Thursday – No Devolucion

Amerikkalainen, post-hardcorella sävytetty versio suomalaisesta Rubikista. Sitäkö on Thursdayn kuudes studioalbumi? Ja mitä ihmettä, onko Thursdayn yhdistäminen Rubikiin edes käytännössä mahdollista?

Tämän aloituksen jälkeen monet Thursdayn aikaisempia levyjä, kuten ”Common Existencea”, kuunnelleet saattavat ihmetellä, ja paljon. Vertaus indieihme-Rubikiin voi tuntua tuntua väärältä ja jopa julmalta, ottaen huomioon bändin aikaisemman luokittelun emoksi ja post-hardcoreksi. Muutos on iso.

Levyn alku – noin ensimmäiset 15 sekuntia – lupailee Lower Than Atlantis – tyylisellä alkubreakdownillaan jotain ihan toista kuin mitä on luvassa, sillä vihjaus coren suuntaan osoittautuu nopeasti vääräksi. ”Fast To The End” – avausraita sisältää hyvän kertosäkeen ja kappale onkin mielenkiintoinen ja mukaansatempaava, mikäli yhtyeen tyyli miellyttää ja mahdollisesta alkuhämmästyksestä on päästy yli. Joistakin kappaleen elementeistä mieleen tulee Oceana. Vertaukset Lower Than Atlantikseen ja Oceanaan eivät ole sattumaa, sillä ”Fast To The End” on yksi levyn ”coreimmista” kappaleista.

Albumin soundimaailma on omaperäinen ja toimii hyvin. Levyn tyyliä on vaikea kuvailla, sillä sen luomiseen käytetään eri tapoja, välillä efekteillä kuten chorus ja delay ja välillä eri raitojen päällekkäisyyksillä. Yksi asia ainakin on varma: tämän levyn kokonaisuuteen on panostettu. Kokonaisuuden päättää loistavasti melkein kahdeksanminuuttinen ”Stay True”, joka kasvaa tyylikkäästi loppua kohden.

Albumin 12 kappaleen mitta ei ole missään nimessä liian pitkä. Toimivasta kokonaisuudesta esiin parhaimpina kappaleina nousevat ”Millimeter” ja ”Turnpike Divides”.

Joskus screamonakin pidetyksi yhtyeeksi on Thursdayn uuden albumin musiikkityylin valintaa kunnioitettava. Kunnioitusta lisää se fakta, että suuri osa screamo-bändeistä ei kykenisi tällaiseen vaihdokseen, ainakaan yhtä sujuvasti ja luonnollisesti kuin Thursday. Ei yhtyeen kaikkia core-elementtejä ole kuitenkaan heitetty pois mutta tällä kertaa niiden löytäminen vain ei ole niin helppoa. Tämän levyn perusteella suosittelisin Thursdayta jatkamaan samalla linjalla, sillä allekirjoittaneen henkilökohtainen mielipide on tässä tapauksessa vahvasti emo- ja post-hardcore – genreihin palaamista vastaan. Vaihtoehtorock sopii Thursdaylle “No Devoluciónin” näytön perusteella paremmin.

9/10

Kappalelista:

1. Fast To The End
2. No Answers
3. A Darker Forest
4. Sparks Against The Sun
5. Open Quotes
6. Past And Future Ruins
7. Magnets Caught In A Metal Heart
8. Empty Glass
9. A Gun In The First Act
10. Millimeter
11. Turnpike Divides
12. Stay True

http://www.myspace.com/thursday

Kirjoittanut: Sami Arvonen

Kommentoi julkaisua