Tilastollisesti suurin osa Spotifyhin ladatusta musiikista jää ilman kuuntelijoita

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 3.11.2022

Musiikkia tehdään ja julkaistaan tänä päivänä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Striimausjätti Spotify rikkoi hetki sitten 100 000 päivittäisen uuden kappaleen julkaisun rajapyykin. Kyse on massiivisesta määrästä uutta musiikkia.

Kuten Music business worldwide -sivusto huomauttaa, kyseinen määrä vaatii Spotifylta myös enemmän rahaa niin valtavan suuren musiikkikirjaston ylläpitämiseen. Yhtiöllä on siis edessään varmasti lisää kulujen leikkaamista ja hintojen nostamista. Artisteille maksetaan tällä hetkellä jo valmiiksi kehnosti musiikin striimaamisesta, joten on mielenkiintoista nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan rojaltien osalta.

Toinen statistiikka puhuu puolestaan karua kieltä suurimmasta osasta musiikkia julkaisevista tahoista. Universal Music Group -yhtiön digitaalisten alustojen varajohtaja Michael Nashin mukaan suurin osa Spotifyhin ladatusta musiikista vain kelluu alustalla vailla kuuntelijoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

”Suoratoistoalustat tulvivat juuri nyt sisältöä hyökyaaltoina, kun miljoonat tekijät pääsevät niihin käsiksi. He ovat kuitenkin pääasiassa sisällön lataajia, eivät taiteilijoita siinä mielessä kuin me perinteisesti ajattelemme taiteilijoiden olevan”, Nash kertoo Music Business Worldwidelle.

”Lähes 80 prosentilla näistä tekijöistä on alle 50 kuuntelijan kuukausittainen yleisö. Itse asiassa 90 prosentilla näistä tekijöistä on alle 400 kuulijaa kuukaudessa. Tämä tarkoittaa 400 kuuntelijaa [yli] 400 miljoonan [Spotify-] kuulijan yleisöstä. Joten se tarkoittaa, että 90 prosenttia näistä lataajista osallistuu alle miljoonasosaan alustasta. Nämä ovat harrastajia, jotka soittavat lähinnä tyhjälle yleisölle.”

Nashin mukaan siis suurin osa Spotifyhin ladatusta musiikista on amatöörien, harrastajien ja pienten toimijoiden aktiivisesti lataamaa uutta musiikkia, jolle ei ole olemassa valmista yleisöä, ja jonka pariin ei myöskään juuri löydä uusia kuuntelijoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy