Treatmentin ”Sagacity”-albumia vaivaa päämäärättömyys

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 9.6.2020

Kotimaisen Treatmentin tarina alkoi jo vuonna 2005, mutta vuodet ovat koetelleet yhtyettä. Viidentoista vuoden aikana Treatment on julkaissut pari demoa ja yhden albumin, mutta mukaan on mahtunut myös jäsenten vaihdoksia sekä yhtyeen hiljaiseloa. Parin viimeisen vuoden ajan yhtyeen leirissä ovat kuitenkin puhaltaneet uudet tuulet. Uusi basisti saatiin miehistöön vuonna 2017, ja alkuvuodesta 2020 yhtye otti rivistöönsä – pitkällisen harkinnan jälkeen – myös kosketinsoittajan, mikä taatusti monipuolistaa yhtyeen soundia. ”Sagacity”-albumilla ei vielä kuitenkaan kuulla Ville Sokeron koskettimien soittoa, sillä levy on äänitetty jo aiemmin. Uusi pitkäsoitto välittää kuitenkin hyvän kuvan suomalaisyhtyeen nykyisestä iskukyvystä. ”Sagacity” julkaistiin toukokuun 22. päivä, mistä lähtien koko maailma on voinut tarkastella Treatmentin nykytasoa.

Treatment soittaa thrashiä progressiivisella otteella. Yhtyeen nimi tuo mieleen yhdysvaltalaisen Testamentin, eikä se jää ainoaksi yhdistäväksi tekijäksi. Kun ”Hermes” lähtee soimaan intron jälkeen, en voi välttyä ajatukselta, että kappaleessa on samoja piirteitä kuin Testamentin ”Strongholdissa”. Tämä johtuu kappaleessa kuultavista yhteislauluosuuksista. ”Hermes” ei kuitenkaan ole ”Strongholdin” kopio, vaikka Treatment on selvästi inspiroitunut kalifornialaisyhtyeestä parilla muullakin kappaleellaan. Suomalaisyhtyeellä on kuitenkin oma tyylinsä, joka ei ole liikaa kallellaan Testamentiin tai muihin thrash metalin merkittäviin nimiin.

”Sagacity” on progressivista thrash metalia, josta kuultaa raivoa ja melankoliaa. Yhtyeen jäsenten välinen soitto pelaa saumattomasti yhteen, ja vokalisti Juha Kemppinen ottaa äänialastaan irti kaiken, minkä saa. Kymmenen kappaletta sisältävä albumi lähentelee kestoltaan tuntia, mikä on aivan liian pitkä aika ottaen huomioon albumin kappaleet: monia kappaleita vaivaa päämäärättömyys, jonka seurauksena albumi ei tunnu etenevän vaan junnaa paikallaan. Mikään kappale ei nouse ylitse muiden, vaikka yritystä selvästi on. Kokonaisuutta ei pelasta edes se, että Treatment on uskaltanut rohkeasti kokeilla erilaisia sovituksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

”Sagacityn” perusteella Treatmentillä on suunta vielä hieman hukassa. Yhtyeen pitäisi miettiä ja fokusoida selvemmin, mitä se haluaa kuuntelijoilleen sanoa ja soittaa. ”Sagacity” kuulostaa kaoottiselta kokonaisuudelta, josta kuulijan on hankala saada otetta. Kunhan Treatmentin visio kirkastuu, voi suomalaisyhtyeestä irrota vielä kunnon thrashiä.

4/10

Kappalelista:

  1. Foreshadowed
  2. Hermes
  3. As Above So Below
  4. Fragmented Self
  5. The Truth
  6. Thrice
  7. Chokehold
  8. Card 53
  9. Dorian Gray
  10. Oppression

Treatment Facebookissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen