Tomas Lindberg The Lurking Fearin musiikista: ”Halusin luoda enemmänkin häiritsevän tunnelman”

At The Gatesista tutun Tomas Lindbergin ja The Hauntedin Adrian Erlandssonin kasaama death metal -yhtye on julkaisemassa debyyttialbumiaan ”Out Of The Voiceless Grave” 11. elokuuta Century Media Recordsin kautta. Haastattelimme Tomasta, joka kertoi meille muun muassa, miten ja milloin The Lurking Fear sai alkunsa ja mitä yhtyeen tulevaisuudelta voidaan odottaa.

Kertoisitko näin alkuun, miten kesä on sinulla tähän mennessä sujunut?

Tomas: Hyvin. On ollut tietysti paljon kiirettä albumin tekemisen parissa, mutta en valita.

Bändisi The Lurking Fear on tosiaan julkaisemassa debyyttialbumiaan elokuussa. Miten ja milloin tämä albumi sai alkunsa?

Tomas: Aloimme puhua tästä viime vuoden syyskuussa. Totesimme, että haluamme sanoa jotain death metalin avulla. Halusimme päästä välittämään ihmisille visiomme death metalin ydinolemuksesta. Tammikuuhun mennessä meillä oli kasassa 18 biisiä. Kaikki liikkui todella nopeasti eteenpäin, ja olimme todella inspiroituneita ja innokkaita.

Kenen idea tämä projekti alun perin oli?

Tomas: Vähän meidän kaikkien. Kasasimme ideamme yhdeksi bändiksi, sillä meillä on hyvin samanlaiset mieltymykset. Olemme tunteneet toisemme pitkään, minkä ansioista tämä koko prosessi on sujunut sulavasti ja ilmapiiri pysynyt mahtavana.

Olet mukana At the Gatesissa, joka on myös death metal -bändi. Oliko tarkoituksenasi luoda jotain täysin uutta ja erilaista The Lurking Fearin kanssa?

Tomas: Death metal ja musiikki yleensäkin on minulle kanava erilaisten tunteiden purkamiseen. Monien mielestä death metal on aggressiivista, mutta minusta esimerkiksi thrash tai hardcore on aggressiivisempaa. Esimerkiksi in musiikissa puolestaan melankolia ja epätoivo ovat läsnä. The Lurking Fearin kanssa halusin luoda enemmänkin häiritsevän tunnelman.

Pressitiedotteen mukaan kuvaatte The Lurking Fearin musiikkia sanoilla ”ruma, kieroutunut ja riivattu”. Oliko tämä eräänlainen tavoite, jonka halusitte musiikissanne tavoittaa?

Tomas: Kyllä. Death metalissa on oltava muutakin kuin teknisyyttä ja brutaalia menoa. Pyrimme siihen, että kuuntelijalle tulee ikään kuin sekava ja huono olo, emme päästä häntä helpolla.

Nautitko uudempien death metal -bändien kuuntelemisesta vai pidätkö enemmän genren old school -bändeistä?

Tomas: Pidän molemmista, tänä päivänä on paljon hyviä uusia death metal -bändejä. Etsimme inspiraatiota tähän albumiin kaikkialta. Loppujen lopuksi kaikki bändit ottavat vaikutteita toisilta bändeiltä, yhdistelevät niitä omassa musiikissaan ja parhaimmillaan luovat jotain uutta. On tärkeää, että death metal -bändit tekevät jotain uutta eivätkä pyri kuulostamaan vain vanhan liiton yhtyeiltä. Se on meidänkin tavoitteemme.

Tulevan debyyttialbuminne nimi on ”Out Of The Voiceless Grave”. Minkälainen tarina piilee albumin nimen takana?

Tomas: Sanoisin, että nimi summaa koko albumin konseptin. Nimi on saanut inspiraationsa H.P. Lovecraftin teoksista, ja hänen vaikutuksensa näkyy koko albumilla muutenkin. Lyriikat on helppo tunnistaa minun käsialakseni, kuten yleensä, ja ne sijoittuvat Lovecraftin maailmaan. Haluan, että kaikki lyriikoista kansitaiteeseen ovat sidoksissa toisiinsa. Albumin otsikolla yritämme välittää tunteen siitä, että jotain on tulossa meidän maailmamme ulkopuolelta.

Uskotko yleensäkin tuollaisiin hieman yliluonnollisiin tarinoihin?

Tomas: Olen ateisti, kuten usein kerron ihmisille, mutta tämä on taidetta, jolla haluamme kuvata visiomme death metalin olemuksesta. En usko tämän kyseisen demonin tulevan mistään portista, puhummehan nyt kirjallisuudesta. Mutta se asettaa hyvän tunnelman. Halusin, että lukija kokee saman tunteen kuin minä kuunnellessani kappaleita.

Pyritkö haastamaan itsesi joka kerta biisinkirjoittajana ja astumaan oman mukavuusalueesi ulkopuolelle?

Tomas: Keskustelemme aina yhdessä, ennen kun aloitamme kirjoittamisen. Pohdimme esimerkiksi, millaisen ilmapiirin haluamme luoda tai mistä haemme vaikutteita. Sen jälkeen kirjoittamisprosessi tuntuu helpolta ja luonnolliselta. Halusimme jo heti ensimmäisessä kappaleessa tavoittaa tunteen siitä, että tämä kuulostaa meiltä ja on meidän tyylimme.

Kuinka tärkeänä pidät sitä, että jokainen bändi tai projekti, jossa olet mukana, kuulostaa erilaiselta?

Tomas: En hirveästi mieti sitä. Mieleni tarvitsee haasteita. Minulla on halu tehdä erilaista musiikkia, eikä tietoista päätöstä tarvita.

Millaisia jatkosuunnitelmia The Lurkin Fearilla on? Aiotteko esimerkiksi keikkailla enemmän vai missä näet bändin tulevaisuudessa?

The Lurking Fear

Tomas: Ehdottomasti. Olemme täysin toimiva bändi. Tämä on minulle yhtä tärkeä bändi kuin kaikki muutkin, ja livenä soittaminen on tärkeä osa bändissä olemista. Tähän mennessä soittamamme keikat ovat sujuneet hienosti, olemme saaneet hyvän vastaanoton ja saaneet pitää hauskaa.

Kuinka rankkaa keikkailu tulee olemaan, kun sinä olet mukana myös At the Gatesissa ja Adrian The Hauntedissa? Molemmat ovat kuitenkin aktiivisia bändejä.

Tomas: Olen tehnyt tätä ennenkin ja tiedän, miten tämä toimii. En näe tässä ongelmaa. Haluamme keskittyä mahdollisuuksiin.

Millaisia suunnitelmia sinulla on kesän jälkeen? Seuraavan At the Gates -albumin tekoa ehkä?

Tomas: Olemme jo kirjoittamassa sitä, ja siinä sivussa on tarkoitus keikkailla The Lurking Fearin kanssa. Siinäpä tuleva syksy ja talvi menevätkin.

Missä vaiheessa aiotteko astua studioon At the Gatesin kanssa vai onko vielä liian aikaista paljastaa sitä?

Tomas: Meillä on suunnitelmia, mutta en voi puhua niistä vielä. Albumi kuitenkin etenee hyvin, meillä on muutama valmis biisi ja muutama työn alla.

Kiitos haastattelusta, Tomas! Seuraavaa Suomen keikkaanne odotellessa!

https://www.facebook.com/thelurkingfearofficial/

Haastattelu: Arto Mäenpää

Kommentoi julkaisua