tämän kappaleen tarinassa on ainoastaan oma puoleni asioista. Tykkään kirjoittaa kappaleita enemmän fiktiivisestä näkökulmasta, joten minusta tuo konsepti oli äärettömän hyvä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olet tainnut aina kirjoittaa kappaleita fiktiivisesti jopa ihan ensimmäisestä Sonic Syndicaten albumista ”Eden Fire”:sta asti?

Richard Sjunnesson: Kyllä joo, koska se on tapani kirjoittaa. Minulla on usein suuria vaikeuksia olla kirjoittamatta omista kokemuksistani, mutta pyrin kuitenkin tekemään tarinat aina niin fiktiiviseksi kuin mahdollista. Silti siellä pinnan alla on aina jotain joka heijastaa omaan elämääni.

Kuuntelin albumia läpi ennen haastattelua muutaman päivän ajan ja sain itse käsityksen, että elektroniset osuudet olisivat musiikissa vahvemmin läsnä kuin aikaisemmin. Oliko teillä jokin päämäärä levyä tehdessä, että mihin suuntaan tämän albumin oli tarkoitus kääntyä?

Richard Sjunnesson: Dead By Aprilista tuttu Pontus Hjelm tuotti koskettimet albumillemme yhteystyössä veljeni Roger Sjunnessonin kanssa ja niistä tuli varsin vahvan kuuloiset. Jokainen bändimme jäsen ei oikein pidä noista koskettimista, mutta omasta mielestäni ne ovat juuri se asia joka erottaa meidät suuresta massasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olin juuri sanomassa että nuo koskettimethan ovat vahvuus, joka erottaa massasta. Ne ovat olleet läsnä alusta asti ja kuuluvat teidän tyypilliseen soundiin.

Richard Sjunnesson: Tuo on aina ollut asia, joka on jakanut mielipiteitä. Jotkut fanimme eivät pidä siitä, että koskettimia käytetään, kun taas jotkut rakastavat niitä. Se on tavallaan kompromissi, että niitä olisi loppujen lopuksi kuitenkin suhteellisen vähän. Kokonaan ne eivät kuitenkaan tule koskaan musiikistamme poistumaan, koska se on osa identiteettiämme.

Kuten sanoit ennen haastattelun aloittamista että sinulla on myös päivätyö, josta saat rahat elämistä varten. Kuinka aktiivisia teidän on tarkoitus olla tämän albumin tiimoilta keikkailun suhteen? Nähdäänkö teitä Suomessa keikalla?

Richard Sjunnesson: Tarkoituksena olisi keikkailla enemmän kuin koskaan tämän bändin historiassa. Aloitamme tämän albumin suhteen keikkailun noin kolmen viikon mittaisella Euroopan kiertueella, joka on itseasiassa tämän yhtyeen suurin. Tämän jälkeen soitamme hieman keikkoja Skandinaviassa albumia juhlistaen, eli kyllä tässä on keikkoja tulossa. Olemme todella tyytyväisiä tähän uuteen albumiimme, joten haluamme ehdottomasti soittaa sitä livenä niin paljon kuin vain mahdollista. Taisimme soittaa viime vuonna ainoastaan kolme keikkaa, joten tuo raja on ainakin nopeasti rikottu (naurua).

Nähdäänkö teitä myös Suomessa keikalla?

Richard Sjunnesson: Toivottavasti nähdään. Tarkoituksena olisi kyllä tulla kiertueelle myös sinne syksyllä 2016. Saamme kyllä aina paljon tarjouksia keikkailun suhteen, mutta harvoin olemme päässet tien päälle, mikä on harmillista. Tiedän, että niitä tarjouksia ei tule loputtomiin ellemme tartu niistä mihinkään kiinni.

Kiitoksia itsellesi ajasta ja onnea levyn tiimoilta. Haluatko lopuksi vielä sanoa jotakin haastattelua lukeville faneillenne?

Richard Sjunnesson: Tsekatkaa tietenkin albumi, ja toivottavasti tosiaan pääsisimme taas soittamaan sinne, kenties jopa ennen kesää. Mikäli ei ennen kesää, niin viimeistään sitten syksyllä.

https://www.facebook.com/TheUnguided/

Haastattelu: Arto Mäenpää