”Toivon, että opimme jotain tästä kaikesta yhdessä” – haastattelussa Enter Shikarin Rou Reynolds

Kirjoittanut Tom Frankton - 28.4.2020
Enter Shikari
Enter Shikari

Britannialainen, lokakuussa Suomeenkin saapuva Enter Shikari julkaisi 17.4. uuden ”Nothing Is True & Everything Is Possible” -albuminsa So Recordingsin kautta. Kaaoszine tavoitti yhtyeen laulajan Rou Reynoldsin levyn julkaisun tiimoilta ja jututti häntä levystä ja vallitsevasta koronavirustilanteesta. Voit lukea haastattelun tästä:

Hei vain teille! Kuinkas kulunut vuosi on teidän osalta mennyt? Oletettavasti oikein hektistä on varmaan ollut.

Rou Reynolds:

Niinhän se on tainnut kaikkien osalta olla! Vuosi alkoi uuden levymme miksaamisella ja masteroinnilla, mikä oli oikein intensiivinen alku vuodelle. Sitten tämä pandemia tuli ja perui kaikki muut suunnitelmamme. On kieltämättä ollut erittäin ärsyttävää julkaista uusi levy ilman mahdollisuutta päästä esittämään näitä kappaleita ja tapaamaan fanejamme, mutta olemme kuitenkin iloisia sen vastaanotosta emmekä kadu sen julkaisua.

Olette siis juuri julkaissut uuden ”Nothing is Real & Everything is Possible” -levynne. Minkälainen kokemus levyn tekoprosessi oli edeltäjiinsä verrattuna?

Rou Reynolds:

Tämä on kuudes levymme, ja meistä on kaikkien myötä muodostunut erittäin tiivis ja hyvin toimiva porukka. Tämä levy oli ensimmäinen, jonka tuotin itse, mikä mahdollisti paljon asioita luovuuden ja monipuolisuuden suhteen. Sanoisin levyn olevan yksityiskohtaisempi kuin mikään aikaisemmista. Levyltä löytyy myös huomattavasti enemmän instrumentaation osalta: levyllä on valtava määrä klassista instrumentaatiota ja syntetisaattoreita.

Miten kuvailisit levyä temaattisesti? Onko levyn takana jotain konseptia?

Rou Reynolds:

Levy on katsaus ihmiskunnan mahdollisuuksiin. Viimeisen viiden vuoden aikana olemme nähneet uskomattomia asioita, joiden emme koskaan kuvitelleet olevan mahdollista, hyvässä ja pahassa. Päätimme siis pohtia ihmiskunnan parhaita ja huonoimpia puolia musiikilla, jota lähdimme tekemään ajatellen, mikä olisi ylipäätänsä mahdollista.

Moni bändi on olosuhteet huomioon ottaen päättänyt siirtää uusien levyjen julkaisua myöhemmälle. Mitä ajatuksia teillä tästä yleisesti on, ja onko nyt oikea hetki julkaista uutta musiikkia?

Rou Reynolds: Mielestäni nyt on täydellinen aika julkaista sitä, sillä ihmiset tarvitsevat jotain positiivista elämiinsä. Musiikki on mahtava selviytymistyökalu tämän kaltaisissa haastavissa tilanteissa, ja se voi antaa joillekin jonkin yhteisöllisyyden tunteen kaiken eristäytymisen keskellä.

Kuinka tilanne on vaikuttanut teihin bändinä?

Rou Reynolds: Jouduimme perumaan levyjulkkarikiertueemme, mikä harmitti kovasti, sillä rakastamme esiintymistä. Sen sijaan meidän täytyy olla luovia tavoilla, joilla promoamme levyä ja pyrimme saavuttamaan uusia kuuntelijoita. Internet on ollut olennainen työkalu faniemme kanssa yhteydessä olemiseen, ja olemme onnekkaita että tämä kaikki tapahtuu tässä teknologisessa aikakaudessa.

Ette juurikaan kavahda mahdollisuutta ilmaista mielipidettänne maailmasta ympärillämme. Uskotko tämänhetkisen tilanteen muuttavan musiikkimaailmaa tai yhteiskuntaamme ylipäätänsä, kun kaikki on vihdoin ohi?

Rou Reynolds: On hankala sanoa. Moni ei taida haluta muuta kuin palata takaisin normaaliin eloon mahdollisimman nopeasti. Toivon itse kuitenkin, että opimme jotain tästä kaikesta yhdessä, esimerkiksi kuinka paljon luotamme terveystyövoiman varaan ja että arvostaisimme heitä enemmän jatkossa. Ajattelen välillä, että planeettamme ikään kuin ottaisi vihdoin syvään henkeä pitkän pidättelyn jälkeen. Olisi niin hienoa, jos maailman hallitukset satsaisivat nyt enemmän julkisen liikenteen ja uusiutuvan energian kaltaisiin asioihin. Tai sitten he voivat vain palata siihen, mistä ikinä he saavatkaan eniten rahaa.

Mikä on teidän ykkösvinkki kaikille tässä uudessa ja oudossa tilanteessa eläville?

Rou Reynolds: Pysykää yhteyksissä. Soittakaa perheillenne ja ystävillenne. Käyttäkää mitä tahansa mahdollisista ilmaisista videopuheluvälineistä. Yrittäkää pysyä aktiivisina, ja yrittäkää löytää jokin päivittäinen rutiini. Ajatelkaa niitä syitä, miksi olemme kaikki juuri nyt kotona ja sitä, kuinka koko planeetta taistelee samaa vastaan yhdessä. Olemme kerrankin kaikki samalla puolella!

Mitä bändin tulevaisuus tuo tullessaan?

Rou Reynolds: Suuri osa kesän festareista on jo peruttu, joten melko paljon lisää kotona istuskelua. Julkistimme kuitenkin loppuvuodelle ison kiertueen, jota odotamme innolla. Kaikki haluavat varmaan hieman revitellä kaiken tämän jälkeen.

Kiitokset vielä ajastanne! Onko vielä jotain, mitä haluaisitte vielä lopuksi sanoa suomalaisille faneillenne?

Rou Reynolds: Suuri kiitos tuestanne, emme jaksa odottaa teidän kaikkien näkemistä lokakuussa! Toivottavasti pidätte uudesta levystä. Pysykää turvassa. Olette rakkaita.

 

Enter Shikari nähdään lokakuussa Tampereen Klubilla ja Helsingin Tavastialla. Bändin uusi levy ”Nothing is Real & Everything is Possible” on nyt kuunneltavissa.