Tomi Joutsen 40v – 10 merkittävää poimintaa miehen uran varrelta

Kirjoittanut Ville Kangasniemi - 30.4.2015

Amorphis Tomi Joutsen Jarmo HänninenParhaillaan studiossa uutta albumiaan työstävän Amorphiksen vokalisti Tomi Joutsen täyttää tänään pyöreitä, kun miehen mittariin napsahtaa 40 vuotta. Kaaoszine päätti juhlistaa Tomin syntymäpäivää listaamalla miehen kunniaksi 10 kappaletta, jotka edustavat mielestämme Tomi Joutsenta vokalistina parhaiten. 

Vuonna 2006 julkaistu ”Eclipse” oli Joutsenen debyytti Amorphiksen riveissä. Samalla tuo merkkasi uutta alkua yhtyeelle joka oli jo hetken ehtinyt viettämään hiljaiseloa keikkarintamalla.
Sekä puhtaat- että örinälaulut ovat olleet tuosta asti omaa luokkaansa, enkä itse pysty osoittamaan parempaa suorittajaa tälle paikalle. ”Eclipsen” huippuhetkiä ovat levyn keskivaiheilta löytyvät ”Perkele (The God of Fire)”, ja sen vanavedessä hittisingle ”The Smoke.” 

Tästä seuraavana vuonna julkaistiin ”Silent Waters”, joka jatkoi temaattisesti tutulla Kalevala-linjalla. Melankolinen ja paikoin aggressiivinen albumi kosketti tätä toimittajaa niin syvästi että sen kansitaide löytyy myös käsivarresta ikuistettuna.

Tarttuva kertosäe toimii keikoilla mahtavasti yhteislaulun merkeissä. Sanoitukset ovat merkittävässä osassa ”Silent Watersilla”, sen tarinankerronnallinen tunnelma humahtaa päähän ja ihon alle.

Vihaisin raita pärähtää soimaan ensimmäisenä, josta levyllä lasketellaankin pehmeämmille vesille loppua kohti.

Yksi syy itselleni (uskallan veikata että muillekin Amo-faneille) aloittaa puhtaan laulun ja örinän treenaaminen on juurikin Tomi Joutsen. Henkilökohtaisiin suosikkilaulajiini kuuluva lohjalaismies on antanut panoksellaan paljon. Laulun lisäksi Joutsen taitaa myös esiintymisen. Keikoilla pitkien takkujen pyörittäminen tuulimyllyn lailla on ihailtavaa katseltavaa musiikin ohella.

Vuonna 2009 viimeistään potti räjähti, kun eeppinen ”Skyforger” julkaistiin. Levy vei yhtyeen mittavalle maailmankiertueelle, ja on ollut tuosta lähtien jälleen uransa huipulla.

Erityisesti jälkimmäisessä biisissä korostuvat kaikki ne piirteet mitä kunnon örinässä mielestäni kuuluukin olla: Persoonallisuutta, ärhäkkyyttä ja selkeää artikulointia.

2011 vuoden ”muna-albumi”, ”The Beginning of Times”, ei ihan yltänyt sille tasolle jolle kyseisen yhtyeen olettaisi kurottavan. Kevyempää ulosantia, progehtavaa kiemurtelua ja hyvin vähän örinää sisältänyt albumi ei ollut monienkaan fanien mieleen.

Tästä kaksi vuotta eteenpäin, ja ympyrä on kiertänyt tietyllä tapaa täyden ringin. Aasinsillan ylitettyämme ylistäminen voi jatkua. ”Circle” ei myöskään sisältänyt niin aggressiivisia kappaleita kuin aiemmin, mutta tässä tapauksessa se ei ollut niin vakavaa. Hienoja laulusuorituksia voi vain ihailla. Yksi muiden joukosta nouseekin hieman korkeammalle: Suomi-iskelmän kaihosta muistuttava ”The Wanderer”. Toki mainita täytyy myös massiivinen ördäysralli ”Nightbird’s Song”.

Jonkun mielestä ”vanhoja hyviä” ralleja ei pitäisi mennä sorkkimaan, mutta vuonna 2010 juhlistettiin yhtyeen vanhempia hittejä uudelleenäänitysten muodossa. ”Magic and Mayhem – Tales from the Early Years” sisälsi kolmetoista kappaletta joihin oltiin tehty hieman sovitustyötä, sekä tietenkin laulajana toimi Tomi Joutsen. Tätä ennen vanhoja kappaleita Tomin laulamana oli voinut kuulla vain livenä, mutta nykyään on mahdollisuus valita levyversiot originaalin tai uudelleenäänitetyn väliltä.

Loppuun kevennyksenä yksi taidonnäyte Amorphiksen ulkopuolelta. Hevipiireissä hilpeyttä aiheuttanut reality-parodia Vain Kuolemaa nähtiin noin vuosi sitten, ja sarjassa nähtiin myös vieraana tuttu komistus. Tomin versio Carnalationin ”Cadence of Insectsistä” alkaa kohdasta 6:05. 

Vielä kerran onnea Tomi Joutsen!

Tomi Joutsen livekuva: Jarmo Hänninen Photography

Luetuimmat

Uusimmat