Thrash metal -yhtye Inkvisitor lopettaa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 10.6.2019

Kotimainen thrash metal -yhtye Inkvisitor on päättänyt lopettaa toimintansa. Yhtyeen kitaristi Jesse Kämäräinen on julkaissut aiheesta pitkän kirjoituksen, jonka voit lukea kokonaisuudessaan tästä:

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Muut neljä sälliä ilmoittivat 31.5. ykskantaan jatkavansa keskenään. Minä taasen meinaan perustaa uuden tai liittyä olemassa olevaan bändiin Helsingissä. Väärien spekulaatioiden torppaamiseksi tässä kaikki olennainen kaunistelematta. Pitkä teksti, mutta eipä ole kyllä kovin yksiselitteinen tuo tilannekkaan.
Faktat:
Syyt:
Syyksi bändistä eroamiselle annettiin se, että musiikilliset intressit ovat liian erilaiset. Kaikki tehdyt aihiot olisi pitänyt romuttaa ja ilmeisesti lisätä reilusti core/jazz/djent -viboja thrashin ja yleisen aggressiivisuuden kustannuksella.
Bändin päättyminen ilmoitettiin Joensuun keikan jälkeen 31.5. jurrissa juuri ennen saunaan menemistä kun kysyin ohimennen että koskas sorvataan kertyneitä aihioita kokoon ja mietitään levyä.
Biisinkirjoituksesta ja musiikillisesta suunnasta:
Porukassa oli (minun aloitteestani) alunperinkin pyöritelty ajatusta siitä että seuraavan levyn myötä saatekirjeisiin oltaisiin kirjoitettu bändin olevan extreme metal -bändi, koska kaikilla oli fiilis ettei uusi matsku ollut enää puhdasta thrashiä, vaan bändin musa ja habitus oli laventumassa. Olin myös haastatteluissa väläytellyt ideaa että kolmas lätty olisi ollut vaikeasti lokeroitavissa.
En kuullut puoliakaan muiden tekemistä biiseistä. Niitä ilmeisesti tehtiin meikäläisen korvan ulkopuolella nelikkona. Ne muutamat jotka kuulin, kuulin treeniksellä aina jonkun roudaushärväyksen tai muun sekoilun keskellä, joten keskittyminen niihin ei ollut kovin helppoa. Joukossa oli muutama aihio, jotka olivat sen verta progeilua, etteivät ne meikäläisen mielestä sopineet bändin katalogiin. Nämä kuitenkin kuulin aina vain kerran em. treenistilanteissa, joten syvällisempi analysointi oli mahdotonta. Näitä ei myöskään ladattu bändin yhteiseen demokansioon jonne ladattiin kaikki uudet aihiot jokaisen kuultavaksi ja helposti saatavaksi, joten niitä ei voinut itsekseen kuunnella.
Oli myös biisejä jotka muut jakoivat kanssani ja joita työstettiin. Muutamia biisejä tehtiin lyriikoita vaille valmiiksi ja mun mielestä ne oli vahvoja.
Meikäläisen tekemiä biisejä muokattiin kohtuu rankastikkin ja kutsuin muut mukaan antamaan panoksensa. Muiden biiseihin koskettiin nimellisesti muutaman harmonian verran ja osaan ei saanut tehdä mitään muutoksia. Muutoksia ehdotellessa todettiin ettei näistä nyt sitten tulekkaan bändin biisejä, vaan menevät takaisin pöytälaatikkoon. Myöskään isoa osaa tekemistäni aihioista ei kommentoitu lainkaan.
Myös vallinnut soundi ja tuotanto ei miellyttänyt osaa porukasta. Annoin kyllä stemit ja pyysin omaa havainnoilmaa aiheesta, mutta en sitä koskaan saanut. Myöskin mixejä pallotellessa kommentit olivat vain ympäripyöreitä, eikä niistä saanut tolkkua minä tai miksaaja.
Yleisestä meiningistä bändissä:
Basistille meinattiin jo kerran antaa kenkää tammikuussa jatkuvien treenien ja demosessioiden perumisten takia. Vähän on vaikea tehdä biisejä porukassa jos ei tule paikalle. Syyksi tarjottiin tasoa ”ei huvita/ei jaksa”, vaikka meikäläinen ja toinen kitaristi reissuttiin jatkuvasti Jyväskylään että homma pyörii (ja vokalisti Porvoosta Jyväskylään vuosi takaperin). Kuitenkin muut olivat sitä mieltä että annetaan mahdollisuus, kun itse taasen totesin ettei jätkään pysty luottamaan ja luotto on bänditoiminnassa ainoa asia millä on loppujen lopuksi merkitystä.
Lisäksi uusien jätkien kokemattomuus bänditoiminnassa kostautui, kun ei ymmärretty ettei olemassa olevan bändin kelkkaa voi tuosta vaan kääntää mieleisekseen. En myöskään ymmärrä, että miksi edes on liitytty bändiin jos alunperinkään thrash ei ole kiinnostanut.
Periaatteessa ymmärrän, että jos musa ei maistu, niin vaikeahan siitä on ketään syyttää. Mun mielestä tän kuitenkin olisi voinut hoitaa paremminkin ja osa annetuista syistä oli lievästi sanottuna hataralla pohjalla, enemmän kuulosti omaan korvaan siltä, ettei vaan osattu sitten kuitenkaan kunnolla sorvata porukassa biisejä tai puhua suuta puhtaaksi kun asiasta kysyttiin.
Päällimmäisenä fiiliksenä käteen jäi armoton vitutus lähes seitsemän vuoden työn erittäin antiklimaattisesta lopusta, mutta sen laannuttua parin päivän jälkeen jäljelle jäi lähinnä vain suuri pettymys nahkeaan loppuun ja siihen että potentiaalia olisi ollut pitemmällekkin. Yksi EP, kaksi täyspitkää (joista uusin kansainvälisillä standardeilla), 8 musavideota, 87 keikkaa ja käytännössä neljätoista muusikkoa (jäsenet + sessio) meikäläisen lisäksi. En kadu mitään, mitä saatiin aikaan, mutta suren sitä miten se päättyi. Stephen Kingiä vapaasti mukaillen, ka-tet on nyt särkynyt.
Mitäs sitten seuraavaksi?
Voisin tietty kasata uuden porukan (taas) ympärille, mutta jotenkin hommasta on mennyt siltä osin maku ja fiilis lähentelee kuolleen hevosen ruoskintaa. Myöskin ottaen huomioon sen, että jo kirjoitetut biisit olivat muutenkin liukumassa uuteen suuntaan, tuntuu ehkä fiksummalta lähteä liikkeelle puhtaalta pöydältä ilman aikaisempaa historiaa. Siispä, jos haluat perustaa bändin tai sun bändi on kitaristia vailla Helsingissä, niin nappaa viestiä. Motivaatiota tehdä asioita on, kamatkin löytyy ja kyllähän nuo nyt tekemättömäksi jääneet omat biisiaihiotkin näkisi mieluusti julkaistuina muodossa tai toisessa.
P.S. Myydään loput merkkarit about omakustannehintaan jotta saadaan loput äänitysevelat kuitattua. Siispä suuntaa Bandcampiin tai levykauppa Äxään ja osta paita & lätty.

https://www.inkvisitor.bandcamp.com/merch
https://www.recordshopx.com/artist/inkvisitor/?

In English

Inkvisitor has parted ways for good. Rest of the band declared that they want to pursue totally different musical avenues and I have no desire to go over another line-up change. I will start a new band or join one, but Inkvisitor’s tale is done, at least for now. After Stephen King, the ka-tet is broken.

P.S. We are selling the rest of our merch cheap, so head to our Bandcamp or to Recordshop X for a good discount.
https://www.inkvisitor.bandcamp.com/merch
https://www.recordshopx.com/artist/inkvisitor/?

Jesse Kämäräinen
Guitarist / Founder
10.06.19. Helsinki