Thrash metalia ja eeppisyyden rajoja rikkovia albumeita: nämä albumit täyttävät tänä vuonna 10 vuotta

Kirjoittanut Tia Salmela - 6.1.2022

Vuosi 2021 oli hiuksen hienon verran parempi kuin koronan turmelema 2020. Nyt onkin suuret odotukset vuodelta 2022: palaako kaikki viimeinkin ennalleen ja päästään normaalisti keikoille? Se jää nähtäväksi, mutta matkataan ensin kymmenen vuotta taaksepäin ja katsotaan, mitkä albumit juhlivat tänä vuonna 10-vuotispäiviään:

1. Wintersun – ”Time I”:

Kahdeksan vuotta debyyttialbumi ”Wintersunin” julkaisun jälkeen päivänvalon näki kauan odotettu Wintersunin toinen albumi ”Time I”. Massiivisen Time-kokonaisuuden ensimmäinen puolisko sisältää äärimmäisen eeppistä musiikkia ensimmäisestä raidasta viimeiseen. ”Time II:sta” odotellessa!

2. Kreator – ”Phantom Antichrist”:

”Phantom Antichristin” julkaisun aikana kolmekymppisiään juhlinut Kreator ei todellakaan näyttänyt hidastumisen merkkejä. Tiukat riffit yhdistettynä Mille Petrozzan käskytykseen toimivat tämän albumin selkärankana.

3. Lamb of God – ”Resolution”:

”Resolution” jatkoi samalla Lamb of Godille tyypillisellä aggressiivisellä linjalla. Valitettavasti albumin kiertue päättyi lyhyeen, kun Tšekin viranomaiset pidättivät Randy Blythen kuolemantuottamuksesta epäiltynä. Kiertue sai onneksi myöhemmin jatkoa, kun Randy vapautettiin syytteistä.

4. Gojira – ”L’Enfant Sauvage”

Jos ennen tätä albumia ei jostain syystä ollut ikinä kuullutkaan Gojirasta, niin aivan viimeistään tämän julkaisun jälkeen varmasti tiesi, mikä Gojira on. ”L’Enfant Sauvage” on yhtyeen ensimmäinen julkaisu suuren levy-yhtiön (Roadrunner Records) kautta. Maailmalle saatettiin tältä albumilta jopa viisi singleä: ”L’Enfant Sauvage”, ”Liquid Fire”, ”The Axe”, ”Explosia” ja ”Born in Winter”.

5. Before the Dawn – ”Rise of the Phoenix”:

”Rise of the Phoenix” on viime vuoden puolella elonmerkkejä näyttäneen Before the Dawnin toistaiseksi viimeisin albumi. Toisin kuin aikaisemmilla albumeilla, ”Rise of the Phoenix” ei sisälllä juurikaan puhtaita lauluosuuksia.

6. Swallow the Sun – ”Emerald Forest and the Blackbird”:

Synkkänä helmikuun ensimmäisenä päivänä päivänvalon näki Swallow the Sunin ”Emerald Forest and the Blackbird”. Albumin singlejulkaisuna toimi ”Cathedral Walls”, jossa vierailevana äänenä on silloin Nightwishissä ollut Anette Olzon. ”Emerald Forest and the Blackbird” on myös viimeinen albumi, jossa Kai Hahto hoitaa rumpalin pestiä ennen siirtymistään Nightwishin riveihin.

7. Devin Townsend Project – ”Epicloud”:

”Epicloud” on Devin Townsend Projectin viides albumi. ”Ziltoidin” jatko-osaa lähdettiin tekemään, mutta ”Epicloud” siitä syntyi.

8. Stam1na – ”Nocebo”:

”Nocebo” on lemiläisen Stam1nan viides albumi, jolla kuullaan pitkästä aikaa sitten demoaikojen myös englanninkielistä materiaalia ”Nomad”-biisin muodossa. Albumilta lohkaistiin sinkuiksi ”Valtian Uudet Vaatteet” ja ”Puolikas Ihminen”.

9. Testament – ”Dark Roots of Earth”:

”Dark Roots of Earth” on Testamentin 11. albumi, jolla jälleen kuullaan Alex Skolnickin ja Eric Petersonin saumatonta yhteistyötä. Tällä albumilla myös paluun teki rumpali Gene Hoglan, joka korvasi Paul Bostaphin. Singleinä tältä albumilta julkaistiin ”True American Hate” ja ”Native Blood”.

10. Serj Tankian – ”Harakiri”:

Pientä helpotusta System Of A Down -ikävään toi Serj Tankianin kolmas sooloalbumi ”Harakiri”. Tältä albumista saimme kolme singleä: ”Figure It Out”, ”Cornucopia” ja ”Harakiri”.

11. Mokoma – ”180 Astetta”:

Mokoma toi tällä albumillaan esiin yhtyeen hempeämmän puolen. ”Punamultaa” ja ”Vapaa” -kappaleet järisyttivät Mokoman raskaamman materiaalin ystäviä, mutta onneksi ”180 Astetta” pitää sisällään myös tyjympää tavaraa, kuten singlenä julkaistu ”Valkoista Kohinaa” ja ”Kuollut Kuolleempi Kuollein”.

12. Overkill – ”The Electric Age”:

”The Electric Age” on Overkillin 16. albumi ja yhtyeen ensimmäinen, joka ylsi Billboardin top 100 -listalle. Kun yhtyeen nokkamies Bobby ”Blitz” Ellsworth käskyttää, on kuunneltava ja toteltava!

13. Van Halen – ”A Different Kind of Truth”:

Vihdoin 14 vuoden jälkeen saatiin kuulla uutta Van Halenia David Lee Roth nokkamiehenä. ”A Different Kind Of Truth” on ainoa Van Halen -albumi, jossa basistin pestiä hoiti Eddie Van Halenin poika Wolfgang Van Halen. Valitettavasti se myös jäi Van Halenin viimeiseksi albumiksi.

14. Ensiferum – ”Unsung Heroes”:

Ensiferumin kolme vuotta aikaisemmin julkastu ”From Afar” nosti tason todella korkealle, mikä aiheutti pelkoa siitä, yltääkö ”Unsung Heroes” läheskään samoihin sfääreihin. Hieman vaisuksi yritys jäi, mutta sentään settilistoille päätyi tältä albumilta ”In My Sword I Trust” ja ”Burning Leaves”.

15. Marilyn Manson – ”Born Villain”:

Melkoisessa kohumöyhennyksessä pyörineen Marilyn Mansonin kahdeksas albumi sai melkoisen murskaavan vastaanoton. Mansonin biisien lisäksi albumilta löytyy myös cover-versio Carly Simonin kappaleesta ”You´re So Vain”, jossa vierailee näyttelijä Johnny Depp.

16. Paradise Lost – ”Tragic Idol”:

Paradise Lostin kolmastoista albumi yhdistelee klassista doom metalia klassiseen metalliin. Verrattuna edelliseen ”Faith Divides Us – Death Unites Us” -albumiin ”Tragic Idol” sisältää enemmän melodisia elementtejä. Melodisemmasta aspektista huolimatta yhtyeen raskas puoli on silti edelleen todella vahvasti läsnä.

17. Korpiklaani – ”Manala”:

Synkästi nimetty ”Manala” on oiva lisäys Korpiklaanin albumikatalogiin. Se on myös ensimmäinen albumi, jossa viulisti Tuomas Rounakari on mukana. ”Manala” pitää sisällään Korpiklaanin version ”Ievan Polkasta” sekä ”Metsälle” -kappaleen, joka oli mukana myös Uuden musiikin kilpailussa.

18. Sabaton – ”Carolus Rex”:

Naapurista saatiin taas pläjäys historiaa, kun Sabaton julkaisi Ruotsin Kuningas Kaarle XII:sta kertovan albumin. Albumin singleinä julkaistiin Kaarle XII:n kruunauksesta kertova ”Carolus Rex” ja ”The Lion Form the North”, joka puolestaan kertoo Kustaa II Aadolfista. Siinä vähän historiaa!

19. Sonata Arctica – ”Stones Grow Her Name”

Kotimaisen power metalin sanansaattajat julkaisivat myös uutta materiaalia ”Stones Grow Her Name” -albumin muodossa. Tältä albumilta löytyvät mm. jatkuvassa radiosoitossa olleet ”I Have a Right” ja ”Shitload of Money”.

20. Viikate – ”Petäjäveräjät”:

Kultaa myynyt ”Petäjäveräjät” jatkaa ”Kuu Kaakon Yllä” -albumin aloittamaa matkaa: niin musiikillisesti kuin myös albumin nimen sanaseppoilussa. Kaarle Viikatteen rauhoittava ääni tuudittaa kuuntelijaa raidalta toiselle, ja iskelmävivahteiset riffit tanssittavat taustalla. Tältä albumilta tarjoiltiin singleinä ”Sysiässä” ja ”Se on Kivi-Iskelmää!”.

Luetuimmat

Uusimmat