The Usedin Jeph Howard kertoo Kaaoszinelle Tavastian keikkojen odotuksistaan

The Used The Circus Live 1Yhdysvaltalainen rockyhtye The Used saapuu Helsinkiin peräti kahdelle keikalle soittaen ensimmäisen ”The Used” – sekä toisen ”In Love and Death” -albuminsa kokonaisuudessaan 9.–10. maaliskuuta. Kaaoszine tavoitti sähköpostin välityksellä juuri Euroopan-kiertueensa Englannista aloittaneen yhtyeen basisti Jeph Howardin, joka kertoili hieman kiertueen alusta sekä odotuksista tulevia Suomen keikkoja kohtaan. Voit lukea haastattelun tästä:

Terve Jeph. Kuinkas vuosi 2016 on otettu The Usedin leirissä vastaan?

Jeph Howard: Oikein hienosti! Ollaan treenattu paljon tulevaa kiertuetta varten, ja olemme todella innoissamme, kun pääsemme näitä kahden ensimmäisen albumin kappaleita livenä soittamaan!

Teillä on alkamassa varsin spesiaali kiertue Euroopassa, koska soitatte tosiaan kaksi ensimmäistä albumianne alusta loppuun. Keneltä idea alunperin tuli ja millaisin miettein lähdette kiertueelle?

Jeph Howard: Olemme itse asiassa halunneet jo kauan tarjota jotain erikoista faneillemme soittamalla ainakin yhden albumin alusta loppuun, mutta kun tarjoutui mahdollisuus soittaa sekä ensimmäinen että toinen albumi, niin pakkohan siihen oli tarttua. Olemme kerenneet soittaa albumeita jo muutamalla keikalla täällä Englannissa ja vastaanotto on ollut ihan älyttömän upea! Emme ikinä edes kuvitelleet, että ihmiset tykkäisivät näistä albumeista niin paljon!

Kumpi albumi, ”Self Titled” vai ”In Love And Death”, on itsellesi läheisempi? Miksi?

Jeph Howard: Tuo on äärettömän vaikea kysymys, sillä kumpaankin levyyn liittyy niin älyttömästi hienoja muistoja. Sanoisin silti ”Self Titled”, koska se on koko tämän bändin selkäranka ja sillä albumilla opimme kirjoittamaan kappaleita yhdessä paremmin.

Soititte ensimmäisen keikkanne Suomessa muutama vuosi takaperin The Circuksessa, ja muistan itse asiassa tehneeni kanssasi videohaastattelun backstagelta löytyvässä WC-tilassa. Tuon videohaastattelun lisäksi muistan keikan olleen äärettömän kova ja jengin hyvin mukana keikalla. Millaisia muistoja itselläsi on Suomeen liittyen?

Jeph Howard: Se on oikein (naurua). Teen aina parhaat haastatteluni WC:ssä istuessani. Kiitoksia kehuistasi. Meillä itse asiassa asuu Suomessa jonkin verran kavereita ja on mukava tavata heitä pitkän tauon jälkeen. Myös risteily Suomeen oli hyvin hauska ja meillä oli siellä äärettömän hauskaa!

Soitatte tällä kiertueella läpi kaksi eri settilistaa. Mitkä kappaleet ovat omia suosikkejasi noilta kahdelta ensimmäiseltä albumilta?

Jeph Howard: ”Noise And Kisses” sekä ”Let It Bleed” ovat aina olleet hauskoja soittaa livenä. Kaikista kappaleista suosikkini soittaa livenä on ehkäpä ”Choke Me”.

Onko noilla kahdella ensimmäisellä albumilla joitain kappaleita, joita ette ole koskaan aikaisemmin livenä soittaneet? Tuliko vanhoja kappaleita treenatessa mieleen mitään hienoja muistoja vanhoilta ajoilta?

The Used The Circus Live 2Jeph Howard: Joitain kappaleita olemme soittaneet ainoastaan kerran tai kahdesti ja joitain taas olemme soittaneet livenä jo, ennen kuin niitä on edes nauhoitettu. Joitain kappaleita tosiaan ei ole soitettu livenä yli kymmeneen vuoteen, joten käytännössähän nuo kappaleet sai opetella alusta asti soittamaan uudestaan. Kyllähän noiden kappaleiden soittaminen toi muistoja mieleen. Silloin kun julkaisimme ensimmäisen albumimme, jouduimme kysymään keikan jälkeen tippiä faneilta, jotta saimme tarpeeksi bensarahaa päästäksemme seuraavalle keikkapaikalle. Voi noita aikoja.

The Used on tosiaan ollut kasassa 15 vuotta. Tuleeko tuolta ajalta mieleen jotain ikimuistoisia keikkoja tai tapahtumia, joita haluaisit jakaa?

Jeph Howard: Vuosiin mahtuu niin paljon upeita muistoja, että en oikeasti osaa nostaa yhtä ylitse muiden. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut uran musiikin parista ja soittanut keikkoja eri puolilla maapalloa. Tavallaan jokainen keikka on se uran kohokohta nykypäivänä ja nautin jokaisesta keikasta yhtä paljon, tapahtuivatpa ne sitten suuren festivaalin lavalla tai pienessä rähjäisessä klubissa.

Kiitoksia paljon itsellesi ajasta ja onnea tulevalle Euroopan-kiertueelle. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain suomalaisille faneillenne ennen Suomeen tulemista?

Jeph Howard: Kiitos tuesta! Tulkaa keikoille ja hengatkaa ihmeessä meidän kanssamme keikkojen jälkeen. Opetelkaa sanat vanhoista kappaleista, että voitte laulaa kovaa mukana. Mikäli ette keikalla sanoja muista, keksikää ne vain omasta päästä. Siten varmasti kaikilla on hauskaa!

Lippuja The Usedin keikalle voit ostaa täältä.

Haastattelu: Arto Mäenpää

Kommentoi julkaisua