Tony Iommi muistelee Eddie Van Halenia – ”Rupattelimme yleensä koko yön”

Kirjoittanut Joonas Arppe - 1.2.2021

Black Sabbath -kitaristi Tony Iommi kertoi Guitar Worldin haastattelussa edesmenneen Eddie Van Halenin ”olleen toinen kahdesta parhaasta ystävästään musiikkialalla”.

Kitaristien yhtyeet soittivat ensi kertaa yhdessä vuonna 1978, Van Halenin lämmitellessä lavan Black Sabbathille 20 keikalla Iso-Britanniassa, ja yli 50 keikalla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Iommi kertoi kaksikon ensitapaamisista:

”Hengailin Eddien kanssa useimpina iltoina keikkojen jälkeen jomman kumman huoneessa tai baarissa. Rupattelimme yleensä koko yön, ja olemme olleet hyviä ystäviä niistä ajoista lähtien. Puhuimme paljon musiikista, kitaroista ja musiikkibisneksestä – Van Halen oli tuohon aikaan uusi sillä kentällä. Joskus hän toi kitaransa huoneeseeni ja soittelimme vähän.”

Myös Black Sabbath -legenda tunnusti Eddie Van Halenin uraauurtavia kitaransoittotaitoja:

”Kun kuulin häntä ensi kertaa kiertueella, ajattelin ’Että mitä?!’ Hänen energiansa ja persoonansa todella paistoi läpi välittömästi. Hänestä näki, että hän rakasti soittaa ja oli erinomainen lajissaan. Se oli ensimmäinen kerta kun kuulin useita hänen nimikkotekniikoitaan, ja hän vain tuli paremmaksi ja paremmaksi soittajaksi ajan kuluessa. Olen aina kunnioittanut hänen soittoaan suuresti.”