Toimituksen klassikot: Cradle Of Filth – Cruelty And The Beast

Kirjoittanut Janne Partanen - 2.1.2015

Cradle Of Filthin kolmas albumi ”Cruelty And The Beast” julkaistiin vuonna 1998. Elizabeth Bathoryn tarinan kertova albumi oli monella tapaa käännekohta bändin uralla nostaen bändiä taas isompien massojen suosioon levyn kappaleiden ollessa melodisempia ja tarinavetoisempia kuin aikaisemmin. Monille levyn isoimmaksi ”kompastuskiveksi” nousi erikoinen äänimaailma, joka jakaa vieläkin mielipiteitä puolesta ja vastaan. Bändin jäsenten välien tulehtuessa jäi levy viimeiseksi täysipitkäksi julkaisuksi useammalle miehistön jäsenelle. Arvostelussa Cradle Of Filthin klassikkoalbumi ”Cruelty And The Beast”

Edellisen levyn lakiongelmien jälkeen Cradle Of Filth pääsi tekemään uutta levyään ilman suurempia ulkopuolisia ongelmia. Pääsävellysvastuussa oleva vokalisti Dani Filth halusi laajentaa bändinsä ulosantia ja monipuolistaa soitantaa. Toisen levyn tuoman suosion jälkeen olisi ollut helppoa tehdä vain samoja kaavoja noudatteleva levy, mutta tämä ei tullut vaihtoehtona. Niinpä uudesta levystä tehtiin konseptialbumi, joka tulisi viemään bändin suosion uusille urille. Bändin keulakuvan sävellyskynä olikin terävimmillään ja kappaleisiin saatiin aivan uutta näkökulmaa. Biisien monimutkaistuessa kasvoivat myös kappaleiden pituudet, jotka sopivat hyvin tarinavetoisemmalla sanoitustyylille. Muutama tunnelmaa luova instrumentaali mukaan lukien, levylle kertyi kestoa lähes tunnin verran ja kappaleita jäi yli mm. Japanin julkaisulle sekä parille erikoisjulkaisulle. Levyn valmistuessa alkoivat bändin rivit rakoilla pahasti ja julkaisulla naisosuuksia laulanut Sarah Jezebel Devan kerrotaan poistuneen levyn ensikuuntelusta kyyneleet silmissään. Rumpali Nicholas Barkerin kerrotaan myöskin olleen hyvin harmissaan levyn äänimaailmasta ja mies liittyikin pian levyn julkaisun jälkeen Dimmu Borgiriin. Syynä ongelmiin oli levyn miksaus ja sen ”erilainen” lähestyminen biiseihin. Levyllä kitarat oli vedetty kuivakaksi ja surisivat melodisia riffejä taka-alalla. Basso antoi kaiken alapään levylle, joskin sekin oli vedetty taustalle. Kitaroille ja bassolle oli annettu hyvin selkeät lokerot ja tehtävät, jotka täydensivät toinen toisiaan. Rumpujen tasaisen tarttuva nakutus toimi kaiken muun taustalla, ilman sen kummempia vahvistuksia. Pääosan levyllä sai Dani Filthin ääni, joka oli vedetty äärimmilleen. Sinfoniset syntikat olivat myöskin isolla roolilla ja naisosuudet oli miksattu olemaan kuin yksi soitin muiden joukossa. Näin kirjoitettuna levy ei kuulosta yhtään hyvältä, mutta toteutus oli ainutlaatuinen ja pirun toimiva.

”Cruelty And The Beast” oli levy, jota piti kuunnella kovalla. Tuolloin kaikki soittimet pääsivät oikeuksiinsa ja vokaalien raakuus iski tajuntaan. Rohkeasti erilainen äänimaailma, melodiset biisit ja muuten äärisynkkä toteutus huomattiin ja levy nousikin useassa maassa top-listoille. Levystä julkaistiin myöskin ns. ”Celtic Cross” -versio, jossa oli mukana kolme lainabiisiä ja useassa kappaleessa oli pieniä viilailuja. Eniten kappaleessa ”Lustmord And Wargasm (The Lick Of Carnivorous Winds)”, jonka kitaroita ja rumpuja muutettiin niin paljon, että se julkaistiin omana biisinään ”Lustmord And Wargasm (Relicking Of Cadaverous Wounds)”. Levystä julkaistiin myös kahden levyn uusintajulkaisu 2001, joka sisälsi kaikki kappaleet ja niiden eri versiot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Cradle Of Filthin kolmas levy kuuluu niihin levyihin, joka kaikkien raskaamman musiikin kuuntelijoiden kannattaa kuunnella. Se on biiseiltä bändin parasta antia, eikä ole ikääntynyt yhtään. Levy on myös viimein täyspitkä levy jossa soittavat Nicholas Barker, Les ”Lecter ” Smith ja Stuart Anstis, joista kaksi jälkimmäistä soittaa vielä bändin seuraavalla ”From The Cradle To Enslave” EP:llä. Sen julkaisun tarina jääkööt odottamaan seuraavaan kertaan.

Kappalelista:
01. Once Upon Atrocity
02. Thirteen Autumns And A Widow
03. Cruelty Brought Thee Orchids
04. Beneath The Howling Stars
05. Venus In Fear
06. Desire In Violent Overture
07. The Twisted Nails Of Faith
08. Bathory Aria ( 1. Benighted Like Usher, 2. A Murder Of Ravens In Fugue, 3. Eyes That Witnessed Madness)
09. Portrait Of The Dead Countess
10. Lustmord And Wargasm (The Lick Of Carnivorous Winds)

Bändin kotisivu

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kirjoittanut: Janne Partanen