Kuva: Victoria Wonka

“Toisella albumillamme on laajemmin vaikutteita meiltä kaikilta” – haastattelussa tänään uuden albumin julkaissut Illumishade

Kirjoittanut Atte Itkonen - 16.2.2024

Eluveitien jäsenistä koostuva sveitsiläinen modernia metallia soittava ILLUMISHADE julkaisi uuden albuminsa nimeltä ”Another Side Of You” Napalm Recordsin kautta. Kaaoszine tavoitti yhtyeen sähköpostitse albumin julkaisun tiimoilta ja kyseli bändiltä hieman tuoreimpia kuulumisia niin albumin kuin yhtyeen tulevaisuudenkin suhteen. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Tervehdys, Illumishade! Uusi albuminne ”Another Side of You” julkaistaan tänään Napalm Recordsin kautta. Kertoisitteko muutamalla lauseella albumin kirjoitus- / äänitysprosessista? Oliko se teille tyypillinen vai oliko jotain poikkeavaa tällä kertaa?

Jonas Wolf: Se oli ehdottomasti erityinen, koska se on kokoelma kappaleita, jotka kirjoitettiin noin kolmen vuoden aikana. Joidenkin kappaleiden ei ollut tarkoitus olla albumikappaleita niiden luomisen tai julkaisun aikaan, kuten “Hymn” esimerkiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fabienne Erni: Tämä toinen albumi näyttää laajemman vaikutusten kirjon kaikilta bändin jäseniltä. Jokaisella kappaleella on hieman erilainen historia. “Cloudreader” alkoi yhdestä pianojammailustani ennen kuin Jonas alkoi leikkiä sen kanssa. “Cyclone” oli alun perin Mirjamin visio, jota sitten kaikki kehitimme yhdessä. “Twily” muuttui pianoballadista raskaampaan versioon Jonaksen sovituksen kautta. Ja “Riptide” oli meille hieman erilainen; Jonas sävelsi musiikin ensin ja sitten Yannick ja minä lisäsimme melodian, mikä on harvinaista normaalissa prosessissamme. Luulen, että juuri tämä tekee albumista niin monipuolisen.

Aloitteko kirjoittamaan ”Another Side of You:ta” heti debyyttialbuminne julkaisun jälkeen? Kirjoititteko kaikki nämä kappaleet tulevalle albumille vai oliko siellä kappaleita, jotka olitte jo kirjoittaneet ”Eclyptic: Wake of Shadows” -levylle, mutta päätyivät tälle albumille?

Fabienne: Kun aloimme kirjoittaa kappaleita uudelleen julkaisun jälkeen, se oli itse asiassa ilman varsinaista suunnitelmaa täyspitkästä albumista, pikemminkin vain musiikin takia. Näkemys kokonaisesta albumista tuli vasta kesän alussa 2023, sitten aloimme kirjoittaa enemmän kappaleita se mielessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jonas: Ainoa jäljelle jäänyt ”Eclyptic”-istunnoista oli mielestäni se, josta myöhemmin tuli “In The Darkness”.

Fabienne: Kyllä, juuri niin. Ainoa muu kappale, jonka muistan olevan vanhempi kuin kolme vuotta, on ”Verliebt”. Kirjoitin tämän demon noin vuonna 2017, ja se tuli mieleeni taas, kun työskentelimme lauluntekoleirillämme vuoristossa ennen studiosessiota.

Albumi on toinen tähän mennessä ja ensimmäinen, jonka julkaisette Napalm Recordsin kautta. Tunnetteko löytäneenne musiikillisen identiteettinne jo debyyttialbumilla ja oliko teillä tiettyä tavoitetta siitä, mihin halusitte mennä tämän albumin kanssa musiikillisesti?

Jonas: Olemme edelleen kehittymässä bändinä. Tämän albumin on tarkoitus olla ”kaikki käy” -albumi. Siinä on paljon enemmän  vaikutteita jokaiselta bändin jäseneltä. Se on se, kuka olemme tänään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fabienne: Nämä kappaleet syntyivät luonnostaan. Annoimme musiikin johdattaa meitä, pikemminkin kuin pakottaa se tiettyyn tyyliin.

Minkälaisia teemoja ”Another Side of You” käsittelee musiikillisesti ja sanoituksellisesti? Mistä olette ammentaneet inspiraatiota albumin musiikkiin ja sanoituksiin?

Jonas: Monista asioista. Musiikilliset vaikutteemme sisältävät paljon metallin ulkopuolisia artisteja. Esimerkiksi elokuvamusiikki on suuri inspiraation lähde. Samoin kuin pop-taiteilijat. “Cyclone” ja “Cloudreader” ovat esimerkkejä näistä vaikutteista.

Fabienne: Sanoituksellisesti tämä albumi käsittelee enemmän todellista elämää. Se puhuu elämän kohokohdista ja pohjalla käynnistä, sen haasteista ja tunteista. Ammensimme inspiraatiota siitä, mitä olemme käyneet läpi viimeisten kolmen vuoden aikana. Vaikka tuomme edelleen faneja ILLUMISHADE-maailmaan, tällä kertaa keskityimme todellisiin elämänkokemuksiin. Luulen, että jatkamme intensiivisemmin maailmassamme taas kolmannella levyllä!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lopetitte juuri ensimmäisen kiertueenne Euroopassa, miten kiertue sujui? Mitkä ovat suosikkikaupunkinne/-maanne Euroopassa?

Fabienne: Kiertue oli todella mahtava. Upea energia konserteissa, meillä oli mukavaa tiimimme kanssa, Delainin kanssa oli hauska kiertää ja tapasimme paljon mahtavia ihmisiä. Ja vihdoin pääsimme soittamaan kunnolla livenä! Olimme soittaneet vain 11 keikkaa ennen sitä kiertuetta koko bändihistoriassamme – nyt soitimme 12 keikkaa tällä kiertueella! :)

Jonas: Vaikea valita vain yksi. Tykkään todella skandinaavisista kaupungeista, joissa emme itse asiassa käyneet tällä rundilla.

Fabienne: Vaikea valita ehdottomasti – mutta olen samaa mieltä tässä – olen valtava Skandinavian fani, opiskelin kerran vuoden Haaparannassa, todella lähellä Torniota! :-)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muutaman kuukauden kuluttua liitytte suomalaisen folk metal -bändi Korpiklaanin seuraan Pohjois-Amerikan kiertueelle. Mitä odotatte eniten kiertueelta?

Jonas: Itse asiassa vain musiikkimme soittamista Yhdysvaltojen ja Kanadan metallifaneille ensimmäistä kertaa!

Fabienne: Ehdottomasti, rakastan amerikkalaisten ja kanadalaisten innokkuutta! Luulen, että keikat tulevat olemaan todella energisiä! Mutta sen lisäksi odotan todella kaupunkien tutkimista vapaapäivinä tai aina kun aika sallii sen!

Jos osallistuisitte juomakilpailuun Korpiklaanin kanssa, kuka voittaisi?

Jonas: Tiedät jo vastauksen tuohon.

Fabienne: Sama!! :-)

Miltä bändin tulevaisuus näyttää ja millaisia suunnitelmia teillä on vuodelle 2024?

Jonas: Vuosi tulee ainakin olemaan kiireinen.

Fabienne: Todellakin! Tultuamme takaisin Amerikasta soitamme muutamilla festareilla ja lähdemme Euroopan-kiertueelle Visions of Atlantiksen kanssa syksyllä! Saatamme myös alkaa perehtymään kolmanteen levyymme. Katsotaan..

Festarikausi lähestyy ja Euroopassa on kesällä monia hyviä festareita. Jos järjestäisitte oman kolmipäiväisen festivaalin, mitkä bändit valitsisitte ja miksi?

Jonas: Hm… Modern Metal -päivä: BMTH, Power Metal -päivä: Stratovarius, Melo Death -päivä: In Flames. Rakastan todella näitä bändejä, ja ne edustavat tätä vanhan ja uuden sekoitusta, jota yhdistämme musiikissamme.

Fabienne: Päivä 1: Dream Theater, Päivä 2: Infected Rain, Päivä 3: Devin Townsend

Onko jotain, mitä haluaisitte sanoa lopuksi Kaaoszinen / Chaozinen -lukijoille ja suomalaisille metallifaneille yleisesti?

Fabienne: Suuret kiitokset tästä haastattelusta!

Jonas: Toivon vain pääseväni soittamaan Suomessa mahdollisimman pian! Kiitos!

Fabienne: Aivan, toivottavasti nähdään pian!

Luetuimmat

Uusimmat