Toimittajien vuoden keikat 2013

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 23.12.2013

Vuosi 2013 alkaa olla loppumaisillaan ja julkaisimmekin muutama viikko takaperin jo omat valintamme vuoden albumeiksi 2013. Koska mielestämme musiikin syvin olemus on livekeikoissa, päätimme listata toimituksessa myös omat sykähdyttivimmät keikat tältä vuodelta. Lue lisää nähdäksesi toimittajien mielestä vuoden 2013 parhaat keikat.

Arto Mäenpää:

Rammstein

 1. Rammstein – Rock The Beach, 29.06.2013
  Tänä vuonna Rock The Beach ja Tuska Open Air sattuivat samalle viikonlopulle, joka pakotti tämän toimittajan retkun juoksemaan haastatteluiden takia kahden festarin välillä. Jostain syystä, vaikka olen keikkoja nähnyt satoja, en ollut koskaan nähnyt livenä Rammsteinia, joten sitä katsomaanhan oli vain pakko päästä. Kerkesin mestoille juuri ennen keikan alkua ja sain kuin sainkin hyvän paikan suhteellisen läheltä lavaa. Keikka oli kokonaisuudessaan hienoine pyroineen ja rekvisiittoineen todella vaikuttava kokemus ja nousi tältä kesältä aivan ehdottomasti yli muiden.
 2. Killswitch Engage – The Circus, 16.04.2013
  Killswitch Engage on yhtye, jota olen kuunnellut aivan ensimmäisistä levytyksistä asti. Aina, kun yhtye on Suomessa käynyt, olen sen keikan käynyt katsomassa, mutta tässä keikassa oli jotain erityistä ja se oli yhtyeen alkuperäisen vokalistin Jesse Leachin paluu yhtyeeseen. Pidän yhtyeen toista ”Alive Or Just Breathing” albumia yhtenä parhaista albumeista ikinä ja se, että pääsin todistamaan Jessen laulamana kappaleita, joita olen yläasteelta asti kuunnellut oli todella vaikuttava kokemus. Yleisö lauloi kappaleiden sanoja välillä kovempaa kuin itse lavalla ollut vokalisti ja tämä sai itselle ainakin paikoittain kylmiä väreitä aikaiseksi. Ehdottomasti unohtumaton kokemus ja loistava show!
 3. Cannibal Corpse – Pakkahuone, 10.02.2013
  Tämä oli toinen kerta, kun näin Cannibal Corpsen livenä elämäni aikana ja näistä kahdesta kerrasta ehdottomasti se parempi. Vaikkakin illan aikana kaikki kiertueella olevat yhtyeet vetivät mielestäni varsin pirteän setin, niin yksi nousi ehdottomasti yli muiden ja se oli death metallin esi-isä Cannibal Corpse. Yhtye suorastaan vyöryi suoraan naamaan ja yleisö moshasi vimmatusti koko keikan ajan. Kyllähän Cannibal Corpse on vielä nykypäivänäkin omalla listallani yksi maailman parhaimmista death metal –bändeistä, niin livenä kuin levylläkin. Taattua turpaanvetoa.
 4. Wintersun – Tuska Open Air, 28.06.2013
  Wintersunin ”Time I” albumi oli omasta mielestäni yksi viime vuoden parhaimpia albumeita ja toivoinkin, että kerkeäisin yhtyeen keikan näkemään kesällä Tuska Open Airissa ja todistaa täten uusien kappaleiden toimivuus myös livenä. Yhtye todellakin tyhjensi pajatson Tuskassa ja osoitti, että uudet kappaleet ovat aivan yhtä rautaa niin livenä kuin levylläkin. Omasta mielestäni tämän vuoden Tuskan paras veto, hands down.
 5. PMMP – Helsingin Jäähalli, 26.10.2013
  Aika yllättävä valinta tähän loppuun. Sain mahdollisuuden yhden hyvän tuttuni kautta (kiitoksia vain sinne sille kenelle se kuuluupi J) lähteä katsomaan vieraana PMMP:n alunperin viimeiseksi kaavailtua keikkaa Helsingin Jäähalliin yhdessä tyttöystäväni kanssa. Näin kyseisen yhtyeen kesällä jo muutamaan kertaan eri festareilla ja olin vähän skeptinen, että tarjoaisiko kyseinen keikka oikeastaan mitään kauhean uutta itselleni, mutta matto todellakin vedettiin jalkojen alta kyseisen keikan aikana. Keikka oli visuaalisuudessaan aivan huikeaa seurattavaa ja bändi antoi kyllä sinne lavalle jokaikisen hikipisaran, mitä heistä irtosi. Huikean energinen ja kerrassaan upea keikka, jonka DVD:n hankkimista, kunhan se joskus julkaistaan, suosittelen täysin, vaikkei suuri popin ystävä olisikaan.

Ville Kangasniemi:

Shining (SWE)

 1. Shining – Nummirock, Kauhajoki, 21.06.2013
  Mikä sen parempaa kuin päästä bändin keikalle jonka musiikkiin on alle vuoden sisään päässyt sisään, ja joutunut täysin sen valtaan? Aurinkoinen alkuilta kesäisellä rannalla tuskin on sopivin miljöö Shiningille, mutta pääpiru Niklas Kvarforth kyllä kylmensi totisempien valokuvaajien, että yleisön tunnelmat sekavalla ja vihamielisellä käytöksellään.
 2. Muse – Olympiastadion, Helsinki, 27.07.2013
  Massiivinen. Kuvaava adjektiivi Musen show’lle. Vaikka paikoin hektinen show hämmensi tietyissä kohdissa, ei mitään silti jäänyt huomaamatta, kun vain osasi katsoa oikeisiin paikkoihin. Aukoton bändityöskentely yhdistettynä tajunnanräjäyttävään visuaaliseen elämykseen oli todella kesän viihdyttävin keikka. Tämä täytyy kokea vähintään kerran elämässään vain, jotta voi sanoa ylpeydellä tietävänsä miltä oikea rock-musikaali näyttää.
 3. Viikate – Rytmikorjaamo, Seinäjoki 16.11.2013
  Ällistyttävää, miten suuren suosion Viikate on yhtäkkiä saavuttanut Pohjanmaalla. Tai sitten vain aika oli otollinen. Kaarle Viikate päivitteli keikan kuluessa vähän väliä miten paljon ihmisiä oli paikalla. Ja miten hyvin he olivatkaan mukana! Uuden levyn kappaleen sanat osattiin ulkoa, vaikka levy on vasta pari kuukautta sitten tullut ulos. Yhteisöllisyydentunnetta parhaimmillaan.
 4. Witchcraft – Provinssirock, Seinäjoki 15.06.2013
  Provinssirockissa saattoi päästä hetkelliselle aikamatkalle 70-luvulle, jos sattui oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Hämmentävä joukkio soitti saarilavalla rockia savuisissa tunnelmissa. Kirjaimellisesti. Ainakin yhtyeen rumpali hoippui paikalle haaremihousuissaan jazz-sätkä huulessa. Keikan puolivälissä MC Hammer-pöksyt saivat kyytiä, ja alta paljastuivat irvokkaan tiukat mustavalkoiset trikoot. Laulaja Pelanderin maaninen rimpuilu lavalla hämmensi, kuten myös hänen ruotsiksi vetämänsä välispiikitkin.
 5. Pertti Kurikan Nimipäivät – Provinssirock, Seinäjoki 16.06.2013
  Saarilavan edusta oli yhtä hymyä, kun Suomen aidoin punk-bändi esitti musiikkiaan asenteella. Politiikkaa haukuttiin, yhteiskunnalle näytettiin keskisormea ja yleisö vastasi. En ole ennen nähnyt festareilla niin paljon onnellisia ja hymyileviä ihmisiä kuin tällä keikalla. Ihmisten juhlassa oli todellakin rakkautta ilmassa.

Kristian Kankare:

Vomitor

 1. Portal, Vomitor – PRKL CLUB, Helsinki, 17.07.2013
  Ja juuri noin päin. Suurimman ”WTF”-pöllähdyksen ikinä tuottanut Portal oli silkasta kaoottisuudestaan loistavin liveakti aikoihin. Soittajien kaavut, laulajan ”avaruuscthulhu”-puku, hirttosilmukat, matalavireiset kitarat, omituiset kappalerakenteet ja hyperkosminen tunnelma aiheutti sen verran sekasortoa, että oksat pois. Legendaarinen Vomitor oli muuten vain hyvä, Portal oli ällistyttävä.
 2. Barathrum – Klubi, Turku, 01.11.2013
  ”Demonos” Sova oli taas vaihteeksi naamat. Mutta eipä haittaa, tämä ojensi yleisöstä tulleita juomia eteeni, kun oli itse suunsa kostuttanut. Kannatti olla siis eturivissä. Räkäistä ja likaista bläkkistä tuli tuutin täydeltä, ja ”nuoruuden” suloisimmat hitit tulivat todistettua. Heil Sova.
 3. Anaal Nathrakh – Nosturi, Helsinki, 24.08.2013
  Brittiläistä huumoria ei ole koskaan liikaa. Dave Hunt ja co. veti oikein adrenaliinipitoisen industrial-extremesetin, ja pääsipä suuri määrä yleisöä heilumaan lavalle yhden kappaleen aikana. Etumonitorit olivat ihan saatanan kovalla, ehkä korvatulpat olisivat pelastaneet tärykalvot. Mahtava ilta, aplodit myös Gloria Mortille.
 4. Gorgoroth – Hammer Open Air 2013, Lieto, 19.07.2013
  Legendaarisen bändin jäänteet erittäin upealla kokoonpanolla: Taaken Hoest vokaaleissa ja ex-Obituaryn Frank Watkins bassokitarassa. Infernus ja kumppanit vetivät oikein saatanallisen setin, legendaarisia ralleja kuultiin useampi. Gaahlin ja Kingin olemassaolo olisi tietenkin ollut plussaa, mutta oli oikein hyvä näinkin.
 5. Absu – Nosturi, Helsinki, 09.03.2013
  Proscriptor McGovernin johdattama black/thrash/”mythological occult metal”-kokoonpano pisti menemään. Rumpali/laualajan välikirkumiset olivat silkkaa nautintoa ja bändin soitto sekä tarkkaa että nopeata. Myös Behexen ja The Devil’s Bloodia paikannut Primordialolivat toimivia kyseisenä iltana.

Jyri Kinnari:

Black Sabbath 2013

 1. Black Sabbath – Hartwall Areena, Helsinki, 20.11.2013
  Tämä oli mahdollisesti bändin viimeinen keikka Suomessa. Iästään huolimatta miehet vetivät täysillä eivätkä jättäneen paljon varaa valitteluille. Lyhyesti sanottuna paras keikka ikinä.
 2. Testament – Tuska Open Air, Helsinki, 29.06.2013
  Testament hoiti hommansa Tuska-lauantain pääesiintyjänä erinomaisesti. Bändi on ollut viime vuodet todella kovassa kunnossa, eikä tälläkään kertaa jarruteltu. Uusin albumi Dark Roots of Earth oli hyvin edustettuna ja ihan syystä, sillä sehän on yksi Testamentin kovimmista levyistä.
 3. Kiuas – Nosturi, Helsinki, 18.10.2013
  Yksi parhaista kotimaisista bändeistä jätti ikimuistoiset jäähyväiset Nosturissa. Jälkeensä se jätti neljä loistavaa albumia ja mahtavia keikkoja, eikä tämä ollut poikkeus. Kappaleita soitettiin tasaisesti jokaiselta levyltä ja tunnelma oli katossa koko lähes kolme tuntia kestäneen hautajaiskeikan ajan.
 4. Kvelertak – Provinssirock, Seinäjoki, 14.06.2013
  Jostain syystä Kvelertakin kuuntelu oli unohtunut pitkäksi aikaa, mutta ajattelin mielenkiinnosta mennä katsomaan bändin keikan talkootöiden loputtua kyseiseltä päivältä. En ole ollut monella keikalla, jossa tunnelma olisi yhtä hyvä. Oli pimeää, satoi vettä, koko yleisö oli hyvin mukana, ihmiset innostuivat jopa surffaamaan yleisössä, bändin laulaja hyppeli yleisöön muutamaan otteeseen järjestyksenvalvojien estoyrityksistä huolimatta ja soitto kulki kuin rasvattu. Vähintäänkin ainutlaatuinen keikka.
 5. Ian Anderson – Sibeliustalo, Lahti, 15.09.2013
  Jethro Tullin Ian Anderson toi Thick as a Brick-kiertueensa myös Lahteen. Keikalla soitettiin Jethro Tullin klassikko Thick as a Brick kokonaisuudessaan, kuten myös Ian Andersonin sooloalbumi Thick as a Brick 2. Niin vanha kuin uusikin levy soitettiin virheettömästi ja soundit olivat erinomaiset. Kirsikkana kakun päällä soitettiin vielä Jethro Tullin kappale Locomotive Breath.

Jussi Nurmi:

Turmion Kätilöt 2013 1

 1. Turmion Kätilöt – Nosturi, Helsinki, 09.03.2013
  Jäätävän hieno keikka, missä viina virtasi ja happi oli tiukalla. Uusimman levyn julkaistuaan Turmion Kätilöt sai yleisöön mieletöntä menoa ja meininkiä. En ikinä pitänyt Kätilöitä bändinä, joiden keikoilla on pittejä, mutta siellähän oli ja siellä se koko keikka melkein tulikin vietettyä.
 2. Stam1na – Sauna Open Air 2013, Tampere, 09.06.2013
  Stam1na hulvaannutti ja ihastutti havaji-teemallaan ja Hyrden hauskoilla läpillä biisien välissä, mutta kyllähän he rokatakkin osasivat.
 3. Children Of Bodom – Sauna Open Air 2013, Tampere, 08.06.2013
  Bodomi ei yllättänyt, mutta toimitti varman ja tukevan liveshown koko festarikansalle. Uuden levynsä myötä tuntui, että jätkät olivat saaneet jotenkin lisäenergiaa musiikkinsa esittämiseen.
 4. Hatebreed – Sauna Open Air 2013, Tampere, 09.06.2013
  Ensikosketukseni bändin livetoimintaan ja se oli aivan loistavaa meininkiä. Ylivoimaisesti parhaimmat pitit, mitä koko festareina saatiin aikaan. Säälin yhä sitä vähän vanhempaa pariskuntaa, jotka vahingossa tulivat siihen keskelle reikää yleisössä ja totesivat ”Tässähän on hyvä paikka kattoo, miks tässä on näin tyhjää?” Voi heitä…..
 5. Nightwish – Sauna Open Air 2013, Tampere, 08.06.2013
  Oli hienoa nähdä Nightwish seisomassa omilla jaloillaan jälleen. Anette oli jo lähtenyt yhtyeestä ja itselleni täysin tuntematon Floor Jansen tuli näyttämään, että miten sitä äänihuulta käytetään. Ja jumalauta se toi

Rudi Peltonen:

Primordial

 1. Primordial – Nosturi, Helsinki, 09.03.2013
  Tämä onnistui lyömään täysin ällikältä, koska ennakko-odotukset eivät olleet lähellekään niin korkeat kuin lopputulos. Harvoin nykyisin enää saa sellaisia keikkaelämyksiä, että olisi melkein valmis itkemään.
 2. Satyricon – Nová Chmelnice, Praha, 30.11.2013
  Oli loistavaa nähdä Satyricon vuonna 2013 bändin mittakaavan mukaan pienellä klubilla. Näin keikkaan saatiin aivan toisenlaista tunnelmaa kuin isommissa paikoissa. Ehdottomasti parhaita koskaan näkemiäni Satyriconin keikkoja. Live-kokoonpanon uusiutuminenkaan ei selvästikään ole huono juttu!
 3. Taake – Inferno Festival, Oslo, 28.03.2013
  20-vuotista uraansa juhlistava Taake vetäisi Inferno-festareilla tanakan keikan, josta ei huonoa hetkeä löytynyt. Samalta bändiltä tuli tänä vuonna nähtyä jokunen muukin keikka, mutta kyllä Infernon vedon voi nostaa parhaimmaksi.
 4. Destruction – Steelfest Open Air, Hyvinkää, 25.05.2013
  Taas vaan nämä teutonit tulivat ja näyttivät, miten sitä thrash metallia veivataan taidolla ja tunteella. Todella tymäkkä keikka, jossa ei turhia jarruteltu.
 5. Djevel/Nettlecarrier – Bunker II, Oslo, 23.08.2013
  Näitä bändejä on oikeastaan turha tässä postauksessa erotella toisistaan, koska keikka soljui huomaamatta bändistä toiseen. Molemmat bändit antoivat joka tapauksessa ”kylmät väreet” –efektin Parkteatretin lavalla elokuussa.

Jonna Tiainen:

LostSociety2012e

 1. Lost Society – Nummirock 2013, Kauhajoki, 20.06.2013
  Ennestään täysin tuntematon bändi pysäytti erään nousuhumalaisen matkan armon kesänä 2013. Pakko oli pysähtyä ja käätyä katsomaan, että mitähän v*ttua tuolla lavalla on. Yhtyeen uskomattoman tiukka live veti tukat solmulle, niskat poikki ja nyrkkeihin niveltulehdukset.Lost Society on yksi kotimaan kovimmista nousevista tähdistä ja voin sanoa, että on ansainnut jokaisen saamansa kehun.
 2. Sólstafir – Nosturi, Helsinki 26.10.2013
  Paljon kehuttu Sólstafir osoittautui kehuja vieläkin paremmaksi. Aðalbjörn ”Addi” Tryggvasonin tulkinta oli ajoittain jopa niin riipivää, että ainakin allekirjoittanut herkistyi hetkittäin ihan tosissaan. Yleisön joukosta kuultu kommentti ”Tää on parempaa kuin seksi” ei paljoa totuudesta jää.
 3. Conan – Bar Loose, Helsinki 22.3.2013
  Levyltä erittäin muhkealle kuulostanut Conan ei pettänyt livenä. Bar Loosen intiimi keikkatila ja alaäänistä lepattavat lahkeet saivat hymyn suupieliin. Paljoakaan ei lavalle nähnyt väkipaljoudesta, mutta se ei toisaalta ollut tarpeen.
 4. Portal – Club Prkl, Helsinki 17.7.2013
  Vuoden villinä korttina mainittakoon Portal. Lähestulkoon realistisen pelottavasti pukeutuneet soittajat ja vokalisti saivat jo pelkällä ulkoasullaan aikaan hyviä väristyksiä. Esityksen edetessä tuli kuitenkin selväksi, että onnistunut lavastus jäi kuitenkin kirkkaasti kakkoseksi itse musiikille. WTF kertaa 1000.
 5. Corpsessed – Semifinal, Helsinki 25.1.
  Tuttu ja turvallinen Corpsessed jaksoi yllättää. Vokalisti Matilaisen erinomaiset murinalaulut höystettynä muun orkesterin hiotuilla soittotaidoilla saivat menojalan vipattamaan.  Koko keikka mentiin kaasu pohjassa ja otsa verillä, toimi.

Ville Syrjälä:

Devin Townsend Project 2012

 1. Devin Townsend Project Jurassic Rock, Mikkeli, 10.08.2013
  Mitä sitä enempää selittelemään, omasta näkökulmastani tuo mies ei heitä huonoa keikkaa, aina ne ovat spektaakkeleita täynnä hurmosta, huumoria ja hulluutta, ja Jurassic Rockin keikka ei ole tässä poikkeus. Reilusti energinen ja lämmin veto toimi kivasti sateisessa, mutaisessa ja kylmässä kesäillassa. ”Grace” ei tule ikinä häviämään aivokalvoltani.
 2. Meshuggah – Nosturi, Helsinki, 20.04.2013
  Meshuggah livenä on kuin iskisi sähköshokkeja läpi kehon, sen maanisessa ja hallusinoivassa otteessa ei kannata pyristellä vastaan. Keikka oli täysi nautinto, jolloin aika hidastui ja kaikki näytti heti paljon selvemmältä, siinä olotilassa moshpit näyttää entistä huvittavammalta. Tuntui kuin olisi syntynyt siihen tilanteeseen.
 3. Soen/Oddland – Nosturi, Helsinki, 01.02.2013
  Keikkailta, jossa oli hyväksihavaitsemaa ja tuttua laatua kuten myös yllättävää uutta herkkua. Oddlandiin ihastuin tuon lämppärivedon jälkeen samantein ja Soen ei kompuroinut tekniikan kanssa kuten viime keikalla, vaan veti helvetin tiukan ja onnistuneen setin. Täydellistä iltaa haittasi se, että bassonvarressa ei ollut oikea kaveri, mutta ehkäpä en kaivannutkaan täydellistä viiniä tähän muuten niin suussulavaan ja veriseen pihviini. Steak And Blowjob Day, All Around!
 4. Riverside – Lutakko, Jyväskylä, 13.09.2013
  Tyhjentävä ilta. Sain enemmän kuin tilasin, jolloin ei voi valittaa. Riverside veti parhaimman näkemäni keikan ja lämppärivedonkin albumi lähti kotimatkalle mukaan. Tällaisia iltoja on monia, mutta vain harva jää mieleen.
 5. System Of A Down – Jurassic Rock, Mikkeli, 11.08.2013
  Ei tämä keikka ollut elämäni parhaimpia, vaan enemmänkin keskivertoa parempi. Kuitenkin se sai lisäarvonsa siitä, että se ylitti odotukseni parhaalla mahdollisella tavalla, kun ne alkukäteen vetelivät pohjamudissa. Olin yhtyeen kova fanittaja heidän ”kulta-aikoinaan”, kunnes viimeset albumit veivät tuulen purjeista vaikkeivät, ne huonoja olleet. Jotkut asiat ei vaan ole tehty kestämään iäisyyksiä vaan täsmällisiksi hetken riemuiksi. Tämä keikka toi ne riemut taas takaisin. SOAD Jurassicissa oli kesän positiivinen yllätys ja taas jaksaa tämä bändi kiinnostaa!

Vilma Ala-Koukkari:

Bring Me The Horizon 2013

 1. Bring Me The Horizon – The Circle, Lontoo, 22.8.2013
  Vaikka keikasta on ehtinyt kulua jo yli neljä kuukautta, huomaan silti muistelevani iltaa lähes joka päivä. Varsin huikea kokemus sulloutua pieneen tatuointistudioon katsomaan, kun maailmanluokan bändi valloittaa vain muutaman kymmenen hengen suuruisen yleisön.  ”Sempiternal” nostaa itsensä ykköseksi myös tämän vuoden parhaiden albumien joukosta.
 2. Killswitch Engage – The Circus, Helsinki, 16.4.2013
  Seuran puute ei haitannut lainkaan siinä vaiheessa, kun edessä oli kyseisen orkesterin hyvin pitkään odotettu keikka. Ylätasanteelta menoa seuranneena saatoin tirauttaa jopa pari onnenkyyneltä sille, miten kaunista yleisön ja bändin välinen kommunikointi voi parhaimmillaan olla. Täydellinen soittolista kiilasi kokonaisuuden parhaiden näkemieni keikkojen joukkoon.
 3. While She Sleeps – Vans Warped Tour UK, Lontoo, 17.11.2013
  Jos jokin keikka sai tempaistua minut mukanaan vuosikymmenen reiveihin, niin se oli tämä. Bändiä ennestään turhan vähän kuunnelleena sai koettu tunti minut kuitenkin vakuuttumaan siitä, että tästä bändistä huokuu ennen kaikkea rakkaus siihen, mitä tekevät.
 4. Enter Shikari – Vans Warped Tour UK, Lontoo, 17.11.2013
  Pari tuntia edellistä myöhemmin seurasin silmät kiiluen festarit päättävää konserttia, jota voin kaikista näkemistäni kehua ehdottomasti parhaaksi silmänruuaksi. Visuaalista antia välillä väkijoukon keskeltä ja välillä lattialta ristiasennosta vahdanneena tunsin todellakin eläväni, myös siinä vaiheessa, kun joku potkaisi minua suoraan selkään. Kaiken sen onnen keskellä unohdin kuitenkin nopeasti senkin.
 5. The Sounds – Provinssirock, Seinäjoki, 15.6.2013
  Vaikka yhtye ei omien suosikkieni joukkoon ole koskaan kuulunutkaan, koen tarvetta ylistää viisikon lavakarismaa viidennen sijan verran. Pitkä, päättymäisillään oleva työpäivä saattoi myös olla hieman osallinen kaikkeen siihen tyytyväisyyteen, mutta en kiellä etteikö loistava lavashow kruunaisi nättiä kesäiltaa, etenkään lavalta seurattuna.

Juha Attola:

King Diamond

 1. King Diamond – Tuska, Helsinki, 28.6.2013
  Kuningas ei pettänyt odotuksia. Todella kovatasoinen veto pitkänlinjan veteraanilta. Maestro oli todella kovassa vireessä, eikä lavashowkaan tuottanyt pettymystä. Ensimmäisistä tahdeista loppuun asti pelkkää parhautta.
 2. Overkill – Tavastia, Helsinki, 18.4.2013
  Thrash-veteraanit eivät ole hyytyneet vuosien varrella. Vaikkei yhtye enää ehkä olekaan aivan kovimmassa loistossaan, niin hakkaa se edelleen mennen tullen muut vastaantulijat. Yhtye on aina kuulunut omiin suosikkeihini, eikä sitä tarvinnut hävetä tälläkään kertaa.
 3. Annihilator – Nosturi, Helsinki, 6.11.2013
  Jeff Waters järjesti omasta mielestäni todella kovan yllätyksen. En nimittäin odottanut ihan hirveästi tältä keikalta mutta yhtye tuli ja näytti, ettei se ole todellakaan turhaan tehnyt näinkin pitkää uraa. Parin tunnin settiin ei suvantovaiheita mahtunut ollenkaan ja bändin, etenkin Watersin, lavakarisma oli aivan huikeaa. Todella kova veto bändiltä, joka on itselleni aina ollut hieman pienemmässä roolissa.
 4. Danzig / Doyle – Provinssirock 2013, Seinäjoki 17.6.2013
  Danzigista voi olla montaa mieltä, mutta totuus on, ettei miehen uraa voida ihan noin vain sivuuttaa. Provinssin keikka alkoi hieman pelottavasti. Miehen ääni ei ollut oikein kohdillaan ja muutenkin tuntui, ettei nyt oikein lähde. Muutaman biisin yskimisen jälkeen kone kuitenkin käynnistyi ja loppukeikka olikin todella kovatasoinen esitys. Itselleni kesän kovin juttu oli ehdottomasti nähdä ainoa oikea ”monsterman” Doyle livenä. Danzigin ja Doylen yhteinen Misfits osuus oli todella kova.
 5. Rihanna – Hartwall Areena, Helsinki, 28.7.2013
  Planeetan coolein mimmi, tarvitaanko muita perusteluja? Riri on eturivin artisti, joka ei jättänyt todellakaan kylmäksi. Asennettakin löytyy enemmän kuin suurimmalta osalta tämänpäivän metalli-yhtyeiltä.

Pekka Nyrhinen:

Soilwork

 1. Stella – Provinssirock 2013, Seinäjoki, 16.06.2013
  Tunnustaudun rinta rottingilla valtaisaksi Stella-faniksi. Orkesterin tunnelmallinen, rauhallinen musiikki yksinkertaisesti toimii, ja vuotta takaperin Provinssirockin parhaaksi keikaksi jäikin Stellan esiintyminen saarilavan jopa maagiseksi kuvailtavassa miljöössä. Tänä kesänä tieto siitä, että viimeisiä viedään, teki keikasta vielä entistäkin erityisemmän. Odotuksiini vastattiin ja edellisvuoden tapaan Stella oli Provinssin, ja koko vuoden mieleenpainuvin keikka. En hyppinyt, en riehunut, en takonut ilmaa. Istuin maassa ja kuuntelin. Orkesterin iloinen asenne ja rakkaus omaa tekemistään kohtaan on suorastaan tarttuvaa, mikä nosti krapulaisen mielenikin lähes euforiaan. Stella toimitti luita ja ytimiä myöden, ja Häävalssin soidessa viimeisenä kappaleena ilmeisesti jokin puusta pudonnut roska sai jopa hieraisemaan silmäkulmaa hieman. Hyvästi!
 2. Soilwork – Nummirock 2013, Kauhajoki, 22.06.2013
  Pitkäaikainen haaveeni toteutui viimein Nummijärven hikisessä juhannusillassa, kun lauteille kipusi Ruotsalainen Soilwork. Yleisöä oli paikalla jopa yllättävän vähän, mutta se ei paikalle saapuneiden huumaa laskenut. Vauhtia riitti eturivissä ja vaarallisia tilanteita pitissä. Tunnelma oli mahtava ja erityisesti orkesterin klassikoiden soidessa yleisö villiintyi ulvomaan mukana juuri riittävän epävireisesti. Erityisterveiset ja nöyrimmät anteeksipyyntöni henkilölle, jonka otsa teki vauhdikasta ja äärimmäisen läheistä tuttavuutta takaraivoni kanssa.
 3. Ground Frame – Bar 15, Seinäjoki, 08.06. 2013 & Liquid Society – Bar 15, Seinäjoki, 20.09.2013
  Tasapelin kolmossijasta jakavat Seinäjokelaispumput Ground Frame ja Liquid Society. Oman kylän pojat veivasivat oman kylän suosikkipaikassa mahtavat keikat tahoillaan.Ground Framen keikalla eturivissä riehunut pitti oli pieni, mutta sitäkin pippurisempi. Orkesteri nosti katon, ja yleisö kaatoi seinät. Erityismaininta vokalisti Latvalalle, joka taudin kourissakin saapui paikalle, ja ulvoi kultakurkullaan yleisössä kirkuneilta faneilta pöksyt märiksi. Liquid Society puolestaan teki tauon jälkeen paluun tanhulavoille. Ruostetta ei esiintymisessä näkynyt, ja orkesteri keräsi pisteet kotiin komialla pohojalaasella tyylillä. Eturiviä koristi jälleen pieni, mutta pippurinen porukka eläytyjiä, joka ulvoi ja heilui mukana sellaisella antaumuksella, että ainakin itse olin päästä varpaisiin hien peitossa setin päätteeksi. Seinäjokelaisen ei tarvitse edes olla puolueellinen, kun meidän poppoot vetää näin hyvin sekä levyllä, että livenä!
 4. Eläkeläiset – Nummirock 2013, Kauhajoki, 21.06.2013
  Mikään keikkalista ei liene täydellinen ilman mainintaa Eläkeläisistä. Paapat laittoivat jälleen hanurilla koreasti, ja humppajuna puksutti aivan alusta aina sinne hamaan loppuun saakka. Hiki virtasi Nummijärven auringon alla, ja hymyä ei yleisöltä puuttunut. Taattua humppalaatua, jos Eläkeläiset eivät saa juhlia käyntiin, on juhlijoissa silloin vikaa.
 5. Year Gone – Bar 15, Seinäjoki, 05.07.2013
  Se, mikä menneenä vuonna keikkapaikkojen vaihtelussa hävittiin, erinomaisilla todistetuilla performansseilla kuitattiin. Listan avaa äärimmäisen positiivisesti allekirjoittaneen yllättänyt Helsinkiläinen Year Gone. Eksyin orkesterin keikalle kuultuani The Hellacoptersin olevan yksi yhtyeen suurimmista vaikutteista, enkä joutunut pettymään. Vaikutteet kuuluivat musisoinnissa selvästi kuitenkaan orkesterin omaa persoonallisuutta peittämättä, ja tämä puhdasverinen rock teki jälleen tehtävänsä. Turisin yhtyeen kanssa hetken keikan jälkeen, ja kuin kirsikkana kakussa, koko orkesteri osoittautui oikein leppoisaksi rokkipumpuksi. Positiivinen kokemus siis kaikin puolin. 

Nina Hurme:

Karnivool

 1. Karnivool – Tampere, Klubi, 09.11.2013
  Vuoden ehdoton kohokohta oli Karnivoolin upeatunnelmainen keikka Tampereen Klubilla. Musiikki oli yhtä vangitsevaa kuin levyiltä kuultuna, eikä keikan olisi suonut ollenkaan loppuvan. Koko tilaisuus tuntui rauhoittavan siniseltä ja violetilta, vaikka tunnelma pysytteli koko keikan ajan hyvin lähellä kattoa.!
 2. Muse – Helsinki, Olympiastadion, 27.07.2013
  Museekkiorgasmi. Massiivisen ja äärettömän taitavasti teemoitetun keikan jälkeen muisti jälleen, miksi Muse on tämän hetken hienoimpia livebändejä. Show oli paljon muutakin kuin vain musiikkia, mutta kaikki osat kuuluivat saumattomasti kokonaisuuteen.  
 3. Anneke van Giersbergen & Danny Cavanagh – Jyväskylä, Lutakko, 30.01.2013
  Viehkeä Anneke van Giersbergen saapui Lutakkoon Anathemasta tutun Danny Cavanaghin kanssa akustiselle keikalle. Pieni on joskus todella kaunista ja tässä tapauksessa myös tunnelmallista ja herkkää. Koko keikan ajan tunnelma yleisössä oli todella onnellinen. Lavalla säteili niin positiivinen Anneke, että oli täysin mahdotonta jäädä kylmäksi.
 4. Moonspell – Jyväskylä, Lutakko, 04.04.2013
  Portugalin lahja metallimusiikille toi myyttisen ja tummanpuhuvan settinsä Lutakkoon huhtikuussa. Keikan hypnoottisuus sai aikaan tietynlaisen transsitilan, josta pääsi irti oikeastaan vasta muutaman päivän jälkeen.  
 5. Sabaton – Tampere, Sauna Open Air 2013, 09.06.2013
  Koko keikan tunnelman voinee oikeastaan tiivistää siihen, kun Sauna Open Airin päälavan eteen pakkautunut yleisömassa huutaa kuorossa ”Sabaton, Sabaton, Sabaton!” Mikään ei saa keikalla yleisöä niin tehokkaasti mukaan kuin bändi, jolla on hauskaa lavalla. Toimivan, positiivisen noidankehän tästä luo se, kun yleisön energia saa bändiin vielä entisestään virtaa.

Jarmo Hänninen:

Down

 1. Down – Provinssirock 2013, Seinäjoki 16.6.2013
  Anselmo ja kumppanit soittivat kyllä ikimuistoisen keikan ja vetihän se oman esiintymisalueensa täyteen yli rajojen. Pantera/Down/Anselmo-diggarille kesän 2013 parhautta ja Pertti Kurikan Nimipäivätkin tuli vipalle biisille mukaan.
 2. Barbe-Q-Barbies – Manifest2013, Kokkola 6.7.2013
  B-q-B-neitsyys meni neitseellisillä Kokkolan Manifest2013 festareilla. Auringon paahtaessa, porukan kerääntyessä ja hien virratessa flikat vetivät todella energisen ja positiivisen keikan – rakastuin yhtyeeseen ja ihastuin näihin naisiin. Rockrock.  
 3. Jenni Vartiainen – Rytmikorjaamo, Seinäjoki 30.11.2013
  Eroaa kivasti muusta. Hyvällä tavalla. Pitää olla vähän rauhaa. Jenni veti lakeudella mahtavan keikan. Eteerisen hieno esiintyminen, huikeat valot ja täpötäysi klubi.
 4. Overkill – Rytmikorjaamo, Seinäjoki 21.4.2013
  Alkuvuoden 2013 kovin juttu meikäläiselle. Ameriikan rässipäät, legendat tulevat vetämään lakeurelle kunnon rässiä ja paikka ei ole edes puolillaan. MITÄ VITTUA SEINÄJOKI!?! Hävetkää perkele! Silti ”vanhukset” vetivät ammattitaidolla ja hyvällä sykkeellä mahtikeikan!
 5. Mokoma – Manifest2013, Kokkola 6.7.2013
  Teknisiä ongelmia, mieletöntä bailaamista, rässiä Mokoman tapaan ja Stam1nan visiitti lavalle. Täydellinen rento kesämättö Kokkolassa. Näitä spesiaaleja settejä näkee enää harvoin.

Toni Lehtonen:

Rytmihäiriö 2013 2

 1. Rytmihäiriö – Klubi, Turku 12.10.2013
  Intensiivinen, arvaamaton, jopa vaarallinen. Klubin pienemmällä puolella bändi oli todellakin kirjaimellisesti kosketuksessa yleisön kanssa. Kevään ja kesän keikkojen jälkeen uusiksi pistetty biisilista toimi likimain täydellisesti, sekä yleisön että bändin ollessa aivan liekeissä koko keikan ajan.
 2. King Diamond – Tuska Open Air, Helsinki 28.6.2013
  Vaikka auringonpaiste söikin osan lavashown hienoudesta, itse Kuningas bändeineen oli äärimmäisen kovassa tikissä. Kaikki odotukset täyttyivät ja paikoin jopa ylittyivät. Yksi parhaita näkemiäni festarikeikkoja koskaan.
 3. No Shame – Klubi, Turku 26.7.2013
  Raivoisan energinen, hengästyttävä ja hyväntuulinen. Bändi tykitti tiukasti ja yleisö riehui hymy korvissa. Malliesimerkki siitä, miten punk rock-keikka kuuluu klubiolosuhteissa toteuttaa.

Luetuimmat

Uusimmat