The Voice Of Finlandissa hopealle sijoittunut heavylaulaja Paavo Laapotti matkasi kilvan myötä Loimaalta Los Angelesiin

Kirjoittanut Petri Klemetti - 9.5.2022

Paavo Laapotti tuli tunnetuksi sijoituttuaan toiseksi tämän vuoden The Voice Of Finland -kilpailussa. Laapotti esitti nimekkäitä heavy- ja rock-kappaleita. Hän esitti ensimmäisenä biisinään Tenacious D:n ”Master Exploderin” ja lähetti siitä linkin bändin kitaristin Kyle Gassin managerille. Tästä vaikuttuneena bändi kutsui Laapotin mukaan Los Angelesiin kahdelle keikalle heittämään encorena kyseisen kipaleen heidän kanssaan. Palataanpa vielä hetkeksi The Voice Of Finlandin tunnelmiin Paavo Laapotin matkassa.

Vedit Ääni ratkaisee -vaiheessa itsevarman ja asenteikkaan esityksen Tenacious D:n Master Exploder -biisistä. Oli ilmeisesti kannattava valinta. Oliko helppo päätyä kyseiseen ralliin?

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Paavo Laapotti: Mä oon ollut Tenacious D -fani jo pitkään ja tykkään laulaa heidän kappaleitaan. Tämä kyseinen biisi on itselle se vakkaribiisi laulaa illanistujaisissa. Kämppis yksissä kemuissa sanoi mun vedon jälkeen, että mun pitäis hakea Voiceen tolla biisillä. Sit mä vaan sanoin hänelle, että ”voin mä lähtee jos sä tuut kattomaan”. Joten niin me sit tehtiin.

Esittämissäsi biiseissä oli aika paljon vaihtelua. Kuinka paljon tuolla saa itse päättää, mitä esittää vai tuleeko toiveita tai jopa valmentajien valitsemia kappaleita mikä pitää esittää?

Kuva: Saku Tiainen

Paavo Laapotti: Itse saa päättää todella paljon biiseistä. Ääni ratkaisee -vaiheessa saa vetää käsittääkseni mitä vaan. Kaksintaistelussa tähtivalmentajat päättävät biisit, mutta muuten se on valmentajan kanssa yhdessä mietitty kompromissi. Mä oon sen verran lujatahtoinen ja tiedän mitä haluan tehdä, niin mä välillä jouduin Juhan kanssa vähän vääntämään. Mutta olen siitä hyvin tyytyväinen, että sain pitää oman linjani aivan loppuun asti.

Valitsit aluksi Tonin & Sipen tiimin, mutta jo kaksintaistelussa olit vaarassa tippua pois kilpailusta, koska he valitsivat jatkamaan Pyry Lintusen, kunnes sitten kaikki muut tiimit olisivat halunneet kaapata sinut itselleen. Valitsit Juha Tapion tiimin.

Paavo Laapotti: Juu näin pääsi käymään. Olin siinä kohtaa älyttömän tyytyväinen, että molemmat jatkaa kisassa. Juhan kommentit ääni ratkaisee -vaiheessa olivat niin puhuttelevia, että mietin silloin jo hänen tiimiinsä lähtöä. Joten valinta tuossa tilanteessa oli aika helppo. Mulla oli hyvä fiilis hänestä valmentajana.

Millaisena koit Juha Tapion tiimin ja itse Juhan? Juha on ainakin sanonut sinua äärimmäisen mukavaksi kaveriksi.

Paavo Laapotti: Juha Tapio on aivan loistava valmentaja. Hänellä on kokemusta esiintymisestä ja hän todellakin osaa yllättää musikaalisuudellaan yli genrerajojen. Sain häneltä hyviä vinkkejä joka vetoon ja hänellä oli täysi luotto minuun. Me tulimme myös todella hyvin juttuun ja hän on hyvin välittävä tiimiläisiään kohtaan.

Millaista konkreettista valmennusapua tiiminvetäjiltä saa vai saako edes varsinaisesti kun siinä ei kai hirmuisesti ole aikaa aina yhden kilpailijan kanssa heillä – toki lyhyt pätkä television kautta vääristää mielikuvaa.

Paavo Laapotti: Meillähän oli aika paljon treenejä ja valmentajat ovat melkein aina mukana niissä. Tottakai myös käytiin Juhan kanssa vetoja ja esiintymistä puhelimitse läpi ja sain sitä kautta myös palautetta. Palautetta saa kyllä todellakin tarpeeksi ja jos itseä joku askarruttaa, niin aina löytyy apua. Oli se sitten esiintymiseen, laulamiseen, koreografiaan tai lavakarismaan liittyvää.

Mikä on ollut Voice-matkalla parasta?

Kuva: Saku Tiainen

Paavo Laapotti: Todella vaikeaa nimetä vain yhtä asiaa. Kokemuksena ihan mieletön ja suosittelen kaikille, ketä hiemankin laulaminen yleisön edessä kiinnostaa. Hienoimpia asioita Voicessa on tavata älyttömän hyviä tyyppejä, luoda kontakteja, soittaa erittäin taitavan bändin kanssa, esiintyä isolla lavalla isolle yleisölle ja tietty saada kehuja tähtivalmentajilta.

Muuttiko osallistuminen Voiceen käsitystä kyseisestä formaatista?

Paavo Laapotti: No ehkä sillä tavalla, että näkee miten tällaista suuren tuotannon televisio-ohjelmaa tehdään kulisseissa. Mutta olin aika tietoinen jo ohjelmaan lähtiessä, että mitä se tulisi olemaan.

Amerikan-kuvio järjestyi ilmeisesti aika ripeällä aikataululla. Miten kaikki tapahtui ja oliko kannattava reissu?

Paavo Laapotti: Eli laitoin ääni ratkaisee -vaiheen vedosta YouTube-linkin Tenacious D:n kitaristin Kyle Gassin managerille ja kirjoitin siihen, että toivon heidän näkevän esityksen ja huomaavan arvostukseni bändiä kohtaan. Parin päivän päästä sain sähköpostia managerilta, että Kyle oli nähnyt tämän klipin ja hän rakasti sitä. He sanoivat että haluaisivat lennättää minut kolmen viikon päästä Los Angelesiin heittämään keikkaa Kyle Gassin toisen bändin Trainwreckin kanssa. He olisivat minulle taustabändinä ja minä vetäisin encoressa Master Exploderin heidän kanssaan. Ensin en meinannut uskoa tätä todeksi, mutta puhuttuani managerin kanssa puhelimessa, olin vakuuttunut, että tähän on pakko tarttua. Oli kyllä aivan älyttömän hieno reissu kaikenkaikkiaan. Matkani kesti viikon ja yövyin Kyle Gassin kotona.

Trainwreck ei ole kovin iso nimi ja keikkapaikka, jossa esiinnyitte, oli verrattain pieni. Millaista oli vetää näiden legenda-muusikoiden seurassa? Millaisia olivat ihmisinä ja miten sinut otettiin vastaan siihen leiriin?

Paavo Laapotti: Heillä on oma kuulijakuntansa, mutta eihän se bändi tietenkään ole esimerkiksiTenacious D:n kokoluokkaa. Keikkapaikan nimi oli Harvard & Stone ja ymmärtääkseni sen kapasiteetti oli noin 200 henkilöä. Keikat menivät erittäin hyvin, kaikki meni juuri niin kuin piti. Perjantaina oli vähemmän porukkaa, mutta lauantaina paikka oli tupaten täynnä, koska Jack Black (Tenacious D, laulu & kitara) oli myös esiintymässä siellä. Voin sanoa, että mua ei ole ikinä jännittänyt niin paljoa kuin esittää se biisi Tenacious D:n edessä. Mutta esitin kappaleen, poistuin lavalta, Jack tuli perässäni pois lavalta, halasi minua ja sanoi että ”vedit aivan helvetin hyvin”. Eli ei oikeestaan paremmin olis voinut mennä.

Molemmat herrat ovat erittäin rentoja, hauskoja ja maanläheisiä kavereita. Kylen kanssa tuli hengattua paljon enemmän, mutta molemmat ottivat minut vastaan avosylin. Jackin ensimmäinen lause mitä hän minulle sanoi oli ”Mä oon kuullut susta, oon sun fanisi.” Meillä oli hyvin rento hengailutauko lauantaina ennen keikkaa ja puhuimme kaikenlaista elokuvista, musiikista ja Suomesta. Jack halusi myös avata ääntä kanssani, joten teimme muutamia ääniharjoituksia. Kylen kanssa jammailimme aika paljon hänen kotonaan ja se oli aivan mahtavaa. Olemme puhuneet Kylen ja Jackin kanssa jatkosta, saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Neloskanavan jakamia videoita esityksistäsi on katsottu Youtubessa kymmeniätuhansia kertoja lyhyessä ajassa.

Paavo Laapotti: Kyllä, olen huomannut että vetojani katsotaan aika paljon Tubessa. Olen siitä hyvin otettu ja on todella hienoa nähdä että ihmiset diggaavat metallista tuossa formaatissa niin paljon. Ja YouTuben ansiostahan myös muut maat näkevät minun vetojani, mikä on todella hienoa. Olen saanut todella paljon viestejä ympäri maailmaa, mikä tietty kertoo sen että kysyntää on.

Ilmeisesti aiemmin kokemasi yleisöt ovat olleet pienempiä. Turun Logomossa kuitenkin vastassa oli tuhatpäinen seuraajajoukko. Miltä esiintyminen siinä tilanteessa tuntui?

Paavo Laapotti: Aivan sairaan hienoa! Sellaisesta ihmismäärästä saa paljon voimaa esitykseen ja oli todella hienoa, kun ihmiset huusivat nimeäni. Olen soittanut lähinnä 20-40 hengelle juhlakeikkoja, joten tämä oli jotain aivan älyttömän siistiä. Mutta ajattelen aina, että keikka kuin keikka ja aina vedetään tosissaan ja täysillä. Esiintyminen on vaan ylipäätään niin hemmetin kivaa.

Sinulla on kolme bändiä; melodista death metalia työstävä Defiled Serenity, raakaa black metalia soittava Kuusuo sekä hevi/rock-covereita esittävä Poponjet. Ovatko yhtyeet saaneet minkäänlaista nostetta tästä Voice-pestistäsi?

Paavo Laapotti: Kyllä kaikki bändini ovat saaneet hyvin näkyvyyttä ja ihmiset ovat olleet kiinnostuneita niistä. Poponjetille ollaan buukattu keikkoja nyt kesälle ja meidän ensimmäinen julkinen keikka on 21. toukokuuta Loimaan Sport Bar Live Clubilla. Kuusuolta on tulossa kokopitkä albumi kesän tai syksyn aikana ja ensimmäistä singleä ”Life Buried In Swamp” voi käydä kuuntelemassa kaikista striimauspalveluista. Tämä uusin bändini Defiled Serenity on täysin minun säveltämää ja sanoittamaa musiikkia, jossa laulan ja soitan rytmikitaraa. Ensimmäinen sinkku on tulossa pian ulos, joten kannattaa ottaa bändin somet haltuun!

Kiitos haastattelusta. Haluatko lisätä loppuun vielä jotain?

Paavo Laapotti: Kiitos ihan älyttömän paljon jokaiselle, joka on äänestänyt, tukenut, tykännyt ja kommentoinut minun Voice esityksiäni. Minulla on todella mahtava tukijoukko ja en todellakaan olisi päässyt noin pitkälle ilman teitä. Syvä kumarrus minulta teille. Lupaan pysyä musiikin parissa ja nähdään keikoilla!