Tinnittääkö? Testissä kolmen eri valmistajan kuulosuojaimet
Kuulon suojaaminen on erittäin tärkeää, koska liian kovat äänet konserteissa tuhoavat Cortin elimessä sijaitsevia kuuloaistinsoluja, jotka eivät vahingoittuessaan koskaan palaa ennalleen. Myös kuuloaivokuoren vahingoittuessa voi syntyä tinnitusta. Lääketiede on kehittynyt viimevuosina ja näihinkin löytyy nykyään kokeellisia hoitokeinoja, mutta miksi ottaa riski, kun muutamalla eurolla voi ostaa kertakäyttöiset korvatulpat tai käyttää hiukan enemmän rahaa, ja ostaa kunnolliset suojaimet, mitkä kestävät useamman vuoden käytössä?
Itse omistan kymmenisen erilaista kuulosuojainta. Joidenkin mielestä tämä on jo liikaakin, mutta olen pitänyt kuuloni suojaamista erittäin tärkeänä ja olen halunnut löytää minun korvilleni täydellisesti istuvat suojaimet. Tässä testissä käydään läpi Alpinen, Elacinin ja Flare Audion uusimmat tuotokset. Alpinen tuotteita testissä on MusicSafe Pro, PartyPlug sekä PartyPlug Pro. Elacinilta Universal ST24 sekä ER20 XS ja Flare Audiolta titaanista valmistettu Isolate Pro. Koska korvakäytäväni on pieni, joten Isolate Pro suojaimet ovat minulle hiukan liian isot ja tulen testissä käyttämään Mini versiota, jotka ovat muuten identtiset, mutta ovat 33 % pienemmät ja istuvat korvaani paljon paremmin.
Yleiskatsaus:
Elacin on erikoistunut pelkästään kuulosuojaimiin ja on valmistanut niitä jo vuodesta 1985. Myös Alpine on pitkänlinjan kuulosuojainten valmistaja – heidän toimintansa on alkanut vuonna 1995. Uusin tulokas markkinoille on Flare Audio, jonka erittäin menestynyt Kickstarter-kampanja toi heidät hyvin nopeasti maailmankartalle vuonna 2016, vaikkakin firma on jo perustettu 2010.
Kaikki muut testissä oleva kuulosuojaimet on valmistettu muovista ja pehmeästä silikonimaisesta kärjestä paitsi Isolate Pro, joka on valmistettu titaanista ja jonka kärki on pehmeää muotoiltavaa vaahtomuovia, kuten perinteiset 3M:n valmistavat kertakäyttöiset korvatulpat.
Isolate Pro, ST24 ja PartyPlugit eivät sisällä kaulanauhaa ja ainakin Flare Audio puolustelee tämän puutetta sillä, että se voi olla turvallisuusriski ja se voi vaikuttaa negatiivisesti suojainten äänenvaimennukseen. Itse kuitenkin henkilökohtaisesti kaipaan kaulanauhaa, koska varsinkin pidemmillä keikoilla on mukava ottaa suojaimet pois korvista roudauksen ajaksi.
En henkilökohtaisesti omista mittauslaitteistoa, millä pystyisin toteamaan suojainten todelliset desibeli-arvot, joten uskon valmistajan antamiin lukuihin ja omiin kokemuksiin keikoilta. Testissä olevien kuulosuojainten äänenvaimennus pyörii 17-42 desibelin välillä. Suurimman suojan antaa Isolate Pro suojaimet ja heikoimman MusicSafe Pron valkoinen filtteri. Suositeltu suojaus musiikin kuunteluun keikoilla pyörii siinä 20 desibelin kohdalla, joten kaikki testissä olevat tuotteet käyvät erinomaisesti siihen. Jokainen testissä oleva tuote on erityisesti tarkoitettu musiikin kuuntelua varten ja niiden idea on vähentää äänenpainetta jokaiselta taajuudelta tasaisesti. Täysin tasaista suojausta ei yksikään suojain pysty toteuttamaan, mutta omaan korvaani kaikki suojaimet antavat mielestäni miellyttävän kuuntelukokemuksen.
Kun muut suojaimet tarjoavat tietyn desibeli-suojauksen, on MusicSafe Pro suojaimissa mahdollisuus vaihtaa filtterillä suojauksen tasoa. Paketissa mukana on kolme kappaletta erilaisia filttereitä, jotka tarjoavat suojausta 10 desibelistä aina 28 desibeliin asti. Tämä on erittäin kätevää, koska välillä esimerkiksi isoimmilla keikkapaikoilla kuten Kantolassa, voi joutua seisomaan kauempana, jolloin 28 desibelin suojaus voi olla aivan liikaa, mutta ilman suojausta taas epämukavaa. Vaikka vaihdettavat filtterit ovat erinomainen idea, ei niiden vaihtamista kesken keikkaa tekisi mieli alkaa tekemään, koska voi olla, että vaihdon jälkeen yksi filttereistä tulee jäämään keikkapaikalle ikuisiksi ajoiksi.
Hinta/laatu:
Hinta pyörii tuotteilla 20 eurosta aina 60 euroon asti. Kalleimmat ovat Isolate Pro suojaimet, koska ne on valmistettu titaanista. Jos 8-9 desibelin heikompi äänenvaimennus kelpaa, suosittelen alumiinista valmistettua mallia, jolloin hinta tippuu tällöin puoleen eli noin 27 euroon ja pystyy silloin kilpailemaan muiden tuotteiden kanssa paljon paremmin.
Laadullisesti on vaikea sanoa, onko joku parempi kuin toinen, mutta on tietenkin selvää, että Isolate Pro:n titaaninen vartalo ei ole menossa rikki järin nopeasti. Vaihdettaville vaahtomuovikärjille valmistaja antaa vain 6-8 viikkoa elinaikaa, kun taas silikoniset kuulosuojaimet voivat kestää useita vuosia hyvin hoidettuina. Omat ensimmäiset Elacinin ER20 suojaimet kestivät noin 4 vuotta hyvin aktiivisessa käytössä. Yksikään kuulosuojain ei kuitenkaan antanut merkkejä kulumisesta kuuden kuukauden testijaksolla.
Käyttömukavuus:
Olen käyttänyt kuulosuojaimia kuuden kuukauden ajan ja käynyt yli 30 eri tapahtumassa, niin festivaaleilla kuin pienillä klubeillakin, joten olen antanut kuulosuojaimille mielestäni hyvät mahdollisuudet näyttää parhaat ja huonot puolensa.
Isolate Pro tarjoaa kuulosuojainten lisäksi myös kolme erikokoista vaahtomuovikärkeä, eli säätövaraa löytyy jonkun verran, kun taas muissa tuotteissa ne joko sopivat sinulle tai sitten eivät. Mutta juuri tämän takia esimerkiksi Elacinilta löytyy useampaa eri kokoista suojainta ja kuusimallinen kärki muovautuu hyvin korvakäytävään, vaikka olisikin muutaman millin liian iso.
Isolate Pro:t ovat muutenkin ainoat eri malliset kuulosuojaimet testissä, kuten aikaisemmin mainittiin. Isolate Pron kärki on valmistettu pehmeästi vaahtomuovista, kun taas muiden tuotteiden kärjet ovat kuusimalliset, jotka on valmistettu pehmeästä silikonimaisesta aineesta. Suojaimen koolla on väliä, koska suuremmat ST24:t eivät tuntuneet läheskään yhtä mukavilta kuin esimerkiksi ER20 XS suojaimet, jotka eivät juurikaan edes tuntuneet korvissa pidemmänkin keikan jälkeen. Tämä on selvä merkki hyvin istuvista kuulosuojaimista.
Yhteenveto/Suositukset:
Jos testissä olleista kuulosuojaimista saisi vain yhdet valita ja budjettia ei olisi, niin valitsisin Flare Audion valmistamat Isolate Pro Mini kuulosuojaimet. Kuulosuojaimet eristävät ääntä kohtuullisen tasaisesti, ovat erittäin mukavat korvissa ja mahtuvat erittäin pieneen tilaan taskuuni. Suuri miinus kuulosuojaimille tulee kuitenkin siitä, että niiden hinta on älyttömän korkea verrattuna muihin ja hintaan ei edes kuulu kaulanauhaa, mutta se on helppo asentaa niihin itsekin esimerkiksi varastamalla kilpailijan kaulanauha.
Mutta jos budjetti olisi tiukempi, valintani olisi joko Elacinin ER20 XS tai Alpinen MusicSafe Pro suojaimet. Molemmissa tulee mukana kaulanauha ja MusicSafe Pro:n vaihdettavat filtterit ovat erittäin kätevät, vaikkakin filtteri kannattaa vaihtaa ennen keikalle menoa. Ainoastaan niiden mukana tuleva melko ison kokoinen kantokotelo on hiukan ärsyttävä.
Ja vaikka pidän Isolate Pro Mini suojaimia hyvinä, eivät nekään ole täydelliset, mutta tästä paremmat kuulosuojaimet olisivat henkilökohtaisesti omia korvia varten muovailut suojaimet, mutta näiden hinnat ovatkin sitten yli 100 €:ssa. Suomessa on mahdollista teettää itselleen henkilökohtaiset kuulosuojaimet ainakin Elacinilta.
Toivottavasti tästä testistä on sinulle jotain hyötyä ja jos tulee kysymyksiä testaamistani tuotteista tai kuulosuojaimista yleensä, niin otan niitä mielelläni vastaan kommenteissa.
Flare Audio Isolate Pro / Isolate Pro Mini:
+Paras ääneneristys +30dB
+Erittäin hyvä istuvuus korvaan
-Ei kaulanauhaa
-Vain 6-8 viikon kestävyys
-Titaani mallin korkea hinta
Elacin Universal ST24:
+Halvin kaikista tuotteista
-Myös halvimman näköiset
Elacin ER20 XS:
+Hinta/laatu suhde erinomainen
+Hyvä kaulanauha
+Erittäin pienet
Alpine MusicSafe Pro:
+Vaihdettavat filtterit
+Ylimääräinen suojain mukana
+Silikoni allergikoille sopiva
-Liian iso kantokotelo
Alpine PartyPlug:
+Todella pieni kantokotelo, mahtuu helposti avaimenperäksi
+Silikoni allergikoille sopiva
Alpine PartyPlug Pro:
+Mukavan pieni kantokotelo
+Silikoni allergikoille sopiva
-Liian pitkä kaulanauha
Raportti & kuvat: Marko Valve