Thundermotherin mukaan naisrokkarit joutuvat kokemaan ennakkoluuloja vielä tänäkin päivänä

Vuonna 2010 perustettu ruotsalainen hard rock -yhtye Thundermother on julkaissut uransa aikana kolme albumia. Vuoden 2017 alussa yhtye koki merkittäviä muutoksia, kun yhtyeen riveistä poistui neljä jäsentä. Thundermotherin ainut alkuperäinen jäsen Filippa Nässil onnistui kuitenkin kokoamaan ympärilleen uuden kokoonpanon. Uudella kokoonpanolla äänitetty ”Thundermother”-albumi julkastiin alkuvuodesta, ja sen tiimoilta ruotsalaisyhtye saatiin viimein Suomeenkin.

Tervetuloa Kuopioon! Kuinka Thundermother voi tänään?

Emlee & Guernica: Hyvin! Meillä on ollut pitkä päivä matkustaessamme tänne kotoisaan kaupunkiinne ja olemme innoissamme näkemään, millainen yleisö täällä oikein on. Olemme ensimmäistä kertaa Suomessa, joten olemme täpinöissämme.

Suomalainen yleisö on myös varmasti innoissaan saapumisestanne Suomeen. Katsoin sivuiltanne tämän vuoden keikkahistoriaanne, ja olette soittaneet tänä vuonna paljon keikkoja. Tekeekö Thundermother joka vuosi näin paljon keikkoja, vai onko tämä vuosi poikkeus?

Emlee & Guernica: Kyllä se on tavallista yhtyeellemme. Julkaisimme alkuvuodesta uuden albumin, joten olemme matkustaneet päästäksemme soittamaan uusia kappaleita yleisölle. Me haluaisimme vieläkin enemmän keikkoja. Haaveenamme on tehdä tätä kokopäiväisesti.

Emme ole valitettavasti menossa lokakuussa Espanjaan, sillä soitamme KISSin kanssa Kiss-risteilyllä. Jouduimme siirtämään Espanjan lokakuun keikat helmikuulle. Olemme todella kiitollisia siitä, että saamme osallistua risteilylle, joka on osa KISSin jäähyväiskiertuetta.

Thundermother julkaisi alkuvuodesta kolmannen albuminsa. Levy on siinäkin mielessä erityinen, että se on ensimmäinen albumi, jolla soittaa koko nykyinen kokoonpano. Mitä mieltä olette levystä?

Filippa: Mielestäni tämä on Thundermotherin paras albumi. Uudet jäsenet ovat ammattitaitoisia muusikoita. Ensimmäinen levy on toki hyvä, se potkii kunnolla. Debyytti on saanut eniten vaikutteita AC/DC:stä, kun toisessa levyssä on otettu vaikutteita enemmän Motörheadista. Mitä tulee uusimpaan levyyn… Olen siitä todella ylpeä!

Kun yhtyeen riveistä lähti aikanaan neljä jäsentä, oliko uusien jäsenien löytäminen tilalle vaikeaa?

Filippa: Ei oikeastaan, koska yhtye oli jo aika iso, joten kun kysyin muita liittymään siihen, he olivat kovin innoissaan. Olimme jo lämmitelleet Motörheadiä ja soittaneet isoja keikkoja Wackenissa, joten he olivat kovin kiinnostuneita.

Guernica: Olin kiinnostunut olemaan osa yhtyettä jo sen takia, että se oli huomattavasti isompi kuin ne yhtyeet joissa olin ollut mukana aiemmin. En siis voinut kieltäytyä tällaisesta mahdollisuudesta, koska musiikki on intohimoni ja haluan tehdä sitä elääkseni.

Olin seuraavaksi aikeissa kysyä, mitkä asiat motivoivat teitä soittamaan rockia, vaikka rock ei olekaan tällä hetkellä niin suosittu kuin se voisi olla.

Guernica: Minulle syy on intohimo ja rakkaus musiikkia kohtaan. Kun löysin rockin, se oli äänelleni täydellinen valinta. Pystyn hyödyntämään taitojani ja ääntäni parhaiten rock-musiikin parissa.

Emlee: Löysin paikkani rockin parista. Rockissa on kyse siitä, että saa olla oma itsensä ja olla välittämättä muiden mielipiteistä. Se sopii meille ja saamme toteuttaa itseämme sitä kautta.

Mitkä yhtyeet saivat teidät sitten mukaan musiikkiin?

Sara: Moni yhtye on vaikuttanut siihen, että innostuin rockista. Ehkä merkittävimmät ovat Red Hot Chili Peppers, Pantera ja Rage Against The Machine.

Guernica: Pidän musiikista hyvin laajalla skaalalla ja luulen, että yllättyisit, kun kuulisit mitä kaikkea kuuntelen. Lapsena innostuin musiikista pitkälti No Doubtin ja Gwen Stefanin kautta, mutta kun laajensin reviiriä ja aloin etsiä omaa ääntäni päädyin 80-luvun musiikkiin. Sebastian Bachilla oli suuri vaikutus kuten Ronnie James Diolla. Ja totta kai Robert Plantilla, koska he ovat huippulaulajia. Kirjo on hyvin laaja ja sitä on vaikea määritellä. Esimerkiksi Janis Joplinilla ja Chris Cornellillakin on ollut vaikutuksensa.

Emlee: Minulle Iron Maiden on ollut merkittävin vaikuttaja. Rumpaleista Led Zeppelinin John Bonhamilla on ollut merkittävin vaikutus minuun rumpalina.

Filippa: Minun ehdoton suosikkini yhtyeistä on AC/DC. Toki bluesvaikutteitakin löytyy, esimerkiksi Eric Clapton. Lapsena minulla oli tapana kuunnella Ozzy Osbournea kaiken aikaa.

Seuraava kysymys on vaikea, mutta kysyn sen silti: Jos joutuisitte valitsemaan kaikkien aikojen parhaimman rock-albumin, mikä se olisi?

Filippa: AC/DC ”High Voltage”.

Sara: Levy, josta en saa koskaan kyllikseni on Red Hot Chili Peppersin ”Californication”.

Emlee: Kai joudun valitsemaan Iron Maidenin ”Number Of The Beastin”.

Guernica: Minä sanon, että se on Guns N’ Rosesin ”Appetite For Destruction”.

Valinnoista huolimatta naiset totesivat yhteen ääneen, että hyviä levyjä on liikaa ja valinta oli hyvin haastava, mutta me suomalaiset saimme ainakin nyt hieman viitteitä siitä, mitkä levyt ovat yhtyeen jäsenten arvossa. Keskustelu siirtyi seuraavaksi siihen, millaista musiikkia Thundermother kuuntelee kiertueella tai yhdessä ollessaan. Yhtye totesi kuuntelevansa musiikkia laidasta laitaan ja tunnetiloista riippuen, mutta rock, etenkin 70-luvun, on kovassa kulutuksessa. Vastaavasti 80-luku tulee skipattua usein. Yhtyeen jäsenet tutustuvat myös lämmittelijäyhtyeidensä musiikkiin, sillä välillä näistä yhtyeistä löytyy todella hyviä tekijöitä.

Rock-musiikin pelikenttä koostuu pitkälti miespainotteisista yhtyeistä ja Thundermother onkin mukava poikkeus kentällä. Oletteko koskaan joutuneet kohtaamaan vähättelyä tai ennakkoluuloja sen takia, että olette naisia?

Emlee: Meistä tuntuu lähes aina siltä, että joudumme todistamaan muille, että meistä on tähän hommaan.

Guernica: Vaikka emme koe, että meidän tarvitsee todistella itsellemme mitään, meistä tuntuu, että kun olemme naisia, meihin kiinnitetään väistämättä enemmän huomiota. Meitä on epäilty siitä, että pystymmekö pitämään huolta yhtyeemme tavaroista ja soittimista, mikä on tietenkin typerä kysymys. On tietenkin mukava saada apua, mutta ottaahan se päähän, että joudumme todistelemaan muille osaamistamme.

Sara: Monesti nämä ihmiset tulevat keikan jälkeen toteamaan yllättyneesti, että tehän olette todella hyviä, ja otamme kiitokset vastaan, heh.

Filippa: Monesti kuulee keikkailtoina huutoja, että ”tänään on tyttörokkia!” Se on turhauttavaa. Miksei vain voi todeta, että on rokki-ilta?

Guernica: Nurjana puolena on myös se, että naisesiintyjien ulkonäköön kiinnitetään enemmän huomiota. Miehet voivat olla lavalla rönttäiset vaatteet päällä, mutta jos naiset ovat epäsiististi pukeutuneita niin heti tulee sanomista. Ja naisesiintyjiä kohtaan on myös erilaisia odotuksia, miltä tulee näyttää jne. Ne ovat naurettavia oletuksia.

Thundermother, kuva: Aleksi Parkkonen

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia Thundermotherilla oikein on?

Filippa: Valloitamme maailman! Kun lämmittelemme KISSiä se tulee antamaan meille paljon uusia mahdollisuuksia. Ensi vuonna aiomme tehdä muutamat pitkät kiertueet ja toivottavasti päädymme Yhdysvaltoihin saakka.

Oletteko ehtineet tehdä uutta musiikkia kiertueiden ohessa?

Filippa: Kyllä, valmistelemme uutta materiaalia parhaillaan. Toivottavasti pääsemme pian studioon nauhoittamaan ne ja esittelemään levy-yhtiölle.

Kiitoksia ajastanne, oli mukava vaihtaa kuulumiset! Haluatteko lähettää terveisiä lukijoille?

Sara: Olette aina tervetulleita keikoillemme, ja tulkaa tervehtimään meitä keikkojen yhteydessä.

Guernica: Arvostamme kovasti fanejamme, etenkin kun he ovat ottaneet meidät uudet jäsenet hyvin vastaan. Toivottavasti näemme teitä kaikkia mahdollisimman pian!

Thundermother Facebookissa

Haastattelu: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua